Günlük hayatımız içerisinde, ofisimizde, akşam eve döndüğümüzde, yemeklerden sonra hepimiz kahve tüketiyoruz. Günümüzde artık birçok çeşidi de mevcut. Her hangi bir kafeye gittiğimizde önümüze gelen menüde onlarca kahve ismini okuyoruz. Halk arasında faydası ve zararları konusunda her ne kadar çelişkili ifadeler olsa da.
Merak ettiğimiz kadar, doğru bilgi elde edebilmek içinde, bu işe yıllarını vermiş, Şekeroğlu Baharatın Kayseri Bölge sorumlusu Nermin Altınkaynak ile görüştük.
Varoluşu eskilere dayanan, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinin dağlık kırsal alanlarında ekimi yapılmadan ve hiçbir kimyevi ilaçlamaya maruz kalmadan elde edilen Menengiç kahvesi ile ilgili bize bilgiler verdi. Kafein içermediğini, diğer kahvelere göre de içiminin daha yumuşak olduğunu belirten Nermin Altınkaynak, “ Kahve denilince halk arasında nedense hep zararlı olduğu düşünülür. Oysa aksine Menengiç doğadan gelen mucizevi bir içecektir. Öksürüğü keser, balgam söktürür. Nefes açıcıdır, nefes darlığına iyi gelir. Antiseptik özelliği vardır, göğsü yumuşatır. Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur. Ses tellerine ve ses kısıklığına iyi gelir. Mide ağrılarını ve mide bulantısını dindirmeye yardımcı olur” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Menengiç kahvesinin oldukça yüksek antioksidan özelliğine sahip olduğunu, bu sayede sinir sistemini koruyup güçlendirerek Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruyucu özelliği olduğunu belirten Altınkaynak, “ Bünyesindeki doğal antep fıstığı yağı sayesinde, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi içerir. Kandaki kolesterolü düşürmeye, kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Doğal ve çok sağlıklı bir ürün olan Menengiç kahvesi; vücudu yaşlanmaya karşı koruyan antioksidan ve fenolik bilişenleri sayesinde kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahiptir” dedi.
Hazırlanışının ve içiminin oldukça kolay olduğunu söyleyen Altınkaynak, “Menegiç meyvesinin bileşiminde E ve B grubu vitaminler ile sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, bakır, mangan, selenyum, kadminyum gibi önemli mineral maddeler açısından da son derece faydalı bir bitkidir” dedi.
Haber: Berna Utaş Utangan