DÜNYAYI KİMLER KİRLETTİYSE ONLAR TEMİZLESİN DİYORUZ

16.03.2015 10:11:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin 12-13 yılda bulduğu kömür miktarı 7-8 milyar tondur. Yani Türkiye'nin bütün bulduğu kömür miktarı dünyanın yıllık kömür miktarı kadardır" dedi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'de düzenlenen Uluslararası Öğrenciler Akademisi toplantısında `Enerji Politikaları ve Yeni Türkiye` konulu konferans verdi. Toplantıya ayrıca Vali Orhan Düzgün, AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, yabancı ülkelerden eğitim için gelen öğrenciler katıldı.
Bakan Yıldız, yaptığı konuşmada, Öncelikle böylesine güzide bir toplulukla bir arada olmaktan dolayı memnuniyetimi ifade etmem lazım. Türkiye'de eğitimini devam ettiren birçok konuklarımız var. Bizlerde burada size en güzel bir şekilde zemin hazırlamak için buradayız. Önümüzdeki süreçte Büyükelçilik görevinden tutun ki bulunduğunuz ülkelerde çeşitli politikalar yapacaksınız” dedi.
‘Dünyada 1,3 milyar insan hala elektrikli tanışamamış' diyen Yıldız Afrika'yı dikkate aldığımızda yaklaşık 890 milyon nüfuslu bir ülkenin kullandığı elektrik çok az. Sermayelerin bir yerde toplandığı ama meşakkatlerinin birbirinden kopamadığı bir dünya içerisinde yaşıyoruz. Her insan yaşadığı dünyadan çevreden fırsatlardan faydalanamamış oluyor. O yüzden bizlerin sahte ile gerçeğin hesaplaşmasını yapmamız gerekiyor. Bizden 100 yıl önce yaşayanlar sanayileşme devrimi ile bir kısım işlemlerde bulundular. Dünya 2 derecen fazla ısınırsa problem doğuyor. O yüzden insanlar, yöneticiler o ülkeyi idare edenler bunları düşünmek zorundalar” diye konuştu.

ETRAFIMIZDAKİ İSTİKRARSIZLIKLAR BİZİ İSTİKRAR ADASI OLMAYA İTTİ”
Bakan Yıldız ayrıca, "Bazı ülkeler petrolden ve doğalgazdan elde ettikleri gelirleri bütçesine dahil etmezken bazı ülkeler ülke genel bütçeye dahil ediyor. Dolayısıyla Türkiye bir tüketici olarak koyduğu stratejileri doğru yönetmekle görevli. En fazla petrol, elektrik ve doğalgaz kullanılıyor. Dünyada bir bağımlılık var. Bunları ne kadar doğru ortaya koyarsak o kadar iyi işler yapmış oluruz. Tabii dünya bir yandan eskiyor ve yenilenmesi için para harcamak lazım. Her şey genç kalamıyor. İnsanlar kazandıkları refah seviyesinden ödün vermemek istiyorlarsa bununla ilgili bedeller ödüyorlar. Ham petrol ve doğalgaz yer altındayken savaşın, yerüstündeyken barışın sebebi olarak yürüyor. O yüzden enerji ile alakalı yapılan tercihler uluslararası ilişkilerle ayrışamazlar. Bizim Türkiye dünyanın yüzde 1'idir ama bazı ilişkilerine baktığımızda yüzde 1'inden daha fazla etkili olduğunu görüyoruz. Etrafımızdaki istikrarsızlıklar aslında bizi istikrar adası olmaya itmiştir” şeklinde konuştu.

ALGI İLE GERÇEK YER DEĞİŞTİRMİŞ DURUMDADIR”
"Ham petrol fiyatlarını düşüşü çok ciddi sonuçlar doğurdu” diyen Yıldız, şunları kaydetti:
Amerika Birleşik Devletleri özellikle ham petrol fiyatlarının düşük oluşuyla Rusya'nın politikalarını etkilerken aynı şekilde ham petrol fiyatlarının yüksek oluşuyla da Çin'i etkilemektedir. O zaman bakıyorsunuz bu elektrik ve enerji tedarikinden ziyade çok ciddi bir enstrüman haline geliyor. Türkiye bu enstrümanları doğru bir şekilde kullandığı için doğalgazda üretici bir ülke olmamasına rağmen 28 Avrupa Birliği ülke arasında doğalgazı en ucuz satan ülke olmuştur. Şu anda böyle devam etmektedir. Bizdeki algı böyle değildir. Algı ile kastetmek istediğim gerçekten de budur. Almanya`ya gidin her yer rüzgar gülleri, güneş pilleri, yeşillikler hep böyle görüyoruz. Algımız budur. Ama biliyor muyuz ki Almanya'nın kömürden ürettiği elektriğin oranının yüzde 43`lerdedir ve bunu yüzde 51`lere çıkarmak için bir karar aldı. Bizdeki algı nasıl? Bunların her biri empozelerle yapılan işlemler. Çok çevreyi kirletiyor ve kömürleri yakmaması lazım Türkiye'nin ve ülkemizin kömürden elektrik üretme oranı toplam yüzde 28`lerde. Yani algı ile gerçek yer değiştirmiş durumdadır.”


Bakan Yıldız son olarak, Türkiye'nin yıllık kullandığı kömür oranı ortalama 100 ile 106 milyon ton, dünyanın kullandığı kömür miktarı 7 milyar tondur. Çin tek başına 3.5 milyar ton kömür kullanıyor. Türkiye'nin 12-13 yılda toplam bulduğu kömür miktarı 7-8 milyar tondur. Yani Türkiye'nin bütün bulduğu kömür miktarı dünyanın yıllık kömür miktarı kadardır. Hani kirletmeye ortak oluyordu. O yüzden biz politikalarımıza şu cümleleri ekledik. Dünyayı kimler kirlettiyse onlar temizlesin diyoruz. Bu çok garip bir şey olmaz adilane bir şey olur. Başkası kirletip bizler temizlersek o zaman da bize haksızlık olur. O yüzden doğru bir şekilde bunları yönlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye kendi sınırları içerisinde kendi ihtiyacının önemli bir bölümünü kendi kaynaklarından karşılayamıyor. Toplamda baktığımızda yüzde 27 ile 28`ler civarında yerli kaynaklardan karşılıyoruz. Yüzde 73`ler civarında da ithal kaynaklardan karşılıyoruz. O zaman ülkemizin kendi kendini karşılayacak yeni kaynaklar bulmak zorundadır. Ama bu bahsettiklerimizin daha ötesinde ve daha önünde ben siyasi istikrarı koyuyorum” dedi.
Konferansta konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise, Kayseri Türkiye'de sanayi ve ticaretin kalbi olarak biliniyor. Yurtdışından öğrenci kabul eden illerin de başında geliyor. Tabi aynı çatı altında birlikte öğretim gören kısa dönemde olsa bir arada ortak program gören gençlerimizin büyüdüklerinde ben o ülkeye kötü gözle bakmayacaklarını düşünüyorum. Bu projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İlimizdeki misafir öğrencilerin de burada bulundukları sürece iyi vakit geçirmelerini diliyorum” dedi.