Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerinin İngilizce kısaltması olan STEM (Science, Technology, Engineering ve Mathematics) ezbere dayalı bir eğitimdense öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini, bu sayede de çağın gereksinimlerine cevap verebilecek nitelikte bireyler haline gelmelerini amaçlıyor. Türkiye’de ilk kez 2013 yılında Kayseri’deki 4 pilot okulda başlatılan ve kısa sürede 22 okula yayılan STEM Projesinin, yakın zamanda kentteki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerin tamamında hayata geçirilmesi planlanıyor. Geleceğin mucit ve bilim adamlarını yetiştirmeyi hedefleyen STEM eğitiminin, Kayseri ile sınırlı kalmaması için çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda düzenlenen STEM bilgilendirme toplantısı, aralarında İstanbul, İzmir, Kocaeli, Gaziantep ve Trabzon’un da bulunduğu 10 ilin milli eğitim müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla Kocaeli’nde gerçekleştirildi. 3 gün süren programda katılımcılara Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan STEM Ekibi tarafından, STEM eğitim modeli, amaçları, Kayseri’deki uygulama örnekleri ile STEM materyalleri ve müfredatı hakkında ayrıntılı bilgi verildi.
Toplantıya ev sahipliği yapan Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu yaptığı açıklamada, STEM modelinin yer almadığı bir eğitim sisteminde yenilik ve gelişmeden bahsetmenin mümkün olmayacağını vurguladı. Kayseri’de yaklaşık 1,5 yıldır uygulanan projenin üretme, icat etme ve 3 boyutlu düşünebilme açısından öğrencilere ciddi anlamda katkı sağladığına değinen Çandıroğlu, STEM eğitiminin öğrencilerin hayal dünyasını zenginleştirdiğini belirtti.
Eğitimde hayal edebilmenin bilgiden daha önemli olduğuna işaret eden Çandıroğlu, şöyle konuştu; "Eğer bir çocuğun hayallerini elinden aldıysanız o çocuğu kaybetmişsiniz demektir. Biz, STEM yaklaşımıyla öğrencilerimizin hayal edebilme yönlerini zenginleştirmeye çalışıyoruz. Bu çalışmanın yurt geneline yayılması ülkemizin kalkınmasında çok büyük bir öneme sahip. Bugün 6. sınıf öğrencisi bir evladımız, STEM eğitimi sayesinde çamaşır makinesinin veya buzdolabının çalışma prensibini kavrayabiliyorsa bunun üzerine mutlaka bir şeyler koyacaktır. Bunun meyvelerini ileride toplayacağız. Ama bugün gördüklerimiz de bizi heyecanlandırmaya yetiyor."
STEM Projesi’ne öğrenciler kadar öğretmen ve velilerden de yoğun talep geldiğini aktaran Çandıroğlu, şu anda Kayseri’deki 22 okulda uygulanan projenin yılsonuna kadar 50 okula ulaşmasını planladıklarını kaydetti.
Kocaeli İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hayati Aydın da bu tür projelerin öğrencilerin beyin güçlerini harekete geçirme noktasında son derece faydalı olduğunu belirtti. Aynı zamanda matematik öğretmeni olduğunu dile getiren Hayati Aydın, öğrencilerin sık sık öğrendikleri bilgilerin gerçek hayatta karşılarına çıkıp çıkmayacağını sorguladığını anlattı. Bu yüzden bazı öğrencilerin derslere olan ilgisini kaybettiğini aktaran Aydın, STEM Projesi’nde kullanılan materyallerin eğlenirken öğrenmeyi sağlayarak bu sorunu ortadan kaldırdığını söyledi.
Çoğu öğrencinin kariyer planlamasını ebeveynlerinin isteği doğrultusunda yaptığına dikkati çeken Aydın, STEM Projesinin ise öğrenciye kendi ilgi ve becerilerini keşfetmesine imkan sağladığını, mesleki başarıya da ancak işini severek yapan bireylerin ulaşabildiğini ifade etti.
STEM Projesinin materyal ve müfredat ayağını üstlenen firma yetkilisi Taner Özdemir ise Türkiye distribütörlüğünü yaptıkları Alman markasının dünya üzerinde STEM yaklaşımına en uygun materyalleri ürettiğini belirtti ve Türkiye’nin teknolojik kalkınmasında hayati öneme sahip bu projeye ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini kaydetti.
Toplantı, yaklaşık 40 katılımcıya sertifikalarının takdim edilmesinin ardından sona erdi.