Kooperatif Mağdurları, Tüketiciler Birliği´nde
Engelli kooperatif mağduru İbrahim Özalp ?Tek çarem kaldı o da intihar?
Tüketiciler Birliği (TB) Genel Başkanı Mahmut Şahin, bazı kooperatiflerin, ilamsız icra takibi ile usulsüz biçimde vatandaşları borçlandırdığını ya da evinden ettiğini söyledi.
Türkiye´deki diğer şubelerde de benzer şikayetlerin yaygın olduğuna dikkat çeken TB Genel Başkanı Mahmut Şahin, Kayseri´de kooperatifler tarafından usulsüz biçimde borçlandırılan 5 binin üzerinde mağdurun olduğunu söyledi.
Yine Kayseri´de toplamda 700 kooperatif bulunduğunu ve bunlardan yaklaşık 500´ünün, üyelerini ilamsız icra takibi yolu ile mağdur ettiğini belirten Mahmut Şahin, ?25 TL masraf ederseniz, benim falan kişiden alacağım var dersiniz ve icra takibini gönderirsiniz. Hiç kimse alacağın ne, belgesi var mı diye sorgulamaz. Arkasından sözleşmesi ve delili vardır ama sadece itiraz edilsin ve yüzde 20 daha fazla alayım diye kasıtlı olarak da gönderilebilir ilamsız icra takibi. Bazen ilamsız icra takibine itiraz etmemek, bazen de etmek kişiyi sıkıntıya sokar. Edersek, bir sözleşme, genel kurul kararı ya da bir belge yoksa o borç biter, ödeme yapılmaz. Fakat burada 7 günlük süre içerisinde itiraz etmek önemli. Eğer 7 günü geçirirsek hiç borcumuz yoksa dahi borçlu duruma düşeriz. Normalde telekomünikasyon, internet ve bankacılıkta kullanılan bu uygulama son zamanlarda kooperatiflerde tavan yaptı? dedi.
"Kooperatifler vatandaşın iş bilmezliğinden yararlanıyor"
Kooperatif hukukunun çok kapsamlı olduğunu, kooperatiflerin de söz konusu kapsamlı kuralları bilmeyen vatandaşların eksikliğinden yararlandığını vurgulayan Mahmut Şahin, avukatların yanlış yönlendirmelerinden dolayı da ikinci bir sıkıntı yaşandığını ifade etti. Mahmut Şahin, kooperatif üyelerine şu önerilerde bulundu:
?Kooperatif üyeleri şunları yapmalı: Kooperatif genel kurulunda üyeliğinizin çıkışı kabul edilmedikten sonra hala kooperatife üyesiniz ve borç çıkarsa ödemek zorundasınız. Hatta üyelik çıkışınız kooperatif genel kurulunda kabul edilse bile kooperatif tasfiye olana kadar üyeliğiniz devam eder. Tasfiye sürecinde dahi para ödemek zorunda kalabilirsiniz. Onun için kooperatif üyelerinin, kendilerine kooperatiften gelen ilamsız icra takiplerine itiraz etmeden önce gidip en son genel kurul kararını okumaları, o genel kurulda alınan kararları bilip ona göre ödeme yapması ya da itiraz etmesini öneririz. Danışmadan, fevri olarak hareket edip canınızı yakmayın.?
?Evde 3 engelliyiz, tek çaremiz intihar?
Kooperatif üyesi, görme engelli İbrahim Özalp, 2011 yılında devraldığı hisseden dolayı mağdur olduğunu söyledi. 2014 yılında kendisine kooperatif tarafından icra ilamı gönderilmesi ile sıkıntılarının başladığını dile getiren İbrahim Özalp, eşinin ve çocuğunun da engelli olduğunu, intihar etmekten başka çare görmediklerini ifade etti. İbrahim Özalp, ?2014´te de 22 bin TL kalan borcum 80 bin TL olarak geldi ve ödemeyi kestim. Çünkü avukat bana ödeme yapmamamı ve kurul toplantılarına gitmememi söyledi. Noterden de borca itiraz ettik. Bundan sonra noterden üyelikten ihracım geldi. 3 aydır da sanki evimde uyumuyorum. Evimde üç engelliyiz, bizi evden atarlarsa intihar edeceğiz. 23 yıl kirada oturdum, yine otururum. Onu bana diyen avukat şimdi, neden bir iki tane ödemedin diyor ve 5 bin TL de avukatlık ücreti istiyor. Bunu Bakanlık ve büyükler duysun. Bu kadar yetki olmamalı. 2011´de görme engelli olarak imza atmışım, evimden de vazgeçiyorum ama onlar geçmiyor? dedi.
Kooperatiften ev aldı, başkası oturuyor
Bir başka mağdur Remzi Arık da, 1997´den bu yana mağduriyet yaşadığını, ancak nereye gitse sorununa çare bulamadığını söyledi. Kooperatiften aldığı evde şu anda hile ile başka birinin oturduğunu öne süren Remzi Arık, ?97´den 2010´un 12. ayına kadar 45 bin TL ödeme yaptım. Üzerime tapu var ama evde başkası oturuyor. Her mahkemeden de beraat ile çıkıyor. Benim üzerime ipotek ettirdi, kredi çekti, onu da ödemedi. 2010´un 12. ayında icra gelmiş, ben de babam hasta olduğu için köydeydim. 7 gün süre de geçmiş. Başvurmadığım yer kalmadı, kooperatife rapor yazan bilirkişilerden de şikayetçiyim. Kafalarına göre rapor yazıyorlar, vicdanen karar vermiyorlar? diye konuştu.
Tapuyu aldı, 2 yıl sonra borçlu olduğunu öğrendi
Bir başka mağdur Recep Özüberk de, 2013 yılında tapusunu ve kooperatiften borcu olmadığına dair belgeyi almasına rağmen, 2 yıl sonra kendisine 40 bin TL´lik icra ilamı geldiğini belirtti. Recep Özüberk, ?Baankadan yüklü bir kredi çekmişler ve evlere ipotek konmuş. Avukata verdik, ücretini de ödedik, şu anda beklemedeyiz. Tapuyu alınca işimiz bitti sandık, üyeliğin bitmesi için notere gidileceğini bilmiyorduk? ifadelerini kullandı.