15-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinliklerine, 25 üye derneğiyle Türkiye genelinde hizmet sunan Türkiye Engelli Hakları Federasyonu yönetim kurulu üyeleri katıldı. Engelliler ve federasyon yöneticileri Erciyes`e çıktı. Düzenlenen etkinlik, Kardan Adam Tesislerinde federasyon tarafından düzenlenen Başkanlar zirvesi yapıldı. Burada bir konuşma yapan Bedensel Engelliler Derneği Kayseri Şube Başkanı Fatma Oytun, dernek faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Federasyon Başkanı Cemalettin Gürsoy ise, Engelli haklarının iyileştirilmesi noktasında son yıllarda çok sayıda düzenleme yapıldı. Sezar'ın hakkını Sezar'a verelim' 13 yıldır iktidarda olan AK Parti hükümeti mevzuat konusunda çok sayıda olumlu adım attı. Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları kapsamında hazırlanan tebliğ ve düzenlemelerle bir takım iyileştirmeler yapıldı. Ancak iş uygulamaya gelince her zaman olduğu gibi devreye bürokrasi girdi. Engellinin hayatı kolaylaşacağına daha da sıkıntıya girdi. Basit bir örnek verelim; 7 Temmuz 2005'te 5378 sayılı Özürlüler Yasası' Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun geçici 2'nci maddesi hükmü uyarınca, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, yollar, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alanlar ile her türlü yapı 7 yıl içinde engellilerin standartlarına uygun hale getirilecekti. Ama bir türlü hayata geçirilemedi" dedi.
Gürsoy, "2012 yılında belirlenen geçiş süresi doldu. Başta kamu kurumları olmak üzere belediyeler ve özel şirketlerin çok büyük bir bölümü yasal zorunlulukları yerine getirmedi. Bunun üzerine geçiş için 3 yıllık ilave süre tanındı. Süre 7 Temmuz 2015'e uzatıldı. Tanınan sürenin dolmasına 3 ay kaldı. Ancak tablo çok fazla değişmedi. Megapol veya metropol olarak tanımladığımız şehirlerin hiçbirisinde gereken adımlar atılmadı. Büyükşehirlerde engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına çok az adım atıldı. Bu nedenle görülen o ki, 2005'te başlayan uyum süreci' 2017-2018'e uzatılacak. Yani işler yine sallanacak. Son 13 yılda yaşanan en önemli gelişme engellilerin daha fazla görünür hale gelmesi oldu. TBMM çatısı altında artık daha çok engelli vekil var. Farklı partilerin çatısı altında engellilerin sorunlarını dile getiren tüm vekillerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Sivil toplum örgütleri tarafında da olumlu gelişmeler oldu. Örgütlü olmanın sorunları çözme yolunda ne kadar önemli olduğu bu süreçte çok daha iyi anlaşıldı. Sivil toplum kuruluşları sorunların aktarılması ve çözülmesinde önemli bir rol üstlendi. Bizlere ve üye derneklerimize ulaşan şikayetlerin başında istihdam sorunu geliyor. Engellilerin istihdamı noktasında özel sektör yasaların da zorlamasıyla son derece başarılı bir performans sergiledi. 2002-2014 arasında toplam 321 bin engellinin işe alındığını görüyoruz. Kamu tarafına baktığımızda tablo oldukça dramatik. Devlet şu ana kadar sadece 36 bin 242 kişi işe yerleştirilmiş. 24 bin 488 kişi dört gözle işe girmeyi bekliyor. Bu konuda Ankara'nın adım atmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Cemalettin Gürsoy, "Sağlık Uygulama Tebliği üyelerimizin yaşam hakları kısıtlanıyor. Sürekli değişen tarifelerle artan fiyatlarla ameliyat olmak, ilaç almak, ortez-protez taktırmak iyice güçleşiyor. Son çıkan yönetmelikle engelli maaşlarındaki ve evde bakım ücretindeki sistem değiştirildi. Binlerce engelli mağdur edildi ve de edilecek. Bu sorun acil çözüm bekleyen konuların başında geliyor. İşti bugün burada 25 şehrimizden gelen üyü derneklerimizin başkanları, yöneticileri ve engelli kardeşlerimle temelli hak' arayışı için bir araya geldik. Ev sahipliği yaparak bizlere bu imkanı sağlayan başkanımız Fatma Oytun'a ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür ediyoruz. Ayrıca iki gün boyunca yaptığımız çalışmalarda bizlere gösterdiğiniz desteklerden ötürü hepinize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.