Tarih: 03.12.2016 08:46

EGZERSİZ UYARISI

Facebook Twitter Linked-in


Bebeğiniz de sizinle spor yapıyor
Hamilelik döneminde yapılan egzersizin anne adayını daha az ağrılı doğuma hazırladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Erdoğanoğlu, bebeğin zihinsel gelişimini de olumlu etkilediğini ifade ederek şöyle konuştu:
?Hamilelik esnasında egzersiz yapmak, oksijen kaynağını artırarak ve kan dolaşımını uyararak kas ve bağ dokularınızı güçlendirir, sizi daha az ağrılı bir doğuma hazırlar. Yapılan EEG (beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi) araştırma sonuçları, hamilelik dönemi egzersizlerin faydalarının sadece annelere değil, yeni doğanların beyin gelişimi ve bilişsel faaliyetleri üzerine de olduğunu göstermiştir. Çalışma sonuçları, yüksek beyin aktivitesinin ileri yaşlarda da çocukta kaldığını göstermiştir. Normalde anne karnında dakikada 140 atım yapan bir fetüs kalbi, anne egzersiz yaptığında dakikada 160 atıma çıkar, annenin egzersizi sonlandırması ile bebeğin kalp atımları da normale döner. Yani anne egzersiz yaparken karnındaki minik bebek kendisine eşlik etmektedir.?
Hamilelikte doğru
egzersizi seçin
Hamilelik sırasında salınan relaksin hormonu etkisi ile anne adaylarının eklem ve bağ dokusunun normalden daha gevşek olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Erdoğanoğlu, ?Doğru seçilmemiş egzersizler sizi bu nedenle yaralanmalara açık hale getirir. Hamilelik döneminde risksiz olan, haftada 3 gün, 30-45 dakika arasında süren yürüme, yüzme, yoga, pilates ve ani dönme, hoplama ve sıçramayı içermeyen dans gibi egzersizlerdir? tavsiyesinde bulundu.
Anne adayının daha önceden egzersiz yapma alışkanlığı yoksa veya riskli bir gebeliği varsa egzersize başlamadan önce mutlaka sağlık kontrolünden geçmesini, bebeği ve kendisi için güvenli bir zemin oluşturması gerektiğine dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, anne adaylarına şu önerilerde bulundu:
Uygun kıyafet seçin: Egzersiz yaparken vücut ısınızın fazla yükselmemesi için kıyafetlerinizi buna uygun seçin. Aşırı artmış vücut ısısı, bebeğe yeterince kan gitmesini engeller. Koltukaltından yaptığınız ölçümlerde vücut ısınızın 38,2 °C´yi geçmemesi gerekir.
Doğru spor ayakkabı kullanın: Bağ dokunuzu ve tendonlarınızı tam destekleyen spor ayakkabı kullanın. Ödem nedeniyle ayakkabı numaranızdaki olabilecek değişiklikleri göz önünde bulundurarak gerekirse yeni bir spor ayakkabısı alın.
Mutlaka ısının: Isınma egzersizleri ile başlayın. Eğer ısınmayı ihmal eder ve egzersize geçerseniz, burkulma ve diğer yaralanma riskini artırırsınız.(Kurum Bülteni)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —