Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kartel (birbirinden bağımsız işletmelerin, daha çok kazanç elde etmek ya da başka kuruluşların, işletmelerin rekabetlerini ortadan kaldırmak gibi amaçlarla kurdukları büyük birlik) oluşturan banka mağdurlarına uyarılarda bulundu. Şahin, "Mağdurlar yanlış yönlendirmeler ile belirsiz alacak davası açmasın"
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, düzenlendiği basın toplantısı ile kartel oluşturan banka mağdurlarına uyarılarda bulundu. Şahin, "Geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurulu 12 bankaya kartel oluşturma suçunu işledikleri için ciddi bir ceza kesti. 21 Ağustos 2007 ile 22 Eylül 2011 arasında geçen 33 milyon bankacılık işleminde mağduriyetler tespit edildi. Buradaki mağdurlar sadece tüketiciler değil şirketler, kamu tüzel kişilikleri ve tüketiciler. Bunların hepsi bankaların uygulamasından dolayı mağdur edildi. Zarar ettirildi. Kimisi çektiği krediden dolayı zarar etti. Kimisi de mevduat faizinden dolayı zarar etti. Bankalar kendi aralarında bir kartel oluşturdular. Para yatıranlara ve para çekenleri zarara uğratma noktasında bir kartel oluşturdular" ifadelerini kullandı.
Kartel oluşturan bankaların uzun bir yargılama sonucunda netleştiğini kaydeden Mahmut Şahin, "Şimdi burada mağdur olanların mağduriyetlerini gidermesi ve paralarını almalarının yolu açıldı. Burada 12 bankanın kartel oluşturduğu haberleri doğru ama kamuoyuna yansıyan geri kalan bütün haberlerde yanlışlık var. tüketicilerin bu konuda mağdur olmaması için bazı uyarıları yağma gereği hissettik. Geçmiş 1 senelik dönemde çekilen kredilerin, kredi kartı işlemlerinin ve mevduat işlemlerinin hepsinde 12 bankanın dahili yok. Özellikle çok kullanılan konut kredileri, taşıt kredileri ve ihtiyaç kredilerinde 5 bankanın karteli söz konusudur. Eğer bu açıklanan 12 bankadan birinden kredi çekmişsek, 12´sine de dava açma hakkımız yok. Sadece 5´i kartel oluşturmuş. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde bu 5 bankaya karşı dava açabiliriz" diye konuştu.
Kartel oluşturan banka mağdurlarına seslenen Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Hesaplanmalar yapıldıktan sonra davamızı açmamız lazım. Dolayısıyla yanlış yönlendirmeler ile belirsiz alacak davası açılmasın. Böyle yapılırsa sıkıntı doğurabilir ve fazladan masraflar ödenebilir. Çünkü rakam belli değil. Bunun ilçe hakem heyeti sınırında mı, il hakem heyeti sınırında mı yoksa tüketici mahkemesi sınırında mı olduğunun bilinmesi lazım. Bu bilinmeden dava açmayın. Bu noktada Tüketiciler Birliği her türlü yardıma hazırdır."