Milletvekili Özdemir, Kayseri başta olmak üzere çok sayıda ilde 100 binin üzerinde çiftçi ailesinin pancar üretimini gerçekleştirmekte olduğunu ve Türkiye’de bulunan 33 şeker fabrikasına ürün veren Kayseri’de de yaklaşık 10.000’in üzerindeki pancar çiftçisini, mevzuat gereği Ekim 2019’da açıklanması gereken pancar alım fiyatının aradan 11 ay geçmesine karşın hala açıklanmaması sonucu sıkıntılı günlerin beklendiğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
ANKARA – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, pancar üretimi yapan çiftçi sayısını ve son 5 yılda üretim yapılan alan ve pancar üretiminin ne kadar olduğunu sorarak şu sorulara da cevap istedi: “Son 5 yılda pancar veya şeker ithalatı yapılmış mıdır? Yapıldı ise yıllar itibari ile ne kadar ithalat yapılmıştır? Son 5 yılda nişasta bazlı şeker (NBŞ) ithalatı yapılmış mıdır? Yapıldı ise yıllar itibari ile ne kadar ithalat yapılmıştır?"
Pancar çiftçisini ve şeker sektörünü koruyacak denetim mekanizmasının nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimini kontrol etmediği yönünde iddialar olduğunu sorgulayan MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye şu soruları da yöneltti: “Türkiye’de nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi yapan fabrika sayısı ve kapasiteleri ne kadardır? Son 2 yıldaki nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotası ne kadardır? Bu fabrikalar ne kadar nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi gerçekleştirmişlerdir? Nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasının yüzde 2,5 olması nedeniyle en fazla 67 bin 500 ton üretilmesi gerekirken yaklaşık bu rakamın 10 katı 600 bin ton seviyelerinde üretilip satıldığı iddiaları doğru mudur? Bu konuda denetim eksikliği bulunmakta mıdır? Pancar alım fiyatları ne zaman açıklanacaktır? Pancar üreticisinin endişelerini giderecek ve artan maliyetler dikkate alınarak yeterli bir artış yapılacak mıdır?"