Sendika binasında düzenlenen açıklamada konuşan Çamur, sağlık çalışanları olarak eşimizden, çocuklarımızdan, çevremizden, özel yaşantımızdan ve kendi sağlığımızdan fedakârlık yaparak sağlık hizmeti sunmaya gayret ettiklerini belirterek, ?Sağlık politikalarını tayin edenler ve sağlığı yönetenler tarafından hak ettiğimiz maddi ve manevi değeri göremiyoruz? dedi.
?Fazla çalışıyoruz?
Üniversite hastanelerinde çalışan arkadaşlarının Sağlık bakanlığı hastaneleri ile kıyas dahi edilemeyecek kadar eksik personel sayısı ile hizmet verdiği için yıllık ortalama 50-55 gün fazla mesai yaptıklarını dile getiren Çamur şu şekilde konuştu: ?Üniversite hastaneleri 3. basamak hastaneler olduğu için bulundukları bölgenin tamamına hizmet vermek zorundadırlar. Bundan dolayı hem personel eksikliği hem fazla hasta potansiyeli hem de fazla ve yoğun bakım gerektiren hasta profili ile karşı karşıyadırlar. Dolayısıyla, her bir sağlık çalışanı yasal olarak ifade edilen sayının çok üzerinde hastaya bakmak zorunda kalmaktadır. Bu durumda sağlık çalışanları ya istifa etmekte ya da faklı yollarla daha rahat çalışabilecekleri ve daha fazla ek ödeme alabilecekleri sağlık bakanlığı hastanelerine kaçabilmenin yollarını aramaktadırlar. Bu durum göz önünde bulundurulmalı ve üniversite hastanelerine merkezi bütçeden maaşları ödenecek sağlık çalışanı ataması yapılmalıdır.
Ayrıca, önceki yıllarda 4 B´ den 4 A´ ya alınan ve halen döner sermayeden maaşları ödenen sağlık çalışanlarının da maaş ödemeleri merkezi bütçeye geçirilmeli ve hastanelerimiz bunca ekonomik zorluklarla mücadele ederken bir nebze olsun rahatlatılmalıdır.
Bunun yanında tüm sağlık çalışanlarının sabit ek ödemelerinin de döner sermayesi olmayan kurumlarda olduğu gibi merkezi bütçeden ödenmesi sağlanmalıdır. Sağlık çalışanları döner sermayeli bir kurumda çok yüksek riskli iş ortamında gece, gündüz, hafta sonu ya da bayram demeden sağlık hizmeti sunarken, masa başında hiçbir riski olmadan ve sadece gündüz çalışan bir memurla aynı ekonomik şartlarda değerlendirilmesi en büyük haksızlıktır. Sağlık çalışanlarının ürettikleri sağlık hizmetinin karşılığı olan döner sermaye gelirlerinin personel maaşı ve sabit ödeme olarak ellerinden alınması haksızlığının bir an önce son bulması gerekmektedir.?
Rektörden rica?
Erciyes Üniversitesi Rektörü Muhammed Güven´e çağrıda bulunan Mustafa Çamur, kurum çalışanlarının büyük çoğunluğu bayan olduğunu ifade ederek, ? Bu arkadaşlarımız gece nöbetlere gelirken ciğerpareleri yavrularını gönül rahatlığı ile bırakabilecekleri bir yer olmadığı için rica minnet komşuya ya da bakıcıya bırakmaktadırlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın da 2014 yılı mayıs ayında Ebeler ve Hemşireler Haftası ve Anneler günü münasebetiyle düzenlediğimiz programımızda yapmış oldukları konuşmalarında 24 saat esasına dayalı nöbetli çalışılan sağlık kurumlarında tam zamanlı kreş uygulamasının başlatılmasının talimatını vermişlerdi. Bizler de kurumumuz bünyesinde bulunan kreş ve gündüz bakım evinin tam zamanlı 24 saat esasına göre hizmet vermesini talep ediyor ve bu arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekeni yapmanızı rica ediyoruz. Ayrıca, hemşire lojmanında yapılacak olan iyileştirme ve yenileme çalışmaları nedeniyle burada barınmakta olan yaklaşık 60 tane sağlık çalışanı arkadaşımıza 22 Nisan 2016 tarihine kadar kendilerine kalacak yer bulmalarını ve binayı boşaltmalarını resmi yazıyla bildirilmiştir. Sağlık çalışanı arkadaşlarımıza kampus alanı içerisinde tadilat süresince kalabilecekleri bir yer gösterilerek yada makul bir süre tanınarak herhangi bir mağduriyet yaşanmadan bu sürecin tamamlanmasını istirham ediyoruz? şeklinde açıklamasını tamamladı.
Haber: Berna Utaş Utangan