Emlak Ve Emlak Yönetimi Bölümü Nedir ve Mezunu Ne İş Yapar?
Üniversitelerde Okutulan Dersleri ve İş İmkanları
Emlak ve emlak yönetimi bölümü genel olarak tercih edilmekte olan bir meslek dalıdır. Kendiminde emlak ve emlak yönetimi mezunu olması sebebiyle merak edilen bölüm hakkında pek çok soru gelmektedir. Bu nedenle sizler için Emlak ve Emlak Yönetimi (MYO) bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Detaylı bir şekilde sizler için derledim.
Emlak ve emlak yönetimi bölümü, son dönemlerde en çok istenen bölümler arasında yer almaktadır.
Emlak ve Emlak Yönetimi (MYO) Bölümü Nedir?
Emlak ve emlak yönetimi bölümü gayrimenkul sektöründe genel anlamda istihdam edilecek olan insan kaynaklarını eğitmeyi sağlamaktadır. Ayrıca öğrencilere gayrimenkul değerlemesi, gayrimenkul pazarlaması ve gayrimenkul yönetimi bilgilerinin yanı sıra birde etik değerler kazandırmayı da amaçlayan bir disiplin olmaktadır. Emlak yönetimine karar verilmede yasal, ekonomik, teknik, planlama ve tesis yönetimleri faktörlerini anlamanıza da yardımcı olacaktır.
Emlak ve Emlak Yönetimi (MYO) Bölümü Eğitimi Nasıldır?
Emlak ve emlak yönetimi bölümü günümüzde en çok talep gören meslek dalları arasında yer almaktadır. Emlak ve emlak yönetimi bölümü, üniversitelerde de Meslek Yüksekokulu kapsamında bir eğitimi verilmekte olan toplamda 2 yıllık bir önlisans programı olmaktadır. Emlak ve emlak yönetimi bölümü TYT puan türüne göre de öğrenci kabul etmektedir.
Emlak ve Emlak Yönetimi Bölümüne Nasıl Girilir?
Bu bölüme girmek için YKS'ye girmeli ve TYT puan türünden yeterli puanı almalısınız. Bildiğiniz gibi 2 yıllık bölümleri tercih etme hakkını elde etmek için YKS'den en az 150 puan almalısınız. Peki, Emlak ve emlak Yönetimi bölümüne girmek için 150 puan almak yeterli midir? Hayır, bu sadece baraj puanıdır. Bölümü tercih eden kişi sayısı ne kadar fazla ise, almanız gereken puan da o derece yükselebilir.
Emlak ve Emlak Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Nerelerde Çalışır?
Emlak ve Emlak Yönetimini bitirenler gerek bazı devlet kurumlarında gerekse de özel sektörde çalışabilir. Devlet kurumlarına atanmayanlar emlak firmalarında çalışabileceği gibi kendi emlak dükkanlarını da açabilirler.
Emlak ve Emlak Yönetimi Mezunlarının Devlet Kurumlarında Çalışma İmkanı
Bölüm mezunları aşağıda sıraladığımız kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma olanağına sahiptir. Elbette mezunlar bu kurumlara direkt atanmamaktadır. Saydığımız kurumlara memur statüsünde atanmak için iki yılda bir yapılan önlisans KPSS oturumuna girmeniz, yeterli puanı almanız gerekir. Ayrıca yapılacak KPSS atamalarında da bu bölüme kontenjan verilmelidir. Emlak ve Emlak Yönetimi bölümü çalışma alanları şunlardır:
-Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
-Milli emlak Müdürlüğü
-Tapu ve Kadastro Müdürlüğü
-Belediye Başkanlıkları vb. kamu kurum ve kuruluşları.
Emlak ve Emlak Yönetimi Özel Sektör Çalışma Alanları ve İş Olanakları
Mezunlar illa ki bir devlet kurumuna atanmak zorunda değildir. Girişken bir mezun, özelde de hayli hayli tutunuz. Mezunların özel sektör iş imkanları şunlardır:
-Kendi emlak ofisi
-Emlak firmaları
-Özel bankalar
-Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketleri vb.
Emlak ve Emlak Yönetimi Mezunlarının Görevleri, Yaptığı İşler
Çalışılan alana göre mezunların farklı görevlerde bulunması olasıdır. Örneğin özel bir bankada çalışanlar konut kredisi departmanlarında çalışabilir, ekspertiz ile ilgili iş ve işlemleri yapabilir. Kendi emlak ofisini açanlar ev alım satımı veya gayrimenkul kiralama işlerini yapar.
Emlak ve Emlak Yönetimi Maaşları Ne Kadar, Emlakçılar Ne Kadar Para Kazanır?
Az önce belirttiğimiz gibi mezunlar devlette de çalışabilir özelde de. Devlette çalışanlar ortalama 3500 ile 4000 lira arasında maaş alırken, kendi emlak ofisini açan birisi bu meblağın çok daha fazla üstünde paralar kazanabilir. Bununla birlikte iş yapamayıp ofisini kapatmak zorunda kalanlar da olabilir.
Emlak ve Emlak Yönetimi KPSS Atamaları 2020
Ortalama en düşük 77 puan en yüksek 87 üzeri puan alan bir mezun, çeşitli devlet kurumlarına atanabilmektedir. Ancak her sene KPSS'de alım olacağının veya bu bölüme kontenjan verileceğinin garantisi yoktur.
Emlak ve Emlak Yönetimi Dikey Geçiş Bölümleri
Bölüm mezunları Gayrimenkul ve Varlık Değerleme başta olmak üzere toplam 8 farklı lisans bölümüne geçiş yapma hakkına sahiptir. Bunun için DGS sınavına girmesi ve yeterli puanı alması yeterlidir.Emlak ve Emlak Yönetimi Dikey Geçiş Bölümleri şunlardır.
• Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
• Gayrimenkul ve Varlık Değerleme
• İşletme
• İşletme Bilgi Yönetimi
• İşletme Enformatiği
• İşletme Yönetimi
• İşletme-Ekonomi
• Tapu Kadastro
Genel olarak emlak ve emlak yönetimi (MYO) mezunları, birbirinden çeşitli pek çok alanda kendilerine de kariyer fırsatları yaratabilirler. Mezunlar için iş olanakları aşağıdaki gibidir. Bunlar; Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Arsa Ofisi, Tapu ve de Kadastro Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Belediyeler, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Gayrimenkul Satış Ofisleri, Emlak Ofisleri de başlarda olmak üzere pek çok alanda iş bulabilirler. Bu iş olanaklarından devlet kurum ve kuruluşlarında bir istihdam olanağı elde edebilmek amacı ile mezunlar Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS’ den yeterli bir puan elde etmek ile yükümlüdürler. Bu KPSS puanına göre bir tercih listesi yapılıp illere göre tercihler listelenmektedir. Ancak son yıllarda kamu kurumlarına personel istihdamında azalma ‘emlak ve emlak yönetimi’ bölümü mezunlarını da etkilemiştir. İş yükü yoğunluğu çok fazla olan Tapu ve Kadastro’ya yeterince alım yapılmaması; Her iki ilçeye bir memur bile düşmeyen Milli Emlak’ın ciddi personel ihtiyacı olmasına karşın personel alımı yapılmaması, bölümde ciddi yığılmaya neden olmuştur.Gerek sosyal medya’da, gerek kurumlara ve gerekse de milletvekllerine seslerini duyurmaya çalışan meslektaşlarım ile bu mücadelenin hakkını mutlaka vereceğiz.
Her yıl 6000 civarı mezun veren ve 30bin’i aşkın mezunu bulunan Emlak ve emlak yönetimi bölümü kısacası ülkemizde hem özel sektörde yaygın olarak tercih edilmekte olup hem de aynı zamanda devlet kurumlarında çalışmak için tercih edilmektedir. Ancak yeterli değeri görememektedir.
#emlakveemlakyönetimi