Austrotherm Türkiye´nin Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, ?Kayseri 4. İklim bölgesinde. Minimum 8 cm olması gereken levha kalınlığı ne kadar artırılırsa o kadar çok fayda sağlanır? dedi. Austrotherm Türkiye´nin Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, Kayseri´de basın mensupları ile iftarda bir araya geldi. Austrotherm Türkiye tarafından başlatılan ?ısı yalıtımı, ülke kazanımı? bilinçlendirme projesinin ilk etabında, Genel Müdür Özgür Kaan Alioğlu ?Müdür yollarda? kod adı ile motosikletiyle 30 gün boyunca 30 ili gezecek. 28 Mayı´ta Kayseri´ye gelen Alioğlu, ilde yer alan mantolama uygulamacıları, bayiler, konut sakinleri, esnaf ve ustalar ile gazetecilerle bir araya geldi.
Isı yalıtım malzemeleri üretimi alanında geçmişi 65 yıl öncesine dayanan ve Avrupa´nın önde gelen gruplarından biri olarak Türkiye´de de 6 üretim lokasyonu ile 10 yıldır faaliyet gösteren Austrotherm Türkiye´nin Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, Enerji Kimlik Belgesi´ne 597 gün kala, Enerji Tasarrufu konusunda Türkiye´nin nabzını tutmak ve Isı Yalıtım Kalınlıkları´na dikkat çekmek amacıyla yola çıktı.
?Kayseri 4.İklim bölgesinde. Minimum 8 cm olması gereken levha kalınlığı ne kadar artırılırsa o kadar çok fayda sağlanır?
Ülkemiz enerji ihtiyacının %75´ini ithal ediyor, dışa bağımlılık nedeniyle milli güvenlik açısından da ısı yalıtımı ve sunduğu enerji tasarrufu ülkenin birincil konularından bir olmalı diyen Alioğlu, ?Enerji tüketimimizin yüzde 35´ini konutlarda kullanıyoruz. Konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 70´inden fazlası, ısıtma ve soğutma amaçlı. 2017´de enerji ithalatı için 37 milyar dolar harcadık ve ithal ettiğimiz enerjinin %35´ini yani 13 milyar dolarını konutlarda kullandık. Türkiye´de yaklaşık 21 milyon konutun 16 milyona yakınında ısı yalıtımı yok. Dış cepheye uygulanacak, daha kalın ısı yalıtım levhası içeren mantolama uygulaması yapılması ile ortalama yüzde 50 oranında enerji ve yakıttan tasarruf sağlanabilir. İklim bölgelerine göre dış cephede ısı yalıtımı kalınlıkları bölgelere göre uyarlanmalıdır. Örneğin Kayseri 4. İklim bölgesinde yer almakta. Isıl iletkenlik değerlerine göre Kayseri´de levha kalınlığı minimum 8 cm. olmalı. Bu kalınlığın altında bir uygulama bir fayda sunmayacak, levha kalınlığı ne kadar artırılırsa o kadar fazla enerji tasarrufu sağlanacaktır. Mantolama maliyetinin yaklaşık 20%´si ısı yalıtım levhası, 30%´u diğer komponentler ve 50%´si de uygulama ve şantiye gideridir. Isı Yalıtım levhası kalınlığını 2 kat (100%) artırmak, mantolama maliyetini sadece % 20 artırırken, enerji tasarruf miktarını ise 2 kat artırmak anlamına geldiğini belirten Özgür Kaan Alioğlu, ?mantolamanın kalbinde yer alan ısı yalıtım levhasının daha kalın olması, enerji tasarrufunu etkileyen en önemli etkendir? dedi. (Haber: Memduh Borazan)