ERÜ´LÜ ÖĞRENCİLER EVDE FABRİKA SİSTEMİ GELİŞTİRDİ

11.04.2016 09:25:52

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde öğrenim gören dört öğrenci, elektronik atıklardan yararlanıp üç boyutlu yazıcı sistemini piyasa koşullarından daha uygun maliyetle geliştirdi.




2014 yılında Erciyes Teknopark´ta oluşturulan ve girişimcilere başlangıç desteği sağlayan SERA Programına katılan ERÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Emre Arslan, Furkan Beşer, Hakan Çolakoğlu ve Muhammet İcmal Kazez, topladıkları elektronik atıklar ve elektronik geliştirme kartları ile küçük bir fabrika sistemini andıran ?Abbas´ adını verdikleri üç boyutlu yazıcı üretti. Elektronik atıkla üretildiği için maliyeti piyasadakilere oranla çok düşük olan üç boyutlu yazıcı ile biyonik el, satranç taşı, go-pro tutacağı gibi nesneler üreten genç yetenekler, amaçlarının, Türkiye´de çok bilinmeyen ?maker´ kültürünü yaygınlaştırmak, ?maker´ teknolojisi üretip satış yapmak olduğunu söyledi.

OBAMA BİLE MERAKLISI
Maker kültürünün dünyada 2005´ten itibaren yaygınlaşmaya başladığını belirten Emre Arslan, Amerika ve Avrupa ülkelerinde konuyla ilgili büyük panayır düzenlendiğini kaydetti. Geçen yıl Amerika´daki maker panayırının, Obama´nın katılımı ile Beyaz Saray´da gerçekleştirildiğini belirten Emre Arslan, şöyle konuştu: ?Türkiye´de bu kültür çok küçük guruplar arasında biliniyor. Bizde de buluşmalar düzenleniyor ama yurt dışındakilere göre daha küçük çapta. Özellikle Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri bu işe çok önem veriyor. Geçen yıl Beyaz Saray´da yapılan panayıra Obama´da katıldı ve çocuklar için ürün geliştirdi. Maker kültüründe ana amaç kendi oluşturduğunuz tasarımlarla ve maliyeti daha düşük biçimde, bazen de elektronik atık dediğimiz ürünleri bir araya getirerek yeni bir ürün üretmek. Sizin bir ürüne ulaşmanız için çaba sarf etmeniz gerekiyor. Öncelikle maddi bir kaynağınız olacak mı, sonra bu alacağınız ürün amaçlarınıza ve sisteminize uyacak mı bunları araştırıyorsunuz. Ama bu küçük fabrika sayesinde bir tasarım beceriniz var ise ihtiyacınız olan ürünü tasarlayarak kısa bir süre içinde üretebiliyorsunuz.?
Ürettikleri ürünü, boyutlarına göre bin 500 TL ile 5 bin TL arasında değişen fiyatla satışa sunduklarını dile getiren Emre Arslan, Abbas sayesinde, evde kullanılabilecek bazı ürünlerin biraz yazılım bilgisi edinerek, maliyeti düşük biçimde üretilebileceğini ifade etti.