REFLÜ HASTALIĞINDAN KORKULMAMALIDIR”

 REFLÜ HASTALIĞINDAN KORKULMAMALIDIR”

Özel Dünyam Hastanesi Genel Cerrahi doktorlarından Dr. Mahmut Duran, gelişen teknoloji ile reflü hastalarının korkmalarına gerek olmadığını, tedavisinin rahatlıkla yapılabildiğini söyledi.




Özel Dünyam Hastanesi Genel Cerrahi Doktoru Dr. Mahmut Duran, mide fıtığı ve reflü hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. Mide fıtığının yemek borusu ile midenin birleşim yerindeki doğuştan olan açığın normalinden geniş olması olduğunu vurgulayan Duran, Mide Fıtığı, yemek borusu ile midenin birleşim yerindeki doğuştan olan açıkların normalinden geniş olmasıdır. Bu daha çok kişilerde yapısal olarak var olan bir durumdur. İnsanlar gün içerisinde zaman zaman yedikleri gıdaların ya da asidin ağzına geldiğini belirtebilirler. Reflü bazen görülebilen bir durum olsa da çoğu zaman hastalık olarak değerlendirdiğimiz durum gün boyu yoğun bir şekilde hasta bu rahatsızlığı hissediyor. Hayat konforunun, standartlarının bozulduğu, şikayetlerin arttığı bir durum olduğu zaman bunu hastalık olarak değerlendiriyoruz. Bunlar daha çok yapısal olarak anatomik olarak olduğu gibi ailesel bir yatkınlıkta olabilir. Bunları daha çok obezite artırmaktadır. Yediğimiz yiyecekler, içecekler, gıdalar reflüyü arttırır. Çikolata, acılı baharatlı gıdalar fastfood turu yiyecekler reflü hastalığını arttırır” ifadelerini kullandı. Reflü hastalığının belirtileri hakkında bilgiler veren Dr. Duran, Özellikle göğüs kafesinin arkasında yanma, geğirme, aşırı gaz, ağza acı su gelmesi, mide ve sırt ağrısı, bulantı, kusma bu tarz şikayetler olabilir. Hastalar bize bu saydığımız şikayetlerle başvuruyorlar. Bu şikayetleri dinledikten sonra biz hastaları muayene ediyoruz. Bununla birlikte görüntüleme yöntemleri endoskopi istiyoruz. Mide fıtığı tanısı, tedavisi son günlerde teknolojiyle birlikte kolaylaşmıştır. Endoskopiyle rahatlıkla, hızlı bir şekilde tanı konulabiliyor. Tanıda endoskopi yapılabilir ayrıca, yemek borusunun birleşim yerinde asit seviyesini gün içinde ölçümüyle. Diğer görüntüleme yöntemleriyle de tespit edilebilir ama standart endoskopidir. Bu hastalığın tedavisi cerrahidir, ilaçla tedavisi olmaz. İlaçlar sadece hastalarımızın şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Tıbbi tedaviye dirençli durumlar ve hastanın yaşam konforunun düştüğü durumlarda operasyon gerekiyor” şeklinde konuştu.
Gelişen teknoloji ile reflü hastalığının tedavisinin basitleştiğini, hastaların reflüden korkmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Mahmut Duran, Operasyon artık günümüzde kapalı olarak yapılmaktadır. Genel anestezi şeklinde uygulanmaktadır. Biz hastalarımızı genellikle bir gün yatırmaktayız. Bu operasyonda yemek borusunun etrafında dönülerek ‘Mide fundusu' dediğimiz kısmın yemek borusu etrafında sarılarak dikilen ameliyat tekniği kullanılmaktadır. Hastalarımızın şikayetleri yüzde 90-95 azalmaktadır. Hayat konforu, kalitesi düzelmektedir. Hastalarımızın hastalıklardan, tedavisinden, gerekirse operasyondan korkmaması gerekmektedir. Gelişen son teknoloji ile birlikte hastalarımızın reflü hastalığından korkmalarına hiçbir gerek yoktur. Rahatlıkla tedavisi yapılmaktadır. Bir gün hastanede yattıktan sonra sağlıklarına kavuşmaktadır” dedi.