Begüm BÜYÜKNALBANT

Tarih: 09.05.2017 09:07

Seyahat Rehberi?

Facebook Twitter Linked-in

19 Mayıs için önerilere devam edelim sevgili okurlarım, İstanbul´la devam etmek istiyorum. İstanbul, huzur dolu, mis kokulu memleket? Gecelere sahile oturup uzun uzun derin düşüncelere daldığım, gün doğarken seyretmelere doyamadığım, huzur dolu memleket?

Gezilecek o kadar çok yer var ki bu tarihi kentte. Gezdikçe Atalarımız buralar için ne mücadeleler vermiş diyorsunuz. Geçen yıl eşim ve oğlumla birlikte o zaman 4 aylıktı, İstanbul´a sadece tarihi yerleri gezmeye gittik. İkimiz de daha önceden gitmişiz müzelere, saraylara ama bu gezi bir başka oldu. Olaylara bakış açımız bile farklıydı gezdiğimiz yerde duygulandık ve bir kez daha gurur duyduk Atalarımızla. Gezimize ilk önce Anadolu Yakasından başladık. Üsküdar´da Beylerbeyi Sarayını gezdik. Sultan Abdül Aziz tarafından yaptırılmış. Asıl saray olan yazlık saray, Rönesans, Barok ve doğu-batı üslubunun kaynaştırılması ile yapılmıştır. Deniz kenarındaki rıhtım üzerinde inşa edilen saray kâgir bir yapı olup yüksek bir bodrumun üzerine yapılmış 2 katlı bir yapıdır. Saray; Harem ( kuzey bölümü) ve Mabeyn-i Hümayun (güney bölümü) dairelerinden oluşup; üç giriş, altı büyük salon 24 oda 1 hamam ve 1 banyo içermektedir. Saray dikdörtgen bir yapıdadır. Sarayın çatısı bütün cepheleri dolaşan bir korkuluk ile gizlenmiştir. Sarayın deniz ve yan cephelerinin orta bölümleri dışarıya doğru taşan üç bölüm halinde düzenlenmiştir. Pazartesi ve Perşembe hariç gezebilirsiniz.

Buradan karşıya geçtik ve Ayasofya Müzesine gittik. Biliyorsunuz ki Doğu Roma İmparatorluğunun en büyük kilisesiydi. Ta ki Fatih Sultan Mehmet İstanbul´u feth edene kadar. Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed´in (1451-1481) 1453´te İstanbul´u fethetmesiyle camiye çevrilmiştir. Fetihten hemen sonra yapı güçlendirilerek en iyi şekilde korunmuş ve Osmanlı Dönemi ilaveleri ile birlikte cami olarak varlığını sürdürmüştür. Yapıldığı tarihten itibaren çeşitli depremlerden zarar gören yapıya, hem Doğu Roma, hem de Osmanlı Döneminde destek amacıyla payandalar yapılmıştır. Mimar Sinan tarafından yapılan minareler ise aynı zamanda yapıda destekleyici payanda işlevi görmektedir. Her gün ziyarete açıktır.

Sonraki durağımız Topkapı Sarayıydı. Ah o muhteşem saray. Buradan anlatamayacağım kadar güzel kesinlikle gitmelisiniz. Ben size müze için bilgiler vereyim siz gidin ve gezin. Müze, Salı günleri kapalıdır. Dini Bayramların ilk günlerinde öğlene kadar kapalıdır. Topkapı Sarayı Müzesi 1. Avlusu´nda yer alan Aya İrini Müzesi ziyarete açılmıştır. 09.00 ? 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecektir. Bilet Satışı saat 16.00´da sona ermektedir. Bilet fiyatı kişi başı 20 TL´dir. Müze bölümlerine giriş esnasında bebek arabalarının içeri girmesine izin verilmemektedir. Müze ile birlikte Harem Bölümü´nü de gezebilmek için Harem giriş bileti, müze giriş biletinden ayrı olarak 15 Türk Lirasıdır. Müze Kart Harem Bölümü´nde Geçerli Değildir. Kutsal Emanetler Dairesi ziyareti sırasında şort, mini etek, askılı ve straplez bluz giyilmemesi rica olunur.

İstanbul yazımın devamı yarın?


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —