Son günlerde gündemden düşmeyen Şeker Fabrikası arsası ile ilgili iddialara maruz kalan Büyükşehir Belediyesi suskunluğunu bozdu. Yazılı açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi, kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini iddia etti. Arsanın ihale sürecine hiçbir şekilde dâhil olunmadığı belirtilen açıklamaya, rağmen bir çok soru askıda kaldı. Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen arsanın 37 gün içinde TOKİ'ye trampa yoluyla verilmesi, sonrasında işin içine Kayseri Terziler Ve Konfeksiyoncular İmalatçıları Esnaf Ve Sanatkârlar Odası'nın girmesi gibi konulara ise hiç değinilmedi. Esnaflar adına bu alan içinde kurulan kooperatif ve sonrasında üyelere atılan, Siz aidatınızı yatırın ihale iptal olacak açıklamaları ise hala sır olma niteliğini koruyor. Büyükşehir Belediyesi, ihalenin niçin iptal olduğuna kadar bilgi sahibi ama bu arsanın Şeker Fabrikası'ndan alındıktan 37 gün sonra TOKİ'ye devri ise muammasını koruyor.
İşte o açıklama:
Son günlerde Kayseri kamuoyunda sıkça yer bulan Şeker Fabrikası arazisi ile ilgili olarak basın kuruluşlarında bir takım iddialar yer almaktadır.
Özellikle TOKİ tarafından yapılan arsa satış ihalesinin iptali ile ilgili de bazı iddialar kamuoyu gündemine getirilmiştir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi olarak açıklama yapma gereği hasıl olmuştur.
1- İlk olarak net bir şekilde ifade edecek olursak ne TOKİ tarafından yapılan ihale sürecinde ne de sonrasındaki iptal sürecinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi`nin dahli söz konusu değildir.
2- Bahse konu arsa, imar kanunun 18. maddesi gereğince oluştuğundan ve önceki parseller üzerinde bulunan şerhler kaldırılmayıp bu parsele taşındığından, ayrıca Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 18. madde uygulamasının iptali için de İdare Mahkemesi`nde dava açıldığından ihaleye Şeker Fabrikası dışında katılan olmamıştır. Muhtemeldir ki; gerekli rekabet ortamı tam oluşmadığından ihale iptal edilmiştir.
Arsanın değerini artırdık!
Şeker arsasının satışının da Şeker Fabrikası'nın anlattığı gibi olmadığı bildirilen açıklama şu şekilde devam ediyor:
3- Arsanın hastane yapılması kaydıyla Büyükşehir Belediyesi`ne 1 TL bedelle satıldığına dair iddialara gelince; Şeker Fabrikası mülkiyetindeyken Büyükşehir Belediyesi`ne geçen 250 bin m².lik arsa belediyemize gerçekte 1 TL bedelle satılmamıştır. Şeker Fabrikası arazisi imara açılmış, imar kanununun 15 ve 16. maddesi (rızai ifraz) gereğince belediyemize bedelsiz geçmiştir. Ancak tapuda mülkiyet devri için bir bedel göstermek zorunlu olduğundan 1 TL iz bedeli olarak gösterilmiştir. Dolayısıyla da `arsanın belediyeye hastane yapılmak üzere satıldığı` iddiası da doğru değildir. Arsa, imar kanunun 15 ve 16. maddelerine göre alındığından Şeker Fabrikası ile belediyemiz arasında herhangi bir protokol yapılmamıştır. Aynı iddia sebebiyle Mülkiye Müfettişleri tarafından arsa hakkında inceleme yapılmış, arsanın hastane yapılmak şartıyla değil rıza-i ifraz nedeniyle belediyeye devredildiği anlaşılmıştır.
4- Bütün bunlara ilave olarak Şeker Fabrikası`nın arsasının imara açılması sonucunda, önceden yaklaşık 300 bin m² olan inşaat alanı 1 milyon 300 bin m²`ye çıkartılmıştır. Böylece değeri yüz milyonlarca lira olan 1 milyon m² inşaat alanı artışı ile çiftçinin lehine bir gelişme sağlanmıştır.
5- Şeker Fabrikası, şehrimizin ekonomik bir değeridir. Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak kıymetini artırmak için bundan sonra da çalışmalar yapmaya ve çiftçimizin yanında olmaya kararlıyız. Bu büyüklükte bir arazinin imar düzenlemesi, Şeker Fabrikası'ndan değil de bir başka kurum ya da şahıstan gelecek olsaydı çok daha fazla arsa, Büyükşehir Belediyesi tarafından alınırdı. Bu düzenleme sonunda oluşacak değer artışı, tamamen Büyükşehir Belediyemizin Şeker Fabrikası'na, kaynak oluşturma ve dolayısı ile de çiftçilerimize destek olma amacıyla yapılmıştır.
Haber merkezi