HÜNERLİ ELLERDE NEY´E DÖNÜŞÜYOR
Kayseri´de emekli sınıf öğretmeni Seyfi Günay, çocukluğundan beri süre gelen Ney sanatına olan merakını, 22 senedir Ney sanatıyla uğraşarak aynı heves ile bugün de işini sürdürüyor. Hunat Hatun Medresesi Kültür ve Sanat Merkezi´nde ise 4 yıldır vatandaşla
Kayseri Büyükşehir Belediyesi´nde konservatuvarlara katılarak ney üflediğini belirten Seyfi Günay, Ney üzerinde araştırma ve çalışmalar yaparak Ankara, İzmir, Hatay, Adana gibi yerlerde Ney ustalarının yanında gerekli bilgileri topladıktan sonra bu işe başladığını söyledi.
Daha emekli olmadan ve evinin bir köşesinde kapalı balkonunda Ney yaptığını dile getiren Günay; ??Çok küçük yaşlarda buna büyük bir hevesim vardı. Konservatuvarlarda Halk Müziği´ne katılarak ney üflüyordum. Ney üzerine 2 sene araştırma ve çalışmalar yaptım. Ustalarımın yanına giderek gerekli bilgileri topladım. Bir işi yaparken tabi doğru bir şekilde yapmak daha önemlidir. Kendi çapımda 8-10 sene belki daha fazla bu işi yürüttüm. Hem okuldaki görevime devam ederken hem de akşamları evde Ney yapıyordum. Büyükşehir Belediyemiz bu işi evde yaptığımı öğrenince Hunat Hatun Medresesi Kültür ve Sanat Merkezi´nde böyle bir atölyenin olması gerektiğini söylediler ben de severek geldim´´ şeklinde konuştu.
Ney yapımının oldukça zor süreçlerden geçtiğini ve diğer telli çalgılara benzemediğini ifade eden Günay, diğer çalgılarda tel kırılınca onun yerine tel takılır Ney´de ise perdeyi açtıktan sonra o perdenin kapatılmasının mümkün olmadığını ve kamışın böylece bittiğini söylüyor.
Seyfi Günay sözlerini şu şekilde sürdürdü: ??Adana, Hatay yöresinden, Neylik kamışları özel kesen insanlardan gidip alıyoruz. Özellikle 10-11-12. Aylarda gidip alıyorum. Çünkü o zamana kadar gerçekten tam olgunlaşmış, Ney yapmaya elverişli kamışlar oluyor. Bunları ise iki sene boyunca gölgede, belli bir hava akımını alan bir yerde kurutuyorum. Kuruttuktan sonra temizlenmesi, perde yerlerinin belirlenmesi, yağlanması ve tam akordu ayarlandıktan sonra vatandaşa vermeye hazır duruma geliyor. Ney boğumlarını düzeltirken bazı neylerimiz eğri oluyor bu eğrileri ısı yoluyla ispirto ocağında hafif ısıtarak doğrultuyoruz.´´
Seyfi Günay, Büyükşehir Belediyesi ve oradaki yetkililere teşekkürlerini ileterek, Hunat Hatun Medresesi Kültür ve Sanat Merkezi´ni açıp kültürümüzü bu şekilde tanıtma fırsatını verdikleri için sonsuz minnettar duyduğunu da sözlerine ekledi. (FOTO-HABER: Türkân Coşkun)