Kayseri Ticaret Odası, BUİKAD Heyetini Konuk Etti
"Kadınların eğitim hakkını kullanmasında; erkeklere oranla fırsat eşitliği sağlanmaması ve toplumsal önyargılar göze çarpmaktadır."
Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) üyeleri, Kayseri Ticaret Odası ve TOBB Kayseri Kadınlar Girişimciler Kurulu´nun misafiri olduğu toplantı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konferans salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya; Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Merve Sarıoğlu ve kurul üyeleri, Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği Başkanı İpek Yalçın ve dernek üyeleri katıldı.
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, kadınların toplumsal hayata ve iş dünyasına katılımlarına ilişkin tarihsel gelişimine bakıldığında zor süreçlerden geçtiklerinin anlaşıldığını belirterek, ?Kapitalist üretim ilişkileri cinsiyetçi iş bölümünü dayatmış ve kadın, savaş ve benzeri koşullar haricinde, toplumsal üretimin dışında tutulmuştur. Ayrıca ucuz ve vasıfsız iş gücü olarak görülmüştür. Kadınların eğitim hakkını kullanmasında; erkeklere oranla fırsat eşitliği sağlanmaması ve toplumsal önyargılar göze çarpmaktadır. Bu durum ayrıca istihdam politikalarına da dayanak olmuştur? dedi.
Hiçyılmaz, ?Başlangıçta ev ve çocuk bakımı ile sınırlı olan kadınlar, zaman içinde ekonomik özgürlüğün kendisine kazandırdığı kimlik ile çalışma hayatında kendine daha fazla yer edinmeye başlamıştır. Kadınların ücret karşılığı çalışmaya başlaması ile birlikte kadının ailedeki ve toplumdaki rolünde farklılaşma meydana gelse de, kadınlar ev yaşamının getirdiği yükten kurtulamamıştır. Bu yüzden kadına ?emekçinin emekçisi´ denilmektedir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, kadının üretime katılımının önündeki en büyük engel;
doğurganlığı, analığı, ev işleri ve çocuk bakımını üstlenmiş olmasıdır. Ayrıca bu durum, özelleştirme uygulamalarıyla yoğunlaşan işten atılmalarında gerekçesi de yapılmaktadır? diye konuştu.
Son 20 yıl içinde iş dünyasının yaşadığı en büyük devrimin kadınların çok yoğun bir biçimde iş yaşamına girmesi olduğunu belirten Hiçyılmaz, ?Endüstri toplumunun çalışan insan tipini erkekler oluştururken içinde bulunduğumuz bilgi toplumunda kadınlar ön plana çıkmaktadırlar. İş hayatında ağırlığın endüstriden bilgi ve hizmet sektörlerine kayması ile birlikte bilgi çağının yarattığı yeni mesleklerin pek çoğunu kadınlar ele geçirmiştir. Kadınlar, karşılaştıkları pek çok soruna rağmen elde ettikleri başarılarla iş dünyasında kendilerine yer bulmaktadırlar? şeklinde konuştu.
Konuşmasına kadınların yer aldığı meslekler ve toplumsal kuruluşlardaki konumlarına ilişkin verileri de paylaşan Hiçyılmaz, ?Türkiye nüfusunun (78 milyon 741 bin 53 kişi) % 50,2´sini erkekler (39 milyon 511 bin 191 kişi) ve % 49,8´ini kadınlar (39 milyon 229 bin 862 kişi) oluşturmaktadır. Ülkemizde 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus içerisinde işgücüne katılma oranı 2014 yılında % 50,5 olup, bu oran erkeklerde % 71,3, kadınlarda ise % 30,3 olmuştur. Bugün baktığımızda; Türkiye Büyük Millet Meclisi´ndeki kadın milletvekili oranı 1935 yılında % 4,5 iken, 80 yıl sonra bu oran % 14,7´ye yükselmiştir. Türkiye´de bakan sayısı 2015 yılında 27 olup bunların sadece % 7,4´ü kadındır. Ülkemizde belediye başkanı olan kadın oranı 2009 yılında % 0,9 iken, 2014 yılında % 2,9 olmuştur. Belediye meclisi üyesi kadın oranı ise 2009 yılında % 4,2 iken bu oran 2014 yılında % 10,7´ye yükselmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu 2015 yılı istihdam verilerine göre Kayseri´de 221 bin 581 kişi çalışmaktadır. Kadın istihdamında Türkiye genelinde 17. sırada yer alan Kayseri yüzde 20,3´lük kadın istihdamı ortalamasına sahiptir. Bu ortalama Türkiye´de yüzde 27,6´dır.? Dedi.
?Bir ülkenin ne kadar girişimcisi varsa o kadar zengin demektir.? diyen Başkan Hiçyılmaz, ?Son yıllarda Türkiye´de çalışan ve girişimci olan kadınların sayısı hızla artmaya devam etmektedir. 2004 yılında yüzde 4,9 olan kadın girişimci oranı, 2015 yılında yüzde 9 seviyelerine ulaşmıştır. Türkiye´deki kadın girişimcilerin sayısı 110 bini aşmış bulunmaktadır. Kadınların iş gücüne katılması, büyüme konusunda elde edilecek başarıda da önem taşımaktadır. Kadınların işgücüne yeterli düzeyde katılmaması halinde, sürdürülebilir bir büyümenin ne Türkiye´de ne de dünyada sağlanması pek de mümkün görünmemektedir. Az önce paylaştığım bu rakamlar kadınlarımızın geldiği nokta açısından önemlidir. Yeterli midir diye soracak olursanız, elbette istediğimiz düzeyde değildir. Kadınların daha fazla sayıda iş yaşamına katılması, girişimci sıfatı ile işveren konumuna ulaşması için bizlere, kadın girişimci kurullarına ve kadınlarla ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir? ifadelerini kullandı.
Hiçyılmaz, konuşmasının son kısmında ise KTO olarak Kadın Girişimci Kurulu çalışmaları başta olmak üzere yaptıkları çalışmalara vurgu yaparak, ?Kadınlarımız için neler yapabiliriz düşüncesinden hareketle Kayseri Ticaret Odası Yönetimi olarak destekler sağlamaya ve programlar düzenlemeye çalışmaktayız. Bu kapsamda; Kadın Girişimci Kurulumuzun Umut Veren Kadınlar Çalıştayına katkı sağladık. Garanti Bankası ve Boğaziçi Mezunları Derneği ile Kadın Girişimci Yöneticilik Okulu Protokolü yaptık. Kadınlarımızın eğitimine destek olduk. TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuzun değerli katkıları ile gerçekleştirilen Kız Kardeşim adlı projeye ev sahipliği yaptık. TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulumuza da ayrı bir önem veriyoruz ve faaliyetlerinde katkı sağlıyoruz. Türkiye´deki oda ve borsalar içinde kadın girişimci kurulu çalışmaları için özel bir bütçe oluşturan ilk Oda´yız. Bundan sonraki süreçte de desteklerimizin ve eğitim başta olmak üzere faaliyetlerimizin süreceğini belirtmek istiyorum. Bu vesile ile TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulumuzun Kıymetli Başkanı Sayın Merve Sarıoğlu ve kurul üyelerine yaptıkları çalışmalardan dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği´nin Kıymetli Başkanı Sayın İpek Yalçın ve dernek üyelerine de ziyaretlerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum? diye konuştu.
Başkan Hiçyılmaz´ın konuşmasının ardından, TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Merve Sarıoğlu ve kurul üyeleri, Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği Başkanı İpek Yalçın da kısa birer konuşma yaptı. Toplantının ilk bölümü plaket takdimi ile sona erdi.
Toplantı, TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ile BUİKAD üyeleri arasında görüş alışverişi yapılması ve ortaklaşa yürütülebilecek projelerin görüşülmesinin ardından sona erdi.