Tarih: 24.11.2014 12:29

MELİKGAZİ TÜRBESİ GÜVERCİN YUVASINA DÖNDÜ

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri`nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Melikgazi köyünde bulunan Danışmentliler Beyliği`nin 2`inci hükümdarı olan Melikgazi`nin türbesi, bakımsızlığı ile dikkat çekti. Melikgazi`nin geyik sütü ve taş kireci katarak yaptığı türbe, güvercinlerin yuvası oldu.
Kayseri`nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Melikgazi köyünde bulunan Danışmentliler Beyliği`nin 2`inci hükümdarı Melikgazi`nin yattığı türbe, görenlerin içini sızlattı. Anadolu`nun Türkleşmesinde ve İslam`ın Anadolu`da yayılmasında büyük katkısı olan Melikgazi`nin geyik sütü ve taş kireci katarak yaptırdığı türbe, güvercin yuvasına döndü. Bakımsızlığı ile dikkat çeken türbenin duvarlarında yazılar yer alırken, çevresinde ise hayvanların otlandığı görüldü.
1104 yılında babasının vefat etmesinin ardından beyliğin başına geçerek hükümdarlık yapan Melikgazi`nin savaşa gitmeden önce atına binmek için özel olarak yaptırdığı `binek taşı` da türbenin önünde halen durduğu gözlendi. Türbenin alt katında Melikgazi`nin yattığı, üst katında ise Melikgazi`nin yakınlarının yattığı öğrenilirken, türbede bulunan mezarları toz, mezarların bulunduğu yeri ise güvercinlerin tüyleri kapladı.
21 yıldan beri türbenin bulunduğu Melikgazi köyünde muhtarlık yapan Sebahattin Seyhan, türbenin düzenlenmesi ve temizlenmesi için çalıştığını ama sonuç alamadığını söyledi. Türbenin tarihi hakkında bilgiler veren Muhtar Seyhan, "Melikgazi, Danişmentli Devleti`nin 2`inci hükümdarıdır. Babası Ahmet Melikgazi buraya yerleşmiş. Yurdumuzun İslamlaşması ve Türkleşmesi için 1104 tarihinden 1134 tarihine kadar 30 sene burada hükümdarlık yapmış ve sonra da vefat etmiştir. Bu türbeyi de kendisi yaptırmıştır. Vefat ettikten sonrada buraya getirip defnetmişler. Babadan dededen duyduğumuz rivayete göre, türbenin yanında bulunan dağın arkasında Geyip Pınarı var. Melikgazi Hazretleri`nin geyikleri varmış ve bu geyiklerin sütlerini sağarmış. Yumurta akını, keçi kılı ve taş kireci ile horasan harcı yaparak bu türbeyi yaptırmış" dedi.
Daha önceleri türbenin bulunduğu yerin harmanlık yeri olduğunu söyleyen Seyhan, "Ben burayı köy hizmetlerinden dozer getirttirerek düzelttim. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden dilekçe götürdüm. Buranın durumunu anlattım ve onlar da elinden gelen ödeneği verdiler. Bu park yerini o şekilde düzenledik. Buraya görevli verilmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne müracaat ettim. Vakıflar Bölge Müdürlüğü`nden olumsuz cevap aldım. Bana, `görevliyi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü` verecek dediler. İl Turizm Müdürlüğü`ne dilekçe verdim. İl Turizm Müdürlüğü ise Ankara’ya yazı yazmış ve Ankara’dan ise olumlu bir cevap gelmemiş. Hafta sonları türbeye aşağı yukarı bin kişi gelir. Parkın içinde araba park edecek yer bulunmaz" ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —