EMPATİ KURUN!
Engelliler Haftası münasebetiyle Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin düzenlediği etkinlikte buluşan vatandaşlar izbi yol ve tekerlekli sandalye kullanarak engelliler ile empati kurdu.
Engelliler Haftası, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletlere üye 156 Ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel bir haftadır. Erciyes Üniversitesi Sosyal Girişimcilik Klubü öğrencileri hem bu haftaya dikkat çekmek, hem de engellilerin yaşadığı sorunlara değinmek için Cumhuriyet Meydanı´nda stant açarak farkındalık yaratıyor.
Hayat bizim için çok zor!
Görme Engeliler Derneği Başkanı Avukat Saadettin Kutlu yaşadıkları zorlukların çok fazla olduğunu belirterek, ? Engelliler haftası 10 -16 Mayıs arasında değerlendirilir. Birleşmiş milletlerin 1981 yılını sakatlar yılı ilan edişinden sonra 10 yıldır bu hafta resmen engelliler haftası olarak kutlanır. Ancak şimdi 3 Aralık dünya engelliler gününün kabulü ile birlikte kutlanıyor. Yanımda Erciyes Üniversitesinden gençler var. Bu gençler bu işlere gönül veren, emek veren insanlar. Yaşadığımız sıkıntıları üç cümle ile ifade edebilirim. Bir yaşamda karşılaştığımız zorluklar var, iki ailelerin bakış açısı ile ilgili karşılaştığımız zorluklar var, üç devlet ile aramızdaki bazı zorluklar var. Birinci dereceden toplum içerisindeki yaşadığımız zorluklarımız var. Kavşaklardaki sinyalizasyon sistemimiz yok, duraktaki otobüsleri beklerken nereye gideceğini bildiren bir sistem olabilir ki en çok bunlarda zorlanıyoruz. Ve bunların hepsine bağlı olarak da karşıdan karşıya geçerken çok zorluk yaşıyoruz. Sesli ışık sistemi yapılabilir? şeklinde konuştu.
?Amacımız empati kurmalarını sağlamak?
Erciyes Üniversitesi Sosyal Girişimcilik Klubünden sorumlu Melih Gökçek, yaptıkları faaliyetlerini anlatarak, ?Erciyes Üniversitesi bizim amacımız insanlara empati kurdurarak engelleri anlatmak. Biz beş dakika bile dokunabilsek, bilinçaltlarına inebilsek bizim için yeterli. Geçen senede böyle bir etkinlik yapmıştık ama bu sefer daha da büyüttük. İlk hedefimiz Kayseri, buradan sonra Mersin´e gidiceğiz. Mersin´de yine oradaki belediyeler ile işbirliği yaparak empati çadırı kuracağız. İnsanların engelleri anlaması adına, tekerlekli sandalye, hissedilebilir yüzey, beyaz baston, koltuk değnekleri ile gerek su içmelerini, gerekse yüksekten bir şey almalarını isteyeceğiz. Görme engellilerin kullandıkları alfabe ile nasıl yazdıklarını, nasıl gördüklerini, nasıl hissettiklerini anlatacağız. Daha sonrada neler hissettiklerini, böyle yaşamanın nasıl olduğunu anlatmalarını isteyeceğiz. Bizim amacımız bireylere ulaşıp, sosyal fayda yaratmak. Vatandaşlarımız çok duyarlı değil ama bir şeyler yapıp anlatabilirsek daha duyarlı hale getirebiliriz. Aslında hepimizin özünde var Türk milleti olarak yardımlaşmayı seven bir toplumuz. Sadece birilerinin örnek olması gerekiyordu bu konuda. Bizlerde üniversite öğrencileri olarak başı çekilim, örnek olalım istedik. Önemli olan sürekliliğin sağlanması. İnşallah zaman içerisinde Türkiye´nin bütün şehirlerinde bunu gerçekleştirmek istiyoruz? ifadelerini kullandı.
?Yetkililer bizi görmeli?
Açılan standı ziyaret eden vatandaşlara kullandıkları alfabeyi ve yaşadıkları zorlukları anlatan görme engelli Mehmet Salih, ?Görme engelliyim, farkındalık oluşturmak amacımız. İnsanları engellilik ile ilgili bilinçlendirmek. Görme engelli bir birey olarak yola çıktığımda elimizdeki beyaz bastonu gören birçok kişi bu ne diye soruyor. Hatta florasan lamba sananlar bile var. O kadar bilgisiz vatandaşlarımız mevcut maalesef. Fazlasıyla zorlandığımız zamanlar oluyor. Ama düne göre bugün çok daha iyiyiz. Ama yetmiyor. Ben görme engelli bir birey olarak yoldan karşıdan karşıya geçmek için birisinden yardım istememeliyim. Teknolojinin bu denli mükemmel olduğu bir dönemde ışıkların seslendirilmesi yok. İzbi yol dediğimiz sarı çizgiler yok, otobüslerde ineceğimiz durağı söyleyen bir sistem yok. Kayseri dışında birçok memlekette olmasına rağmen bizim şehrimizde yok. Eğer yetkililerimiz hayatımızı kolaylaştırmak istiyorlarsa yapılan çalışmaları şehir geneline yaymaları lazım. Kayseri´de 5 bin civarında görme engelli olduğunu biliyoruz. Bunların hepsine ulaşılabilmesi mümkün değil tabii. Sivil toplum kuruluşlarına kayıtlı olan görme engelli sayısı ise 2 bin civarında. Bunların içinde çarşıya pazara çıkanı, sosyal hayatın içine karışan kısmı da maalesef bin kişiyi geçmez? dedi.
?Halkımız duyarsız?
Erciyes Üniversitesi Sosyal Girişimcilik Klubünün Cumhuriyet Meydanı´nda açtığı stantta öğrenciler normal vatandaşların gözlerini bağlayarak sarı yolda (İzbi yol) yürümelerini ve tekerlekli sandalyeleri kullanmalarını istediler. Gözleri bağlı sarı yolu kullanmaya çalışan vatandaşların oldukça zorlandı. Bu yolu kullandıktan sonra duygularını bizimle paylaşan Abdullah İcik, ?Engelli bir birey olarak yaşamak gerçekten çok zor. Benim ağabeyimde doğuştan görme engelli. Maalesef halkımız bu konuda çok duyarsız. Hayatın içinde fazlası ile zorluk çekiyorlar? dedi.
Haber: Berna Utaş