Disleksi Aslında Bir Hediyedir
Disleksi günümüze sıkça duyduğumuz durumlar arasında yer almaktadır.
Disleksi günümüze sıkça duyduğumuz durumlar arasında yer almaktadır. Disleksi görülen bireylerin aslında öğrenme kapasitesi olmasına rağmen kendilerine uygun öğrenme yollarına ulaşamadıkları için okuma, yazma ve heceleme, imla ve/veya matematikle sorunları vardır. Disleksik bireyler bunları öğrenebilir, ancak genellikle bu problemlerin üstesinden gelmek için özel eğitime ihtiyaç duyarlar. Yetenekli ve üretken zihinlere sahip bu bireylerin öğrenmelerinde bir farklılık söz konusudur. Dr. Latif öğrenme güçlüğünün alt dalı olan Disleksi hakkında önemli bilgiler verdi.
Disleksi Nedir?
Dr. Latif Gülpınar ?Disleksi; Okuma Bozukluğu olarak Öğrenme Bozuklukları içinde tanımlanır. Diğer öğrenme bozuklukları; Matematik Bozukluğu ve Yazılı Anlatım Bozukluğudur. Disleksi; en sık görülen tip olduğu için öğrenme bozukluğunun tanımlanmasında dünyada genel olarak kullanılan bir terim haline gelmiştir. Disleksi, zeka eksikliğinden ya da öğrenmeme arzusundan kaynaklanmaz; Uygun öğretim yöntemleri ile disleksi olan öğrenciler başarılı bir şekilde öğrenebilirler. Disleksi, entelektüel düzeylerde insanlarda da görülür. Disleksi olan insanlar çok başarılı olabilir. Genellikle sanat, bilgisayar, tasarım, tiyatro, elektronik, matematik, mekanik, müzik, fizik ve spor gibi alanlarda yeteneklidirler.? Diyerek toplumda sıkça duyulan ve tam anlaşılmayan konuya açıklık getirdi.
Belirtileri Nedir?
Çocuğunda disleksi olup olmadığını merak eden veliler için ipucu veren Dr. Gülpınar ? Velilerimiz öncelikle internetten gördükleri gibi değil uzman tarafından, kişiye uygun tanı konulması gerekiyor. Genel özelliklerine bakacak olursak, Kelimeleri tersten okuma, kelimeleri atlama, heceleri atlama, heceleri karıştırma, harfleri karıştırma, duraksayarak okuma gibi okuma güçlüğü çekerler. Yazı yazmak istediklerinde harfleri ters yazmaları, bazı harflerle rakamları karıştırmaları, kısacası birbirine benzer sembolleri karıştırıp hatalı kullanmaları olasıdır. Örnek: ?E? harfini ters yazabilir veya ?E? yerine ?3? rakamını kullanabilirler. Özellikle küçük ?d? harfi ile ?b? harfi, noktalı harflerle noktasız harfler sıklıkla karıştırılır. Öğrenme bozukluğu ? Öğrenme güçlüğü: Basit komutları takip edemeyip öğrenme güçlüğü yaşayabilirler. Örnek: Sağını, solunu karıştırabilir, ayakkabılarını ters giyebilirler. Bu gibi durumlar yaşıtlarından geri kalmalarına sebep olur.?dedi.
Disleksi Olan Kişilerin Güçlü Yönleri
Disleksi olan kişilerin daha yaratıcı düşünceye sahip olduğunu belirten Dr. Latif Gülpınar ?Dislektikler farklı davranış ve problem türlerine sahip karışık bir gruptur. Bu nedenle belirtilen bu davranışların tamamı bir bireyde bulunabileceği gibi, bir kısmı da görülebilir. Okuma ya da diğer akademik alanlarda sorun yaşamalarına rağmen pek çok insana göre olumlu yönleri de vardır. Bu nedenle dislektiklerde görülen sorunların bir hediyedir aslında. Bu görüş, dislektiklerin bu yetersizliklere rağmen başarılı olmadıklarını, aksine bu farklılıklardan dolayı başarılı olduklarını savunmaktadır.? diyerek sözlerini tamamladı.