Yücel: ?Bu zam asla fiyat dengelemesi değil ciddi bir zamdır?
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Kazım Yücel, toplu taşıma araçlarına yapılan zama tepki göstererek; ?Bu zam asla fiyat dengelemesi değil ciddi bir zamdır? dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Kazım Yücel, toplu taşıma araçlarına yapılan zama tepki göstererek; ?Bu zam asla fiyat dengelemesi değil ciddi bir zamdır? dedi.
Geçtiğimiz günlerde toplu taşıma araçlarına yapılan zamı değerlendiren Yücel, ?Ulaşım Yılı´ denildiği dönemde zam yerine fiyatların sabit tutulması gerektiğini vurguladı. Zam ile birlikte 4 kişilik bir ailenin aylık 600 TL bütçe ayırması gerektiğini vurgulayan Yücel, asgari ücretli bir ailenin bu bütçeyi nasıl ayıracağını yetkililere sordu. Yücel; ?Keşke Kayseri halkına Kayseri Büyükşehir Belediyesi ?Ulaşım yılı´ dediği bir dönemde zam yapmak yerine, büyük çoğunluğu asgari ücretle yaşayan topluma indirim yaparak hiç olmazsa fiyatı sabit bir şekilde devam etmiş olsaydı, bunun mutluluğunu sizinle paylaşmış olsaydık. Fakat bizimle eşdeğer nüfusa sahip olan illerde Eskişehir´de hala 2 TL´den, İzmir bugün arazi anlamında bizim 4-5 katımız bir şehir 2,6 TL´den İstanbul ki bugün bir ucundan bir ucuna 90 kilometreyi insanlar toplu taşıma araçlarını 3.8 TL´den kullanırken biz Kayseri´de yüzde 25 zam yaparak belki de Türkiye´deki nadir belediye örneğini gösteriyoruz. Hem de ulaşım yılı dediğimiz bir dönemde. Bu zam asla fiyat dengelemesi değil ciddi bir zamdır. Bu zam, bugünkü vatandaşımıza devletimizin ?Bir yılda 3+3 maaşınıza zam yaparız´ dediği dönemde toplu taşıma araçlarına yüzde 25 zam yapıyoruz. Bu asgari ücretli arkadaşlarımızın yaşam şartlarını bizi idare edenler, yönetenler hiç mi değerlendirmezler? Eski dönemlerde idareciler halkın arasına inerlerdi. Keşke bugünkü idarecilerimiz de bir ay asgari ücretlimizin almış olduğu rakamla denemiş olsalar onların yaşamlarını en azından vereceğim örneği anlayacaklar. Bugün anne, baba ve 2 çocuktan oluşan 4 kişilik bir ailenin her gün bir gidiş bir de dönüş toplu taşıma araçlarını kullandığını düşünelim 30 günde 600 TL´sini toplu taşıma araçlarına verdiğini göreceklerdir. Bunların hiç mi aile oturması olmayacak, hiç mi şehre gidip gezme hakkı olmayacak? Bin 400 TL maaşı olan bir insandan 600 TL bütçe ayırmasını beklerken, 500 TL de ev kirası verdiğini düşünürseniz, halkın arasına girin bir deneyin bakalım ne hissedeceksiniz? ifadelerini kullandı.
Yeni yapılan şehir hastanesine, havalimanına ve vatandaşın yoğun olarak bulunduğu yerlere toplu taşıma araçlarının gitmesi gerektiğinin altını çizen Yücel; ?Bugün toplu taşıma araçları dediğiniz zaman terminallere gitmezse, yapılan şehir hastanesine tramvay hattı düşünülmezse, havalimanına bir toplu taşıma ya da tramvay hala yönlendirilemez ve planlarda yoksa nasıl bir ulaşım yılı olacak bu? Sonuçta biz zamandan yola çıkarak bunları söylüyoruz, zam yapıyorsunuz hiç olmazsa o projeleri de koymanız lazım. Şehir hastanesine ulaşmalıyız, havalimanına ulaşmalıyız. Halk tolu taşıma araçlarını organize sanayi ile Belsin arasında kullanacak, ikisinin toplamı 20 kilometre; İstanbul´da insanlar 90 kilometre kullanacak 3,8 TL´ye, biz Kayseri´de en uzun mesafeyi kullanacağız 20 kilometre 2,5 TL. Bu vatandaşa fiyat düzenlemesi değil de vatandaşa çok ciddi yüklenmiş bir zam demektir. Kayserimizde toplu taşıma araçlarının ana arterler üzerindeki yapmış olduğu yoğunluğa bakınca bunun bir değerinin olmasını istiyorum? şeklinde konuştu.
En uzun mesafe gidenle en kısa mesafe gidenin aynı ücreti ödediğine de dikkat çeken MHP Büyükşehir Meclis Üyesi Kazım Yücel, düzenlemenin yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Yücel konuşmasını şöyle sürdürdü;
?Meydanda biniyorsunuz İstasyon caddesinde iniyorsunuz, en uzun mesafe ne ise onu ödüyorsunuz. Şehir meydanında biniyorsunuz Erkilet´de iniyorsunuz, buraya da 2,5 TL ödüyorsunuz. Ama dünyada bu böyle değil, Avrupa´da, gelişmiş ülkelerde ve şehirlerde böyle değil. Şehir meydanında biniyorsunuz İstasyon caddesinde iniyorsanız 1 TL ödüyorsunuz, Yeşilmahalle´de iniyorsanız 1,5 TL ödüyorsunuz, Erkilet´de iniyor iseniz burada 2 TL ödüyorsunuz, 2,5 zaten yok bu mesafede. Buradaki hatanın da ?ulaşım yılı´ denildiği bir dönemde değerlendirilmesi lazım. Yazık değil mi, en uzun mesafe ile en kısa mesafeye giden aynı rakamı ödüyor. Bu ayarlamanın yapılması gerekmez mi? zam yapmak hasıl oldu ise bunu neden hemen vatandaşa yüklüyoruz??