VERİMLİ TOPRAKLARIN KORUNMASINA DESTEKLER ARTARAK DEVAM EDİYOR

VERİMLİ TOPRAKLARIN KORUNMASINA DESTEKLER ARTARAK DEVAM EDİYOR

Kayseri Şeker tarafından verimli toprakların tarlada kalması için başlatılan pancarların toprağının tarlada elenerek maus makinası ile yükleme yapılarak fabrikaya getirilmesine taşıyıcılar kooperatiflerinden gelen destek her geçen gün artarak devam ediy


Kayseri Şeker ile sözleşmeli pancar ekimi yapılan bölgelerde tek ve 6 sıralı makinalar aracılığı ile yapılan pancar sökümü sonrasında randevulu şekilde tarladan fabrikaya pancar naklinin maus makinaları aracılığı ile yüklenmesi sonrasında fire oranlarının da düşük çıkması maus makinasına talebi artırdı. Çiftçiden gelen taleplerin her geçen gün artması fabrikayı 4 adet maus makinası almaya yöneltirken Taşıyıcılar kooperatifleri de kendi bünyelerine yeni maus makinaları almak suretiyle bölgelerindeki pancarların topraklarının elenerek gönderilmesine ve verimli toprakların tarlada kalmasına katkı sağlıyorlar.
Kayseri Şeker´e bağlı 12 bölgeden birisi olan Şarkışla´da taşıyıcılar kooperatifine ait Mauslar dualar eşliğinde hizmete alındı. Mausların hizmete alınması törenine Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz, Ak Parti Sivas İl Başkanı Ziya Şahin, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu üyelerinden Haslis Lektemur, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdür Vekili Osman Canıtez, Şarkışla Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Fevzi Şahbaz, Nakliyeciler ve Pancar ekicileri katıldılar.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay mausların hizmete alınması esnasında yaptığı konuşmada; Türkiye´de tarımın gelişmesi ve kolaylaşması masrafların azaltılıp, gelirin artması bakımından bir takım tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekerken, Şeker Pancarı tarımı konusunda ise Kayseri Şeker´in Avrupa ile rekabet edebilmek için, çiftçi eğitimleri, tarımda makineleşme, ülkemiz şartlarına uygun tohum üretimi gibi konularda önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti.
Başkan Akay, "Makinalı tarımın gelişmesi ve Şeker pancarın tarımında mausun önemine inandığımız için dört yıl önce bölgemize maus makinasını getirerek hizmet vermeye başladık. O günden bu güne önemli gelişmeler kaydedildi. Başlangıçta maus ile yükleme yapılmasına biraz tepkili olan çiftçilerimizin bu uygulamaya alıştıklarını görüyorum. Bölgelerimiz verdiği randevulu sistem sırasına göre çiftçilerimiz sırasını bekleyip mausa göre söküm yapıyor.
O program doğrultusunda nakliye kooperatiflerimiz de almış oldukları mauslarla yükleme yapıp pancarın Kayseri Şeker Fabrikamıza nakliyesini gerçekleştirmektedirler. Böylece şeker pancarının ekonomik değerini de korumuş oluyorlar. Ortaya çıkan artı değerden hem fabrikamız, hem nakliyeci hem de çiftçi payına düşeni hakkı ile alıyor. Bu olay aynı zamanda Ülke ekonomimize ve Tarım sektöründe ayrıca katkı sağlıyor.
Şeker pancarı tarımı açısından bizim Avrupa ile rekabet edebilecek seviyeye gelebilmemiz için Kayseri Şeker olarak Gübre uygulaması, iklimimize uygun tohum uygulaması, çiftçi eğitimleri ile çiftçilerimize Avrupa´daki pancar tarımı ve fabrikalarına teknik geziler düzenlenmekte, elde edilen bilgiler tüm çiftçilerimizle paylaşılmakta ve her geçen gün Avrupa seviyesinde şeker pancarı tarımı yapılması için gayret edilmektedir. Bu çalışmalarımızın, arazi toplulaştırılması gibi konular ile desteklenmesi şeker pancarı tarımında Avrupa seviyesine gelmemize katkı sağlayacaktır.
Aslında işletme bazında Avrupa´nın gerisinde değiliz. Ancak İlerde bir rekabet durumu ortaya çıktığında ülkemiz ve çiftçimiz de buna hazır hale getirme gayreti içerisindeyiz.Aynı zamanda Bölgedeki çiftçilerimizin pancardan para kazanmaya başlamasıyla birlikte her geçen gün şeker pancarı tarımına talep artmaktadır. Taleplerin artmasında Kayseri Şeker Fabrikamızın uyguladığı politikaların büyük katkısı bulunmaktadır. Bu işten para kazanmanın yolu, masrafların düşürülmesi verimliliğin ve gelirin artırılmasından geçmektedir. Son 4 senede önemli mesafeler kat etmiş bulunmaktayız. Biz bu çalışmalarımızı ve araştırmalarımızı geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.
Şarkışla Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Fevzi Şahbaz, 58 kamyon ile pancar nakliyesi ne başladıklarını ve Şarkışla taşıyıcılar kooperatifi adına almış oldukları her bir mausun 350 bin euro olduğunu belirterek, "Bu mauslar sayesinde kooperatif üyelerimize de iş imkanı sağlamaktayız. Maus operatörlüğü konusunda ise iş makinası kullanan operatörlerine Alman firma yetkililerinin verdiği bir haftalık eğitim sonrasında kolayca maus makinası kullanabildik ve eleman sıkıntısı çekmedik" dedi.
Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz, "Kayseri Şeker Şarkışla ilçemizde güzel işler yapmıştır yapmaya da devam ediyor. Bu teşvikler, yatırımlar devam ettiği sürece Kayseri Şeker´in her geçen gün trendi yükseliyor. İlçemizde bir çok esnafımız kendisini Pancar parasına göre ayarlamış durumda olup Hüseyin Akay ve Yönetiminin çiftçinin ve Esnaf´ın beklentisi olan pancar parasını zamanında vermesinden büyük mutluluk duymaktayız. Başkan pancar parası şu gün verilecek diyor ve herkes de kendisini ona göre ayarlıyor o gün parası hesabına yatıyor. Şimdi de bu sene için 20 Ocak´ta pancar parası verileceğini ilan ediyor. Esnafımızda çiftçimizde kendisine güveniyor ve destek vermeye devam ediyor. İlçemiz de gelişiyor. Bu sayede İlçemizde de bir istikrar oluşmaya başladı bu istikrarın devam etmesi gerekmektedir. Bizler birlikte olduğumuz sürece daha çok güzel işler başaracağımıza inanıyorum" diye konuştu.