n Türk El Sanatları hepimizin de bildiği gibi özel değerler taşıyor. Daha çok kendi el becerilerimiz ile yaptığımız işler el emeği göz nuru oluyor. Ya da her hangi sevdiğimiz bir fotoğrafı çıkarttırmak isterken bile tüm bu işlerimizi ve isteklerimizi bir bütün haline gelmesini sağlayan ve güzelliğini ortaya çıkaran asıl iş çerçevelendirmek oluyor. Tüm el emeği göz nuru çalışmalarımızı bir bütün haline getiren, değişik tablolar ve çerçeveleriyle tanıdığımız Kaya Çerçeve, yurt dışına da açılmayı hedefliyor.
Geçmişinde çalıştığı işler ve çerçeve üzerinde bir yerde de çalışarak kendisine deneyim kattığını ve bir avantajı olduğunu belirterek, KOSGEB desteği ile de kendi işini kurduğunu söyleyen Mesude Kaya; " yıl 8 ay oldu burayı yeni açtık. Burayı açmadan önce yine bu işle alakalı bir yerde çalışıyordum. Orası satıldı, devredildi derken bu işi kendim yapmak istedim. Benim en büyük avantajım dah´´den de destek aldık ve süreci halen devam ediyor. KOSGEB´den girişimcilik yapmak isteyenlere fırsat veriliyor diye duyum almıştık. Gerçekten de öyleymiş. Kurslardan da destek alacağımızı duyunca kurslara gittim. Biraz oradan biraz da kendimiz başarırız diye bu işe girdim. Ben de fotoğrafçılık kökenli olduğum için Kayseri´deki fotoğrafçıların tamamını tanıyorum. Kayseri´de geçmiş 10 yıl fotoğrafçılık yaptım. Eski çalıştığım yerlerde de müşteriler ile aramız iyi olunca buraya da yönlendiler. Müşteri potansiyelimiz de bu bakımdan iyi" dedi.
Türk El Sanatları´nın hepsine özgü çerçeve hazırladıklarını ve müşterilerin kendi istekleri ve seçimleri ile montaj yaptıklarını dile getiren Mesude Kaya; "Fotoğrafçıların standart bir ölçüsü olduğu için çerçevesini önceden kesip hazırlayabiliyoruz. İstedikleri zaman hazırdan verebiliyoruz. Ama hanımların yaptıkları halk eğitimleri olsun, Kaymek´ler olsun daha farklı çalışma yapan arkadaşların getirdiği işler özel bir çalışma gerektirdiği için onları hazır bulunduramıyoruz. Biz kendi elimizdeki çıtalardan, fon olsun, paspartusu olsun müşteriler beğendikten sonra kesip montajını yaparak hazır hale getirip teslim ediyoruz. Türk el sanatlarının hepsiyle ilgili çalışmamız var. Tezhip, çini, ebru, hat sanatı olsun sanatın her kolundan çalıştığımız insanlar var. Geldikleri zaman isteklerini bildiriyorlar. Kendimiz birebir yapmasak da çalıştığımız arkadaşlar hazırlıyorlar. Ve ya istekte bulunan müşteriler ile çalıştığımız, bağlantılı olduğumuz arkadaşları bir araya getiriyoruz. Biz aracı oluyoruz, o an ki duruma göre ihtiyacını karşılayıp gönderebiliyoruz insanları. Asıl işimiz çerçeve onun dışında hazırda tablolarımız da bulunuyor. İnsanlar geldikleri zaman hediyelik bir ürün de verebiliyoruz´´ şeklinde konuştu.
Mesude Kaya, emek verilerek yapılan çalışmalar kendini asıl çerçevesi ile gösterdiğini belirtiyor.
Mesude Kaya; "Zaten yapılan işi ortaya çıkaran ve gösteren çerçevedir. Boş halde geldiği zaman ne atabiliyorsunuz ne koruyabiliyorsunuz ne de kendini gösteriyor. Onu değerlendirip teşhir etmenin en iyi yolu çerçevelemek olur. Tabii ki emek yapılan işte ama sadece o kendi başına bir şey ifade etmiyor. Onu sergileyip de göstermedikten sonra koruyamadıktan sonra zaman içerisinde deforme oluyor, bozuluyor, kırılıyor yani saklamanın en iyi yöntemlerinden biri. Onu koruyan özellikle çerçevesi ve camdır. Doğal ürünlerden yapılmış işler geliyor ve hava almaması gerekiyor. Doğal ağaç yaprakları olsun çiçek dalları olsun o tür çalışmalar yapılıyor. Bu sefer de onları hava almadan, tam kurumadan, o yeşilliğini koruyup muhafaza etmek adına onu anında çerçeveliyoruz. Montajı bittikten sonra o doğal halde kalıyor. Silikonlarla destekliyoruz, kapatıyoruz tabii ki hava almamasını önlüyoruz. Doğal haliyle kalıp onu muhafaza etmiş oluyoruz" şeklinde açıklama yaptı.
Kaya Çerçeve, yağlı boya, kara kalem gibi çalışmalar konusunda da istekte bulunan müşterileri için sipariş veriyor. Yurt dışından, özellikle halı dokutanların olduğu müşterileri var. Rusya´dan da müşterilerinin olduğunu söyleyen Mesude Kaya; "Rusya´da yeni açılan bir firma ile bağlantı kurmak üzereyiz. Yurt dışına da gönderimlerimiz olacak" dedi.
(Haber-Foto: Türkan Coşkun)