"Pancara Rağbet Arttı"

Erdoğan, "Kayseri Şeker tarafından Tarım marketlerin Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinde de açıldığını duydum"

Kayseri Tomarza ilçesinde Avukat olan ve Tomarza´nın Culha köyünde şeker pancarı ekimi yapan Erdoğan Erdoğan 12 yılda 30 ton olan şeker pancarı kotasını sabırla 1740 tona çıkarmayı başardı. 
2002 yılında üniversiteye başlayıp 2006 yılında Avukat olarak mezun olan ve aynı zamanda 2004 yılından beri şeker pancarı tarımı ile uğraşan Erdoğan; "Tarım bizim aileden gelen bir uğraşımızdır. Şeker pancarı tarımı son yıllarda çok rağbet gördü hatta en başa oturdu" dedi.
Pancar çiftçisi olan Av. Erdoğan Erdoğan; "Patates piyasasının dalgalandığını, mısırın her bölgede yetişmediğini görüyoruz. Fakat şeker pancarının hemen hemen her yörede kıyı kesimleri hariç yetiştiğini görmek mümkündür. Ülkemiz için şuan en iyi gelir elde edilebilecek ürünlerin başındadır diye konuştu.
2004 yılında 30 ton kota ile şeker pancarı tarımına başlayan Erdoğan, zaman zaman çeşitli riskleri de göze alarak pancar tarımını sürdürdüklerini ve 12 yılda kotasını 1740 tona çıkarmayı başardığını, Nisan ayının başında soğuk alması nedeni ile riskli bir ekim yaptıklarını belirtti. Erdoğan, erken ekimin faydalarını da gördüğünü, rakımın yüksekliğinden dolayı söküme başladığında şeker oranının 18 -19 ile başlayacağını, havaların soğuması ile birlikte oranın 20- 22´ lerde olmasını beklediklerini açıkladı.
Kayseri Şeker çiftçilerinin şeker pancarı tarımına taleplerinin her geçen gün artmasında yönetimin çiftçiyle bütünleşmesi yanında teknolojiyi yakından takip edip çiftçiliğin gelişmesine katkı sağlayan Pancar Kooperatifleri ve Tarım Marketlerin de büyük katkısının olduğunu belirten Erdoğan, "Kayseri Şeker tarafından Tarım marketlerin Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinde de açıldığını duydum. Tarım Marketlerin bir marketler zinciri olacağına inanıyorum. Çiftçilerimiz buraya uğrayarak fiyat piyasaya bakarak aradaki farkı görebiliyor. Tarım Marketler, Şeker pancarı çiftçisi haricindeki diğer çiftçilerinin de uğradığı bir mekan haline geliyor. Bunların dışında Tomarza İlçemize Kayseri Şeker tarafından toprak analiz birimi kurulması çiftçiyi bilinçlendirmenin yanında çiftçinin malının kalitesinin artarak ekonomik olarak daha çok katkı sağlanıyor dedi.
Erdoğan ayrıca; "Kayseri Şeker Fabrikasının 5- 6 yıl önce çok zor durumlardan geçtiğini ve o zaman kredi kullanacağımızda %15 %20 ler de oran çıkıyordu. Şimdi ise Ziraat Bankası sayesinde bu oran %5 %6´larda olduğunu görebiliyoruz. Çok rahatlıkla Kayseri Şeker´in sayesinde temlik kredisini kullanabiliyoruz. Şeker pancarı kotasının Altın olduğu bir dönemdeyiz, tavsiyem fabrikanın imkanların ölçüsünde verilen kotanın değerini bilmek ve sabırla işimize sarılmak gerekiyor. Ben 30 ton ile başladım şuan kotam 1740 ton ama kolay olmadı" ifadesinde bulundu.



Anahtar Kelimeler: Pancara Rağbet Arttı