?EN DEĞERLİ YATIRIM ÇALIŞANLARA YAPILAN YATIRIMDIR?
İşverenlerin çalışanların sağlığını gözetmelerinin yasal bir sorumluluk olduğuna vurgu yapan Gökyay, ?Modern çalışma kültüründe artık işverenler çalışanların hem vücut hem zihin sağlığını gözetmek durumunda. Maliyet kaygısı ile sağlık hassasiyetinin geri plana itilmesi işverene, zaman kaybı, verimsizlik, motivasyon azlığı ve hukuki yaptırımlar şeklinde geri dönüyor. Sağlıklı çalışma alanları işveren açısından verimliliği de destekleyen en önemli unsurlardan. Çalışanlar günlük hayata uygun sağlıklı tasarımlar ve çözümlerle önemsendikleri, mutlu oldukları bir işte daha verimli olabilirler? diye konuştu.İşverenlerin her şeyden önce çalışanlarına yatırım yapması gerektiğinin altını çizen Renan Gökyay, ?Şirketlerin değeri çalışanlarının sağlığına verdiği değerle doğru orantılıdır? dedi. Gökyay şöyle devam etti:?Çalışma alanlarını, yaşam alanlarından ayrı gören klasik anlayıştan artık uzaklaşmak gerekiyor. Günümüz çalışma kültüründe tasarımda sadece ergonomiye odaklanmak yeterli değil. İnsanlar artık vücut ve zihin sağlıklarının çalışma saatleri içinde de geliştirilmesini talep ediyor. Üstelik çalışanların tam ?iyilik´ halinin, işvereni bağlayan yasal bir boyutu da var. İşverenler çalışanların kimyasal ve radyolojik zehirlenmesinden ne kadar sorumluysa, çalışma ortamından kaynaklanan kas iskelet sistemi hastalıklarından, stres, depresyon ve anksiyete gibi sağlık sorunlarından da o kadar sorumlu.?
İŞYERLERİNDE SERTİFİKALI KOLTUK KULLANILMALI
Nurus´un Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile ofiste sağlık konularına odaklanılan yeni bir çalışma başlattığını açıklayan Renan Gökyay iş sağlığı ve güvenliği kriterlerinin geleceğin ofislerinde sağlıklı tasarımları zorunlu kıldığını belirterek şunları söyledi:?Sürekli oturmaktan ve bilgisayar kullanmaktan kaynaklanan boyun fıtığı veya bilekte sinir sıkışması gibi kas iskelet sistemi hastalıkları her geçen gün artıyor. İşveren çalışanların sağlıklı çalışma ortamları oluşturulmasından sorumlu. Çalışan koltuktan düşüp yaralandığında bile bundan işveren sorumlu. Türk Standartları Enstitüsü 2003 yılında çalışma koltuklarına standartlar getirdi. Buna göre çalışma koltukları, kullanıcının yaralanma riskini en aza indirecek şekilde olmak zorunda. Dolayısıyla işveren sertifikalı koltuk kullanımı ile çalışanların yaralanma riskini azaltacaktır.Diğer taraftan koltuğun yapımında kullanılan kumaş, sünger veya yapıştırıcı, vücudumuzun kimyasal dengesini bozuyor olabilir. Hatta kullanılan yapıştırıcılar soluduğunuz havaya zehir saçabilir. Bu nedenle emniyet ve kumaş niteliğinin yanı sıra koltuk boyalarında ağır metallerin kullanılmamasını gerektiren standartlar zorunlu hale getirildi. Verimli ve sağlıklı bir iş hayatı için çalışma ortamları doğru kurgulanmalı, insan hayatına değer veren standarda sahip ürünler kullanılmalı.
ÇALIŞAN SAĞLIĞINA YÖNELİK ÇÖZÜMLER ÜRETİYOR
Nurus olarak temel önceliğimiz verimli çalışma ortamları oluşturmak. Biz ihtiyaçları tespit ediyor ve ona göre çözümler üretiyoruz. Duruş ve dolaşım bozukluğuna sebep olan sürekli oturarak çalışma sorununa çözüm arayışı bizi yeni bir teknolojik tasarıma yöneltti. Ürün ailemize yeni katılan ?Take 5´, ihmal edilebilen esneme, germe gibi hareketlerin ofiste yapılmasına imkan sağlıyor. Masalara eklenen bir program, masa başı çalışanlara ne zaman ayakta çalışılması gerektiği hatırlatıyor. ?Nurus Links´ adlı ürün grubumuzla ofis içindeki özgürlüğün daha da geliştirilmesi hedefliyoruz.Ayrıca çalışma alanlarının akustik yapısını iyileştirerek ortamdaki ses kalitesinin artırılması da ürün yelpazemiz içindeki bir başka konsepti oluşturuyor. Verimli çalışma ortamları için ofiste yaşam kalitesinin arttırılması, çalışanların mutlu, rahat ve konforlu bir ortama sahip olması gerekiyor. Biz, tüm çalışma tiplerine uygun, yaratıcı çalışma ortamlarının oluşmasına katkı sunan, farklı yaş gruplarının ihtiyaçlarına cevap verebilen, hiyerarşik ayrımları silikleştiren, işbirliğini mümkün kılan, çalışanların sosyalleşmesine katkı sunan ortamlar ve mobilya tasarımları ortaya koyuyoruz.?
NURUS DÜNYA DEVLERİ İLE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRİYOR
Nurus halen Almanya´daki Fraunhofer Enstitüsü öncülüğünde yürütülen ?Office21 Projesi´nde, Adidas, Volkswagen, BMW, Fujitsu, İntel ve Sanofi-Aventis´in aralarında bulunduğu 20 dünya deviyle birlikte geleceğin ofislerini şekillendiriyorSektörlerinden bağımsız olarak dünya genelinde öncü markaları buluşturan Alman Tasarım Konseyi´ne Türkiye´den davet edilen ilk ve tek marka olan Nurus, inovasyondaki başarısıyla Bosch, Minox, Zeiss, Miele, Liebherr, BMW, Daimler, Grohe, Porsche ve Braun´un da aralarında olduğu 200 şirket arasında yer alıyor.
(Kurum Haberi)