Fatma DENİZTAŞ

Tarih: 16.09.2019 13:22

OTİZM SPEKTRUMU

Facebook Twitter Linked-in

Otizm belirtileri her çocukta aynı belirtide ve şiddette görülmediği için otizm spektrumu olarak tanımlanır. Yani çok geniş bir yelpazedir. Genel olarak bu bozukluklar gelişimin bir çok alanını etkilerler ve süreğen işlev bozukluklarına yol açarlar. Erken çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan bu bozukluk, sosyal-iletişimsel alanda yetersizliklere,sınırlı,tekrarlayıcı davranışlara yol açan,kronik nörogelişimsel bozukluklardır. Henüz tam sebepleri bilinmemektedir.Genetik etkenler ve çevresel etkenlerin etkileşiminin rol oynadığı düşünülen  bir beyin hastalığı olduğu bilinmektedir.

ALARM!!!

12 aylık  ama henüz gerçekleşmediği davranışları varsa mesela ismine bakmıyorsa, göz teması kurmuyorsa, ilgisini çeken şeylere dikkat etmiyorsa,

36 aylık olmuş hala sözel ve sözel olmayan iletişim kurmuyorsa alarma geçip erken teşhis için uzmanlara başvurup yardım aramak gerekmektedir.

Ancak; otizm spektrum bozuklukları çok geniş bir yelpazeye sahiptir, yukarıda saydığım semptomlar teşhis için yeterli olmayacaktır. Eğer şüpheleniyorsanız ve ne yapacağınız konusunda bir fikriniz yoksa bir ruh sağlığı uzmanından destek alınması gerekir.

Erken tanıdan sonraki süreç tanı koyulmuşsa artık tedavidir. Bu süreçte  Çocuk ve Ergen Psikiyatrisinden ,Özel eğitimden,Aileden,Okul-kreşten,Konuşma terapistinden,Çocuk nöroloğundan,Ev eğitiminden yardım almak gerekmektedir.

OTİZM BİR HASTALIK DEĞİL FARKLILIKTIR.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —