Tarih: 27.01.2017 09:39

KAYSERi´DE İLK KEZ

Facebook Twitter Linked-in

Normalde açık yapılması gereken ameliyatı Prof. Dr. Faruk Cingöz kapalı olarak anjiyo şeklinde ?trombektomi´ operasyonunu gerçekleştirdiği ameliyat ile Kayseri´de bir ilke imza atmış oldu.
Prof. Dr. Faruk Cingöz, kapalı olarak ilk kez yaptığı ameliyat ile ilgili muhabirimiz Türkân Coşkun´a şu bilgileri verdi; ??Hastamız Mehmet Özulaş, sol uyluktan itibaren ayağında şişme ağrı şikâyeti ile kliniğimize başvurdu. Yapılan muayenesinde sol uyluk bölgesinde sağa göre 12 santimetre baldır bölgesinde 10 santimetrelik çevre farkı vardı. Sol kasıktan itibaren uyluk ve baldır bölgesinde ileri derecede şişme ve ödem saptanmıştı. Ayağın beslenmesi toplardamarlardaki kanın devir daimindeki azalmaya bağlı olarak, ileri derecede bozulmuş soluk ve soğuktu. Hasta özellikle baldır bölgesinden ayağın topuğuna vuran ağrıdan ciddi rahatsızlık duyuyordu. Hasta hipertansiyon ve akut böbrek yetmezliği tanısı ile takip altında olduğu hikâyesinden anlaşıldı. Yoğun bakım ünitesine alınan hastaya yüksek dozda kanı sulandırıcı ilaç tedavisine başlandı. Yapılan tetkikler sonucunda sol uyluk toplardamarında (femoral ven) yoğun kan pıhtısının olduğu, kalbe dönen kan akımını ileri derecede azalttığı, bu pıhtının kasık toplardamarına (iliak ven) doğru ilerlediği görüldü. Ve burada vücudun en büyük toplardamarı olan karın toplardamarıyla (vena kava inferior) birleştiği yerde damarı tamamen tıkadığı, pıhtının ucunun damar içerisinde serbest hareket ettiği tespit edildi. Hastaya sol ileofemoral (kasık-uyluk toplardamar) akut derin ven trombozu tanısı kondu. Hastanın ani ölüme yol açabilecek akciğere pıhtı atması (pulmoner tromboemboli) riski oldukça yüksekti. Bunun yanısıra sol ayağın beslenmesi ileri derecede bozulmuş, hasta zamanla ayağını kaybetme (venöz gangren) riski ile karşı karşıya kalmıştı.´´
Hastanın şikâyetlerinin arttığını bunun üzerine, pıhtı eritici ilaç tedavisine de yeterince cevap vermediğini belirten Prof. Dr. Cingöz; ??Bunun üzerine kan pıhtılarının kateter yardımıyla çıkartılmasına karar verildi. Bu işleme perkütan tromboaspirasyon ve mekanik trombektomi adını vermekteyiz. Bu işlem başından sonuna kadar hasta uyutulmadan lokal anestezi ile yapılmaktadır. İlk önce sağlam olan sağ uyluk toplardamarından girilerek, karın toplardamarına pıhtının akciğere gitmesini engelleyecek filtre yerleştirildi. Daha sonra sol diz toplardamarından pıhtı parçalayıcı ve temizleyici kateteriyel sistem yerleştirilerek uyluk ve kasık toplardamarına ilerletildi. Toplardamarlar içerisindeki tüm pıhtılar 45 dakikalık çalışma ile tamamı ile temizlendi. İşlemler sonrasında hastanın ağrıları tamamen kaybolduğu gibi ölçümlerde şiş olan sol bacakta ciddi oranda gerileme saptandı. İşlemden dört saat sonra sol uylukta 7 santimetre, sol baldırda 4 santimetrelik çevre farkı kalmıştı. Sol bacaktaki bu çevre farkı yaklaşık 5-7 günde gerileyerek tamamen kaybolacaktır´´ şeklinde konuştu.
Bütün bu işlemlerin hastanın sağ kasığında ve sol diz boşluğunda yarım santimetrelik deliklerden yapıldığını belirten Prof. Dr. Cingöz, bu deliklerin dikiş atılmadan kendiliğinden kapandığını söyledi.
Nihayetinde trombektomi işlemi herhangi bir komplikasyon olmadan başarıyla sonuçlandığını dile getiren Prof. Dr. Cingöz, hastanın başarılı bir müdahale sonrası sağlığına kavuştuğunu ve sağlık çalışanlarını mutlu ettiğini de sözlerine ekledi.

/resimler/2017-1/27/0942304222870.jpg  /resimler/2017-1/27/0943158598769.jpg

İlk kez kapalı bir ameliyat ile eski sağlığına kavuşan 55 yaşındaki Mehmet Özulaş ise; ??Bacağımdaki şişlik ve ağrı ile Medical Palace Hastanesi´ne geldim. Bacağımdaki damarlar karnıma kadar tıkanmış. Hocamız Kayseri´de ilk olan bir sistemle ameliyatımı yapmış. Şu anda çok şükür iyiyim. Hiçbir şikâyetim yok. Hepsinden de Allah razı olsun´´ diyerek memnuniyetini belirtti. (FOTO-HABER: Türkân Coşkun)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —