Tarih: 11.04.2018 16:13

?Kayserinin Geleceği İçin Birlikte Hareket Etmeliyiz?

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Kayseri sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Savunma Sanayi Kayseri Çalıştayı´nda yaptığı konuşmada, ?Kümelenerek birlikte hareket edersek, savunma sanayisinde Kayseri´nin adından bahsettirebiliriz? dedi.

Savunma Sanayisinin uluslararası arenada, ülkelerin gücünü belirleyen unsurlardan birisi olduğunu belirten Başkan Büyüksimitci, dünya genelinde 1,49 trilyon dolar olan savunma harcamalarının, 2023 yılında 2,5 trilyon dolar olacağını, 521 milyar dolar olan silah ve teçhizat harcamalarının 1,05 trilyon dolar olmasının öngörüldüğünü söyledi.Kayseri´de savunma sanayisinin tarihinin 1920´li yıllara dayandığını ifade eden Başkan Büyüksimitci, ?06 Ekim 1926 tarihinde Kayseri´de Tayyare ve Motor Türk A.Ş. uçak fabrikası açılıyor. 1 yıl içerisinde A-20, F-13 ve G23 uçaklarının montaj, üretim, bakım ve onarımları başlıyor. 1931 yılında Milli Savunma Bakanlığına devrolan Kayseri Tayyare Fabrikası ayda 4 uçak üretebilecek kapasiteye ulaşıyor. 1932-1942 yılları arasında 200 adet uçak üretimi gerçekleştiriliyor? diye konuştu.

1979 yılında yüzde 85´i yerli malzeme ile üretilen Türk uçağı ´Mavi Işık 79-XA´nın Kayseri İkmal Merkezi´nden havalandığını açıklayan Başkan Büyüksimitci, bu köklü birikimin, bugün Kayseri´de bir askeri fabrika olan 2.Hava İkmal Bakım Merkezi´nde sürdürüldüğünü söyledi.

Başkan Büyüksimitci, bugün Kayseri´de Tüm uçakların fabrika seviyesi bakım, onarım, revizyon ve modernizasyon işlemlerinin yapıldığını, Kayseri´nin bu alandaki zengin birikiminin, kenti bir Sivil Havacılık Bakım ve Onarım Merkezi haline rahatlıkla dönüştürebileceğini belirterek, daha sonra 1954 yılında Kayseri´de 2´nci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı´nın kurulduğunu, dolayısıyla Kayseri´nin, savunma sanayisinde 1926 yılından beri gelen köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.

Anatamir Fabrikası ve Hava İkmal Bakım Merkezi´nin Kayseri adına bir şans olduğunu ifade eden Başkan Büyüksimitci, ?Her iki fabrikamızda ciddi manada tecrübeye sahip, gerek üretim teknoloji gerekse malzeme teknolojisi ile kendini ispatlamış durumdadır.  Kayseri´de tank sanayisine, uçak sanayisine ve silah sanayisine ciddi şeklide tedarik yapan firmalarımız var. Yine savunma sanayisine yazılım yapan, helikopter parçaları üreten arkadaşlarımız var. Ben gerek otomotiv sanayisi ile gerekse savunma sanayisi ile ilgili Kayseri´de birikmiş bir potansiyel olduğu inancındayım. Biz bu konuda her türlü girişimde bulunarak, şehrimizin potansiyelinin ortaya çıkarılması adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz? dedi.

Savunma sanayisinin hem ülkemiz hem de Kayseri için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Büyüksimitci, Kayseri Sanayi Odası olarak Savunma Sanayi Kümelenmesi ve İleri Teknolojiler Mükemmeliyet Merkezi´ne yönelik firmalardan ön başvuru aldıklarını ve yapacakları çalışmalara temel oluşturmak üzere ihtiyaç araştırma anketi yaptıklarını açıklayarak, ?Birlikte hareket edersek, savunma sanayisinde Kayseri´nin adından bahsettirebiliriz. Firmaların tek tek küçük sermayelerle iş yapma devrinin artık bittiğini biliyoruz. Birlikte ve beraber hareket edersek, başarıyı yakalayabiliriz. Devletimiz belli konularda kümelenmeye çok ciddi destek veriyor. Bu desteklerden faydalanarak, bu ülkeye daha fazla katkı sağlamanın peşinde olmalıyız? şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —