Tarih: 10.09.2014 10:34

KIZILAY`DAN KAMPANYA!

Facebook Twitter Linked-in

 

Kurbanda Kızılay Modeli ile Türk Kızılayı son 7 (yedi) yıldır olduğu gibi bu yılda “Vekaletle Kurban Kesim kampanyası” ile yüz binlerce ihtiyaç sahibi aileye yardım ulaştırmayı planlıyor.

 

Konuyla ilgili gazetemize röportaj veren Türk Kızılayı Kayseri Şube Başkanı Ayhan Uzandaç açıklamalarında önemli noktalara değindi.

 

“Kurban Bayramı dolayısıyla kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini vecibelere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun şekilde vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için gerekli usul ve esasları düzenleyerek tüm bu aşamalara bir standart kazandırmaktayız.”

 

KURBAN’DA KIZILAY MODELİNİ ANLATIRMISINIZ…

 

“Kurban bereketi yıl boyu sürsün” sloganıyla başlatılan Vekâletle Kurban Kesim Kampanyası çerçevesinde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda Türk Kızılayı’na bağışlanacak kurbanlar, dini vecibelere uygun ve hijyenik koşullarda kesilerek, ihtiyaz sahiplerine yıl boyunca konserve olarak ulaştırılacak.  Özellikle büyük şehirlerde kurban ibadetinin yerine getirilmesi için uygun kurbanlıkların temini, hijyenik şartlarda ve doğru şekilde ve doğru yerlerde kesimi ile elde edilen kurban etlerinin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında son yıllarda giderek artan oranda sorunlar yaşanmaktadır. Bilinçsiz kesimlerde çok çeşitli ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Sokaklara, caddelere, park ve bahçelere ve giderek artan şekilde otoyol kenarlarına kadar taşan kesim görüntüleriyle görsel ve çevresel kirlilik yaşanmakta, bu manzaralara tanık olan çocuklar başta olmak üzere hassas yüreklerde hatırlanmak istenmeyen görüntüler oluşabilmektedir. Bu olumsuzluklar, bu kutsal bayramı giderek kendi felsefesinden soyutlamakta ve toplumun bazı kesimlerince sorgulanabilir bir ibadet şekline sokmaktadır. Sorgulanabilirlik durumu, kurban kesimlerinin ve dolayısıyla bayram sevinci yaşayan yoksul insanların sayılarının her yıl biraz daha azalmasına ve toplumun dayanışma ruhunun kaybolmasına neden olmaktadır. Gelinen noktada vekalet sistemine duyulan güveninde zedelenmesine ve dolayısıyla kurban kesiminin azalarak hayvancılık sektörünün de zayıflamasına neden olmaktadır.  Kurbanda Kızılay Modeli tüm bu aşamalara bir standart kazandırmaktadır.”

 

“Her şeyden önce kesilecek hayvanın mutlaka sağlıklı olmasına, kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmaması ve aç bırakılmamasına dikkat edilir. Kesim işlemi sırasında din görevlisi tarafından dua okunur. Türk Kızılayı görevlisi tarafından vekaleti veren bağışçıların isimleri tek tek yüksek sesle okunur. Noter huzurunda gerçekleştirilen tüm bu süreç veteriner tarafından izlenir ve kayıt altına alınır.”

 

 

 

Kampanyanın başlangıç ve bitiş tarihi nedir?

 

Kampanyamız 09 Eylül 2014 tarihinde başlayacak ve 06 Ekim 2014 tarihinde sona erecektir.

 

Bir Kurban hissesi ne kadar?

 

Vekâletini yurt içine vermek isteyen vatandaşlar bir hisse bedeli olarak 650TL.yurt dışına vermek isteyenler ise bir kurban bedeli olarak 350TL. ödeyecek. Bu bedeller üzerinden kredi kartına 4 taksit yaptırılabilir.

 

Yurt dışı kurbanların kesim ve dağıtım noktaları belirlendi mi?

 

Yurt dışı ekiplerimiz, bu sene yurt dışında Pakistan, Somali, Etiyopya, Bangladeş, Filistin, Irak, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Makedonya ve Bulgaristan’da kesim ve dağıtımı gerçekleştirecekler.

 

Kesim tarihleri belli mi?

 

Kesimler Kurban bayramının 1. günü sabah namazını takiben başlayacak ve bayramın 3. günü akşam bitecektir.

 

“Bağışınızı yaparken cep telefonu numaranızı belgeye yazdırmanız halinde kesim sırasında vekalet sahibinin adının okunmakta ve kesim sonrasında vekalet sahibine SMS ile bilgi verilmektedir.”

 

Kurban kesiminde kiminle çalışıyorsunuz?

                                                      

Et ve Süt Kurumu ile Kurumumuz arasında kurban temini, kurban kesimi, muhafazası ve dağıtımı yapılacak şekilde protokol imzalanmıştır.

 

Kurbanlar sağlık kontrolünden geçti mi?

 

Kurbanlar Veteriner tarafından sağlık kontrolünden geçirilerek ve Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerince kulak küpe barkotları takılmaktadır.

 

Kurbanların kesimi nasıl gerçekleştiriliyor?

 

Kurbanlarınız anlaşmalı olduğumuz Et ve Süt Kurumu tesislerinde Türk Kızılayı yetkilileri, noter, veteriner ve din adamı huzurunda hijyenik şartlarda, İslami kurallara uygun olarak ifa edilmektedir.

 

Kesim esnasında isim okunacak mı?

 

Kesim öncesi vekâlet veren bağışçılarımızın isimleri imam tarafından okunarak kurbanı kesilecektir.

 

 

 

 

 

 

Kurbanın kesildiğini nasıl öğrenebilirim?

 

Bağışlanan kurban kesildikten sonra Internet sayfamızdan bağışçı ismi ile takibi yapılır. SMS e-mail yolu ile kurbanın kesildiği bilgisi kişiye bildirilir ve Türk Kızılayı tarafından bağış yapan kişiye Teşekkür belgesi gönderilir.

 

Kurbanlar nasıl değerlendiriliyor ?

 

Et ve Süt Kurumu tesislerinde, hijyenik şartlarda paketlenerek muhafaza edilen etlerin tamamı doğrudan pay halinde et olarak veya 800gr.lık kutularda kavurma olarak ihtiyaç sahiplerine Türk Kızılayı Şubelerimiz aracılığı ile dağıtımı gerçekleştirilecektir.

 

Kurban kesildikten sonra paylaşım neye göre yapılacak?

 

Kurban kesimi gerçekleştikten sonra 800gr.lık kavurma halinde, kutulanarak mağdur durumda ihtiyacı olan ailelere 2 kavurma verilecek şekilde dağıtımı yapılacaktır.

Kurban eti hangi koşullarda muhafaza edilecektir?

 

Kurbanlar Et ve Süt Kurumu tarafından soğuk hava depolarında dağıtımı yapılana kadar muhafaza edilecektir.

 

Kurban eti dağıtılacak kişiler nasıl belirleniyor?

 

Türk Kızılayı’nın Türkiye genelinde bütün illerde toplam 700 şubesi vardır. Şube Başkanlıklarımız bulundukları illerde yapacağı çalışmalar sonucu belirlenen ve komisyonlarımızın tespiti yapılan isim listeleri doğrultusunda dağıtım yapar.

 

Kombinalar nerede? Dağıtım Bölgeleri neresi?

 

Adana, Ağrı, Diyarbakır, Erzurum, Sakarya, Van Et Balık Kurumu Kombinaları kesim yerleridir. Dağıtım bölgesi 81 il dahilindedir.

 

Kurbanlık hayvanlar kaç yaşında ve kaç kilogramağırlığında olacaktır?

 

Büyükbaş hayvanlar asgari 2 yaşında ve 280 kg. canlı ağırlığında, küçükbaş hayvanlar ise en az 1 yaşında ve 40-55 kg. canlı ağırlığında olacaktır.

 

En son ne zaman bağış yapabilirim?

 

Kampanya bitiş tarihi olan 06 Ekim 2014 tarihi saat 16:00’ya kadar kurban bağışı yapabilirsiniz.

 

“Kampanya sonunda dini kuralların gereği olarak, vekaletlerini yurt içine veren vatandaşlara kurban etinden yapılmış kavurma konservesinden bir kutu, teşekkür ve noter belgeleriyle birlikte süreçleri anlatan bir DVD ile bağışçının adresi ziyaret edilir.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —