Hem olur hem olmaz
Kayseri´de Talas hattına giden tramvayların az olmasının kalabalığa yol açtığını ve kadınların bu durumdan olumsuz etkilendiğini düşünen üniversite öğrencisi Firdevs Ceylan, kadınlara özel tramvay seferlerinin yapılması için bir imza kampanyası başlattı.
Biz de üniversiteli öğrencilere bu konudaki düşüncelerini seferlerin artırılıp kalabalığın azaltılmasını mı yoksa kadınlara özel tramvay seferlerinin olmasının mı iyi olacağını sorduk. Aldığımız cevapların çoğu kadınların kendilerine özel tramvay istediklerini doğruladı.
Bir internet sitesinde Firdevs Ceylan isimli üniversite öğrencisinin başlattığı imza kampanyasının başlığı şu şekildeydi: ?Kayseri´de bayanlar için olumsuz koşullardan arındırılmış bir ulaşım hizmeti istiyoruz.? Firdevs Ceylan imza kampanyasının açıklamasını ise şu şekilde oluşturmuştu: ?Kayseri´de bir üniversite öğrencisi olarak kampuse ulaşımı tramvayla sağlıyorum. Bu ulaşım esnasında bizzat müşahede ettiğim, yaşadığım ve çevremdeki bayan arkadaşlardan duyduklarım, beni bu imza kampanyasını başlatmaya itti. Özellikle Talas yönüne giden toplu taşıma araçlarının sık gelmemesi ve aracın kapasite bakımında yetersiz oluşu, durakta birikmelere, uzun bekleyişlere ve bu bekleyişin yarattığı gerginlikten dolayı ?gelen ilk tramvaya bir şekilde binmem lazım´ düşüncesine sebebiyet verebiliyor. Ve her ne kadar balık istifi konumunda seyahat edeceğini bilse de biz öğrencileri, binmeye mecbur bırakıyor. Hâl böyleyken bayanlar karşı cinsleri tarafından, mahremiyeti ihlal edici yakınlaşmalara, karşılaşmak istemedikleri olaylara maruz kalıyor. Toplu taşıma araçlarının kullanımının cinsiyete göre ayrılmasının yukarıda üstü kapalı olarak ifade etmeye çalıştığım sorunların yaşanmasını büyük ölçüde çözeceği kanaatindeyim. Kayseri halkını bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Yetkililerden isteğim bu konuya duyarsız kalmayıp gereken önemi vermeleri ve bu konuya hassasiyetle eğilmeleri yönündedir.?
İşte o cevaplar?
Engin Koca: Bence böyle bir şey yapılmasın. Çünkü her şeyde ayrıcalık olmuş olur. Bu resmen toplumda kadınları ve erkekleri bir birinden ayrıştırmak olur.
Samet Abak: böyle bir şeyin yapılması resmen halkı ikiye bölmek olur. Bayanlar ve erkekler için ayrı tramvay yapılacağına, saatlerinde ve duraklara geliş sıklıklarında çalışmalar yapılabilir.
Çiğdem Ak: Bence yapılmalı. Biz bayanlar olarak bu durumdan memnun oluruz. Bazen çok kalablık oluyor ve inip binerken, tramvayın içerisinde varacağımız noktaya gidene kadar fazlasıyla rahatsızlık duyuyoruz.
Belgüzar Karakurt: Özellikle Talas hattında bu uygulama yapılmalı bence. Üniversiteye gidip gelirken doluluk nedeni ile fazlasıyla rahasız oluyoruz bizde.
Arzu Asım: Bence de olabilir. Ben böyle bir uygulamaya geçilmesini isterim. Ama sadece Talas hattında uygulansın. Eğer şehrin her kesiminde uygulanırsa bu büyük bir ayrımcılığada sebep olabilir. Ama hepimizin de rahatsızlıkları olduğu da büyük bir gerçek. Bayanlar kendilerini düşündükleri için böyle bir uygulama istemişler. Üniversite hattı için bu uygulama yapılabilir. Yapılırsa da iyi olur.
Ahmet Güzelyurt: Bence hayatımda ki en saçma fikir bu. Kendini bilmez birkaç kişi yüzünden toplumdaki bütün erkekleri bayanlardan ayrıştıramazsınız. Eğer böyle bir uygulama yapılırsa, bu bütün erkeklere sapık demekle eş değerde bir şey olur.
Haber: Berna Utaş Utangan & Ayşenur Sarıkaya