ŞEKER ÇİFTÇİSİ OYUNA GELMİYOR
Kayseri Şeker Çiftçileri; Kayseri Şeker Fabrikası'nın kapatılmasına zemin hazırlayacak arsanın üzerindeki kötü emellerin kaldırılmasını istiyor.
Kayseri şeker Çiftçi Meclisinde 12 Bölgeyi temsil eden 130 çiftçi, Şeker Fabrikası'nın ihalede kazandığı ancak sonradan TOKİ'nin iptal ettiği ihaleye tepki gösteriyor. Çiftçiler, Pancar üreticisinin hakkını koruyamayıp, geçmişte Kayseri Şeker'in pancar kotalarını değerlendiremeyenler, çiftçinin öz malına da sahip çıkamayıp adeta şeker arazisinin de peşkeş çekilmesi için zemin hazırlayanların TOKİ ihalesi sonunda çiftçiye Şeker arazisi kime peşkeş çekiliyor diyerek çiftçilerimizi tahrik etmeye çalışmaktadırlar dedi.
Kayseri Şeker çiftçisi bu tür ayak oyunlarına gelmediğini açıklayarak, Çiftçi Meclisi'ni toplayarak ortak bir deklarasyon yayınlama ve demokratik yollardan sesini duyurma, hakkını sonuna kadar kararlılıkla arama yolunu tercih etti. Çiftçi Meclisi; fabrikasının kapatılmasını, ekmeğini ailesinin ve çocuklarının geleceğini yok etmeyi amaçlayan tüm girişimlere karşı mücadele etme karalılığında olduğunu, çiftçileri adına yayınladığı deklarasyonla duyurdu denildi.
Kayseri Şeker Çiftçi Meclisi üyeleri, Kayseri Şeker Fabrikası'nın daha önceki dönemdeki bazı yöneticilerinin fabrikanın kapanmasına yol açabilecek vurdumduymazlıkları ve basiretsiz uygulamalarının faturası şimdi bize ödettirilmeye çalışılıyor. Bu şekilde uygulamaya devam edilirse, bir yıllık üretimimiz olan 350 bin ton şeker konulan şeker ambarlarımız yıkıldığı gibi fabrikadan şeker sevkiyatı da yapılamayacak durumda kalınacaktır. Böyle olursa Kayseri Şeker Fabrikası satamayacağı ürünü üretemeyecek ve dolayısıyla fabrika kapanma tehlikesi ile baş başa kalacak bizler de şeker pancarı ekemeyecek duruma geleceğiz, bu konu sadece biz çiftçileri değil Kayseri ve Bölge ekonomisini de yakinen ilgilendirmektedir. Bu nedenle acilen çözülmelidir diyerek tepki gösterdiler.
2007 yılında hastane arsası olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne 1 lira bedelle satılan Kayseri Şeker'in ambarlarını ve şeker nizamiyesini içine alan 250 dönümlük kısmının TOKİ tarafından 22 Ocak 2015 tarihinde ihale ile satışa çıkarılması sonucunda, fabrika ve dolayısıyla pancar üreticileri açısından hayati öneme sahip bu arsanın alınması için ihaleye girilmiş ve 50 milyon TL olan geçerli teklif verilmesine rağmen ihalenin 45 gün sonra iptal edilmesi üzerine yaşanan spekülasyonlar kamuoyuna duyurulmuştu.
Haber merkezi