Tarih: 09.07.2017 11:49

Sperm Test Cihazı Üretti

Facebook Twitter Linked-in

Kayserili genç girişimci Şule Başarslan, 2015 yılında kurduğu şirketinde hastane tipi yazılım yaparken, hastanelere gitmekte sorun yaşayan erkeklerin sorunlarına tanık olması üzerine, hamilelik testleri gibi evde kullanılabilecek sperm test cihazı üretmeye karar verdi. Ardından 4 kişilik ekibiyle çalışmalara başlayan başarılı kadın girişimci, Erciyes Teknopark Sera Kuluçka Merkezindeki mentörlerden ve TÜBİTAK´tan destek alarak projeye başladı. Ev tipi sperm test cihazları 2018 yılından itibaren tüketici ile buluşacak.

ERKEKLER HASTANEYE GİTMEK ZORUNDA KALMAYACAK

Piyasanın acısını dinleyerek tasarladıkları cihazın, toplumsal cinsiyete dayalı baskılardan dolayı ürologa gidemeyen erkeklere büyük kolaylık sağlayacağını dile getiren Şule Başarslan, "Erkekler hastaneye gitmekte ciddi anlamda sıkıntı çekiyor. Ya sürekli hastaneye gelmek zorundalar ya da hastaneye gelmekte zorluk çeken bir kesim var. Ürologlara gitmemekte ısrarcı olan bir profil de yok değil. Kısırlık deseniz çağımızın sorunu ve ilerleyen dönemlerde daha da artacak. Bütün bu sorunların üzerine ev tipi sperm test cihazını yapmaya karar verdik. Hamilelik testleri gibi, durumunu merak eden erkekler için oluşturduğumuz basit bir test cihazı bu. Korktukları laboratuvara gitmeden ya da çekindikleri süreçlere girmeden, o süreçlerin stresini hissetmeden evde rahatça verecekleri bir örnekle kendilerini test edebilecekler" dedi.

RAPORLAR YÜZDE 95 GÜVEN ARALIĞI İLE OLUŞTURULUYOR

Testi yaparken bir yandan teşhis, bir yandan da işin hastane ayağını eve getirerek kolaylık sağladıklarını belirten Şule Başarslan, yüzde 95 güven aralığı ile oluşturdukları raporla da isteyen kişinin tedavi aşamasına geçebileceğini ifade etti.

KADININ ÜZERİNDEKİ BASKIYI DA KALDIRACAK

Sperm test cihazının hedef kitlesinin erkekler gibi görünse de, kadınlar için de kolaylık sağlayacağını söyleyen Şule Başarslan, "Hedef kitlemizde sadece erkekler yok, bu dertten muzdarip olan eşleri de var. Çünkü ne yazık ki hastaneye zorla götürülen kesim bir yerde de kadın oluyor. Dolayısıyla bu kit, evdeki baskıyı önleyen bir kit de oldu. Ne kadar kabul etmek istemesek de, çocuk sahibi olamama bizde biraz tabulaştırılmış. Eğer çocuk sahibi olunamıyorsa, hastalıktan ziyade taraflar birbirinde sorun arıyor. Hastalığın kimde olduğunun teşhis edilmesi gerekiyor" diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —