İzmir Urla´da düzenlenen "Engelliler için Meslek Edindirme Kursları Meslek Toplantısı"nda konuşan Urla Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Göksel Kayseri, "Tüm engelliler öncelikle devletin koruması altındadır. Ancak engelliler, engelli olduklarını kanıtlamak için çok zor süreçlerden geçiyor" derken, İŞKUR Konak Hizmet Merkezi Müdürü İbrahim Ay da, 3 bin 162 engellinin istihdam edildiğini ancak bu sayının yeterli olmadığını söyledi.
İŞKUR, Urla Kaymakamlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, Urla Belediyesi, Urla Halk Eğitim Merkezi ve Urla Kent Konseyi Engelli Meclisi engelli istihdamı için bir araya geldi. Urla Eski Tamirhane Binasında düzenlenen Engelliler için Meslek Edindirme Kursları Meslek Toplantısı, Urla Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Göksel Kayseri´nin yaptığı açılış konuşması ile başladı. Toplantıda, İŞKUR Konak Hizmet Merkezi Müdürü İbrahim Ay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası İstihdam Birim Sorumlusu Cevdet Keleş, Urla Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Karabudak, İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Genel Sekreteri ve İşaret Dili Uzmanı Ayşe Gürbulak da konuşma yaptı.
"Engelli ve engelli ailelerinin birçoğu hakkını bilmiyor?
İŞKUR ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası başvuru kayıtlarının da alındığı bilgilendirme toplantısında, ?Engelli ve engelli ailelerinin birçoğu maalesef hakkını bilmiyor? sözleri ile konuşmasına başlayan Göksel Kayseri, ?Biz bu toplantıda, Urla Kent Konseyi Engelli Meclisi olarak yasal haklarımız hakkında bilgi vermeyi de amaçlıyoruz. Örneğin tüm engelliler öncelikle devletin koruması altındadır. Ancak engelliler, engelli olduklarını kanıtlamak için çok zor süreçlerden geçiyorlar. Pek çoğu Hükümetin engelli raporu ihlallerine takıldığı için; yasayla belirlenmiş haklarına asla ulaşamıyorlar. Mutlak ihtiyaçları olan engelli teçhizatını alamıyorlar. Bu durumun çok acil bir şekilde iyileştirilmesi bir insanlık görevidir. Engelli maaşı için sadece engellinin değil akrabalarının da açlık sınırının altında yaşaması şartı getirilmiştir. Engellilerin evde bakımı için bile akrabalarının da açlık sınırının altında yaşaması koşulu aranmaktadır. Oysa engelli hayatı zaten oldukça pahalıdır. Değil açlık sınırı orta halli bir aile için bile pek çok tahmin edilememiş ihtiyacı zorunlu kılmaktadır? açıklamasında bulundu.
"3 bin 162 engellimiz istihdam edildi"
İŞKUR Konak Hizmet Merkezi Müdürü İbrahim Ay da, ?İŞKUR olarak engelli vatandaşlarımızın istihdamını sağlayarak nasıl gelir elde edebileceklerine dair çalışma içindeyiz. Bunların en başında Milli Eğitim ile yaptığımız Meslek Edindirme Kursları gelmektedir. İzmir´de bu yıl içinde 3 bin 162 engellimiz istihdam edildi. Evet, bu iyi bir rakam ancak yeterli değil. Bugün bu eksiğimizin kapatılması için buradayız. İŞKUR iş ve meslek danışmanlığı yapar, mesleki eğitim kursları ve rehabilitasyon çalışmaları yapar, ihtiyacı olan vatandaşlarımızı meslek edindirmek için iş başı eğitim programına gönderir, kişilerin hibe destekten faydalanması için girişimcilik eğitimleri verir. Kamu ve özel sektörde engelli istihdamı sağlama zorunluluğunu takip ediyoruz, ilçelerde birimler açarak vatandaşlarımızın bizlere daha kolay ulaşmasını sağlıyoruz? açıklaması ile de dinleyicilere İŞKUR´un sorumlulukları hakkında bilgilendirme yaptı.
"Engelli ve engelsiz ayrımımız yok"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası İstihdam Birim Sorumlusu Cevdet Keleş ise Meslek Fabrikası olarak düzenlenen tüm kurslarda engelli ve engelsiz ayrımı yapmadan hizmet verdiklerini kaydederek, "İhtiyacı olan, istek duyan herkes kurslarımıza katılabilir. Kentimizde hizmet ve sanayi sektörüne yönelik nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla 2014 yılında Meslek Fabrikası kuruldu. Şehrimizde işverenlerimizin talep edilen alanlarına paralel olarak mesleki eğitimleri yürütüyoruz. Halk Eğitim Merkezi, üniversiteler ve meslek odaları gibi kuruluşlar ile beraber sanayi, sağlık, turizm gibi alanlara yönelik kurslar açıyoruz. 2017 yılı itibari ile kursiyerlerimiz aldıkları kurslar sonrası kendileri iş aramıyor, kursiyerlerimizi eğitim aldıkları alanda çalışan iş yerleri ile buluşturarak işe yerleşmelerini sağlıyoruz" diyerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.
"Artık evde eğitim var"
Urla Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Karabudak da şunları söyledi:
?Urla Halk Eğitim Merkezi olarak okuma-yazma kursları, mesleki ve teknik kurslar ve hobi kursları olmak üzere üç ana dalda kurs açmaktayız. Engelli bireylerimiz bir kişi dahi olsa bu kurslarımız açılmaktadır. Engelli bireyimizin evden çıkamama durumu söz konusu ise eve öğretmen gönderme imkanımız bulunmakta. Engelli bireylerimiz için açtığımız kursların başında bilgisayar, kuaförlük ve aşçılık kursu mevcut. Başvuruda bulunulduğu takdirde her türlü kursu açabiliriz."
"Engelli değil engelsiz eğitmek lazım"
İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Genel Sekreteri ve İşaret Dili Uzmanı Ayşe Gürbulak ise, ?Engelli istihdamında öncelikli olan eğitimdir. İsterdik ki örgün eğitimde iletişim sorunu yaşamayan işitme engelli, mimari sorun yaşamayan bedensel ve görme engellilerimiz olsun. Böylece sadece beden işçisi olarak düşünülen bir kitle olmaktan çıkıp zekamız ve yeteneklerimiz ile paralel olarak istihdam edilme hakkını elde ederek çocukluk hayallerimizi gerçekleştirebilelim. Engellilerin en büyük sorunu maddi olanaksızlık ve biz bunu dile getirirken ´bize karşılıksız yardım edin´ demiyoruz. Çalışarak kendi emeğimizin karşılığını almak istiyoruz? açıklaması ile engelli istihdamında eğitimin önemine vurgu yaptı. Engellinin yanı sıra engelsizlerin engelli anlaması için eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Gürbulak, ?Engelsizleri, engellileri tanımaları için eğitelim, engellilere bakış açılarını, engellilere yönelik algılarını, psikolojilerini ve engellilere yaklaşımlarını eğitelim ki engellilerin iş bulmaları daha kolay olsun? ifadelerini kullandı.
Toplantı sonunda dinleyicilerin sorularına cevap veren ve şikayetlerini dinleyen yetkililer, katılım sağlayanlara destek sözü verdi.