Tarih: 31.12.2016 11:52

KAYSERİ KOSGEB il Müdürü Ahmet Özbekler ile yılın son röportajı.

Facebook Twitter Linked-in

Ahmet Özbekler Kimdir?
Makine Mühendisiyim Ankaralıyım . Çalışma hayatıma 2003 yılında Kayseri KOSGEB´ de uzman yardımcısı olarak başladım. 8 yıl dan uzun süre çalıştıktan sonra 2011 yılının mayıs ayında Çankırı İline kurucu müdür olarak atandım. O dönem KOSGEB 81 ilde teşkilatlanıyordu sıfırdan müdürlük kurmuş olduk . 2015 ağustos ayı itibariyle ise Kayseri KOSGEB´ e yeniden Müdür olarak geri geldim.
Sizce Girişimci Kimdir ?
KOSGEB ? in mevzuatında da bulunduğu gibi kendi iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen kişidir. Girişimcinin risk alması gerekiyor kendi işini kurup karı yada zararı göze alarak çalıştırması gerekiyor. Kayseri ticaret ve sanayisi ile meşhur bir ildir. Girişimcilik potansiyeli yüksek bir ildeyiz.
Girişimcilere tavsiyeleriniz nedir ?
Girişimcilik tabiki ülkelerin gelişmişlik endeksi için oldukça önemli girişimciliğin artması ülkenin gelişmişlik düzeyini de artırır ancak girişimciliğinde bilinçli bir şekilde geliştirilmesi gerekir. Girişimcilere tavsiyem girişimcilik eğitimine katıldıktan sonra kendi iş fikirlerini iyi analiz etmeleri . Kar zarar durumlarını ileride oluşabilecek olası durumları öngörüleri , hesaplarını iyi yapmaları gerekiyor. Net işletme sermayesi dediğimiz bir olay var iş yeri faaliyete başladıktan sonrada girişimcinin daima işletme sermayesi , nakit bulundurması gerekir. Eğer sermaye anlamında yeterliliğe sahip değilse iş yeri açmak istediğinde veya açtıktan sonra hüsrana uğrayabilir bu hususa uygulamada çok dikkat edilmediğini düşünüyorum.
2016 yılında kaç girişimci KOSGEB´ den destek alarak kendi işini kurdu ?
2015 yılında 1150 kişi eğitim alırken bu sayı 2016 yılında 5000 kişinin üzerinde bir sayıya ulaştı. Rakamsal olarak 350-400 civarında girişimcilik iş planı başvuru formu geldi. Bunların % 90 kısmı değerlendirildi. Diğer kısmı da önümüzdeki günlerde değerlendirilecektir. 2016 yılında yaklaşık 176 girişimci destekten faydalandı. Bu açıdan geçmiş yıla baktığımızda da faydalanan girişimci sayısı iki katı artmış bir seviyeye geldi.
Kendi işini kuran KOSGEB ? den destek alan Kadın Girişimcilerin sayısı nedir ?
Rakamsal olarak şuanda net bir bilgi veremeyeceğim, ancak çok düşük olmadığını söyleyebilirim özellikle hizmet sektöründe talepleri var. Yarı yarıya diyemem ama zannedildiği gibi kadın girişimcilerin oranı da düşük değil. % 40 civarında kadın girişimcimiz bulunduğu düşünüyorum.
Kadın Girişimcilerin artması yönünde sizce neler yapılabilir ?
KOSGEB ? in kadın girişimciler için uygulamış olduğu pozitif bir ayrımcılık var. Girişimcilik desteğinde oran % 60 iken kadınlarda bu oran % 80 dir. Bayanlara yönelik eğitimlerde düzenlemektedir. 2017 yılında eğitimler KOSGEB tarafından da verilecek ve bazı sınıflarda kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapmayı da düşünüyoruz.
En çok hangi sektörlerde iş fikirleri sunulmaktadır ?
KOSGEB ? e gelen İş fikirlerinin biraz daha katma değerli sektörlerde ve imalata dayalı sektörlerde olmasını istiyoruz.Ancak gelen iş fikirleri destek rakamlarını da göze alırsak biraz daha mikro ölçekli esnaf tarzı girişimciler var. Bunların % 70 ise hizmet sektöründe faaliyet göstermektedir. İmalat sektöründe de % 25 civarında iş planı başvurusu gelmektedir. Hizmet sektöründe de; yiyecek ağırlıklı sektörler, unlu mamüller , giyim mağazası ve kuaför sektörü ağırlıklı. İmalat sektöründe de mobilya imalatı iş fikirleri yoğun geliyor. Mimar, yazılım, oto yıkama sektörü de bulunmaktadır.
2017 Yılında yeni destekler bulunuyor mu ?
Mevcut destekler belirli bir çatı oluşturmuş durumda içeriklerinde belki değişiklikler revizyonlar olabilir. Ama 2017 yılı için destekler bu şekilde devam edecek. Yakın zamanda 50.000 TL´ lik faizsiz kredi desteği uygulandı. Bu destek için talep çok çok yoğundu. Belki 2017 yılında da benzer çalışmalar gelebilir.
KOSGEB ile ilgili girişimcilere ve dolandırıcılar tarafından mesajlar geliyor. Bu konuda uyarıda bulunmak ister misiniz ?
Tabiki isterim. Sürekli bu konuda uyarılarda bulunuyoruz. KOSGEB belirli aidat ücreti, üyelik ücreti almayan bir devlet kurumudur. Gelen mesajlarda hep ücret talep ediliyor.Meslek kuruluşları aracılığı ile(Ticaret Odası, MÜSİAD? vb.) çağrı esaslı desteklerden haberdar etmek haricinde bizim müdürlüğümüzden, KOSGEB´ den kimseye mesaj göndermiyoruz. Haricinde gelen mesajlara itibar etmemeliler.
Yeni girişimcilerin açılışlarına katılabiliyor musunuz ?
8-9 tane desteğimiz var. Bütün desteklere ve girişimcilere olabildiğince vakit ayırmaya çalışıyoruz. Açılış davetleri geliyor. Yoğunluğum sebebi ile çok fazla açılışlara katılamadım. Müsait olabildikçe, Fırsat buldukça katılmaya çalışıyorum.

 Röportaj: Reyhan Öztaşkın

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —