Saadet Partisi Kocasinan İlçe Başkanı Mükremin Çuhadar, Türkiye´nin çok sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, ?Hem içeride, hem dışarıda sıkıntı büyük. Ülyke faiz-borç, millet kredi batağı sarmalında kıvranıyor? dedi.
Kocasinan İlçe Başkanı Çuhadar, yaptığı açıklamada bir çok noktaya değinirken, ?Ülkemiz, yurt içinde ve yurt dışında büyük problemler ile uğraşmaktadır. Takdir edersiniz ki, mevcut duruma durduk yere gelmedik. Geçmişte yapılmış olan yönetim hatalarının ağır sonuçlarını, maalesef hep birlikte müşahade etmekteyiz? dedi.
?Sınırlarımız etrafında yaşanan olaylar, ülkemizin daha zor günler yaşama ihtimalini artırmaktadır,? görüşünü savunun SP Kodcasinan İlçe Başkanı Mükremin Çuhadar, şöyle konuştu: ?Yurt içinde ise madden ve manen büyük sıkıntılar ile karşı karşıyayız. Manevi tahribatın hat safhada olduğu günümüzde ahlakî kurallar her geçen gün daha fazla çiğnenmektedir. Bu manevi buhranın yanında maalesef maddi problemler de yakamızdan düşmemektedir.
Elde ettiği gelir ile geçinemeyen vatandaşlarımız kredi batağına batmışken, ülkemiz de borç-faiz-borç sarmalında kıvranmaktadır. Gün be gün artan aile içi şiddet, gasp, uyuşturucu bağımlığı ve sayarak bitiremeyeceğimiz üzücü hadiselerin en büyük nedeni budur. Milletimiz, kartopuna dönmüş krediler yumağına saplanmışken, Hükümet de bütçe açıklarıyla baş etmeye çalışmaktadır. Ancak, üretimi olmayan bir yapının açığını borçla kapatmaktan başka çaresi yoktur. Her yıl yapılan bütçede yılsonu denk bütçe oluşturulamayacağının garantisi verilmekte, bütçe açığı öngörüsü de bütçe tasarısına eklenmektedir. 2016 yılı için 29,688 Milyar TL açık hesabı yapılmıştır. Maliye Bakanı ise bu açığın yılsonu itibariyle 34,558 Milyar TL olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıklamıştır. Hazine sürekli tahvil ihraç etmesine rağmen kapanmayan açık, ödenemeyen borçlar, dışarıdan uluslararası borçlanma ile kapatılmaya çalışıyor. Yani borç tekrar borç alınarak ödeniyor. Bu da faiz ödemesinin artmasını kaçınılmaz bir hale getiriyor. Hazine müsteşarlığının internet sitesinden açıkladığı rakamlara göre 2002 yılında kamu borç stoku 257,2 Milyar TL iken 31 Ekim 2016 tarihi itibariyle 725,4 Milyar TL olarak geçekleşmiştir. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş borçlanmalar Ak parti hükümeti tarafından gerçekleştirilmektedir. Borcumuz yok diyenler için, hazine müsteşarlığının duyurular sayfasının herkese açık olduğunu belirterek, incelemelerini tavsiye ediyoruz.?
?Faiz; üretenin, emeğini, sermayesi ve alın terini kaybetmesidir. Fakir-fukaranın gelirinin sermayedarlara verilmesi ve insanların köleleştirilmesidir,? diye konuşan Çuhadar, ?Faiz, ülkemiz ekonomisini perişan etti. Her yıl bütçenin önemli bir bölümü faize ayrılmaktadır,? şeklinde konuştu.
SP Kocasinan İlçe Başkanı, sözlerini söyle tamamladı:
?Saadet Partisi olarak bizler faizden hep şikayetçi olduk. Son zamanlarda Hükümet üyeleri de konuşurken faiz lobisinden şikayet ediyorlar. Biz bu tavrı anlamakta güçlük çekiyoruz. Zira AK Parti´nin iktidarda olduğu 2002-2015 döneminde, faize 651,1 milyar TL ödenmiştir. Yani her yıl bütçeden ortalama 50,1 milyar TL faizcilere ödeme yapılmıştır.
2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile de ülkemiz bütçesinden, faiz ödemeleri için 56 milyar TL ayrılmıştır. Maliye Bakanlığı´nın internet sitesinden duyurduğu verilere göre bu yıl Ekim ayı sonu itibariyle 44,5 Milyar TL bütçeden faiz ödemesi yapılmıştır. Bugünlerde meclis gündeminde olan 2017 bütçe tasarısında ise toplam bütçenin yaklaşık yüzde 10´ una tekabül eden 57,5 Miyar TL faiz ödemeleri payı ayrılmıştır.Orta vadeli planda ödenecek faiz miktarı 2018´de 62,0 milyar TL, 2019 yılında da 72,5 milyar TL olarak öngörülmüştür. Yani faiz lobisinden şikayet eden AK Parti hükümeti yıllar itibariyle artan faiz ödemeleri öngörmektedir. Borcumuz yoksa, bu faiz neyin nesidir.
Saadet Partisi olarak hükümete sesleniyoruz. Denk bütçe yaparak faiz harcamalarını ortadan kaldırınız. Türkiye ekonomisini, borç alarak idare etmek yerine 54. Prof. Dr. Necmettin Erbakan hükümetinin yaptığı gibi, milli kaynaklarımızı harekete geçirerek, bütçeye ek kaynaklar oluşturarak idare etme cihetine gidiniz. Aksi halde Türkiye de, vatandaş da, milletimiz de bu faiz belasından kurtulamaz.
Dikkatlerinizi bir noktaya daha çekmek istiyorum. Yıllardan beri 54. Erbakan Hükümeti dışındaki bütün hükümetler bütçeyi ?Denk Bütçe? esasına göre yapmıyorlar. Bütçe daha baştan yapılırken açık verecek şekilde yapılıyor. Bütçe açığını kapatmak için borçlanmaya gidiliyor. Borç alınınca faiz ödeniyor. Kısaca Borç-Faiz-Borç sarmalına düşülüyor.Tüm bu durumlar karşında Saadet Partisi olarak faiz oranlarının düşürülmesini değil tamamen ortadan kaldırılmasını istemekteyiz.? (Durdu Aslantaş)