Erçalık, "Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu´da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kurucusu Ahi Evran´dır ve kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir" diye konuştu.
"Ahilik teşkilatı, esnaf ve sanatkârları ahlaki ve felsefi prensipler etrafında birleştirerek, Anadolu´da birlik-beraberliğin ve refahın sağlanmasına,toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük etmiştir" diyen Erçalık, "Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli´nin ticaret ahlakına,dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri,günümüzde de esnaf ve sanatkarlarımıza yol göstermektedir.Asırlar öncesinden bugüne uzanan,yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan Ahilik geleneği Türkiye´nin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir" ifadesinde bulunarak şunları söyledi:
"Ahiliği ileriye taşımanın yolu Ahiliği en güzel şekilde anlatmaktan geçiyor.Aslında Ahilikle ilgili prensipleri kendi hayatınıza yerleştirmediğiniz sürece Ahilikten tam manasıyla bahsetmek mümkün değil.Kayseri´de her esnafın ticaret yaparken Ahilik prensiplerine uyması sağlanana kadar tam manasıyla Ahiliğin özünü anlamış sayılmayız. Sadece esnafımızın değil,kamu görevlilerinin,siyasetçilerin,herkesin Ahiliği kendi hayatında öncelikli olarak uygulaması gerekir.Ahilik kardeşliğin adı,hakkın adı,dürüstlüğün adı? Bu süreçte kardeşliği muhafaza etmek,kendi hakkımız kadar başkasının hakkının da olduğunu bilmek Ahilikten geçer. Ahilik insanları anlamak, kardeşlik, sevgi, saygı, barış, huzur demek."