BAŞKAN HİÇYILMAZ, İZMİR´DE DÜZENLENEN MÜLTECİ OLMAK VE HAKLARIM, KİMLİĞİM TEMALI 9. AB GENÇLİK FORUMU´NA KATILDI

BAŞKAN HİÇYILMAZ, İZMİR´DE DÜZENLENEN MÜLTECİ OLMAK VE HAKLARIM, KİMLİĞİM TEMALI 9. AB GENÇLİK FORUMU´NA KATILDI

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve AB Bilgi Merkezleri Ağı tarafından İzmir´de düzenlenen ?Mülteci Olmak ve Haklarım, Kimliğim? temalı 9. AB Gençlik Forumu´na katıldı.

 
Gençlik forumunda; AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber, Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Güçlü ile çok sayıda davetli ve üniversite öğrencileri yer aldı.
Forumun açılışında konuşan Başkan Hiçyılmaz, AB Türkiye Delegasyonunu; AB Bilgi Merkezleri Ağı vasıtasıyla, ülkemiz ve AB arasında sarsılmaz bağlar kurulması yönündeki çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi. Hiçyılmaz, ?AB Türkiye Delegasyonu ile Kayseri Ticaret Odası olarak uyumlu bir çalışma sürdürdüğümüzü belirterek, AB üyelik sürecinde bu ilişkilerin ülkemiz için önemli olduğunu biliyor ve AB Türkiye Delegasyonu çalışmalarına şimdiye kadar olduğu gibi her zaman katkı sağlayacağımızı da söylemek istiyorum? dedi.
Mülteci Hakları konusunda görüşlerini paylaşan Hiçyılmaz, İnsan haklarına saygı temeline dayanan hoşgörü anlayışının Osmanlı İmparatorluğu´ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti´nin kurulması ile sürdüğünü ve bugün de devam ettiğini vurguladı.
Hiçyılmaz, ?Özellikle son yıllarda insan hakları ihlallerinin had safhaya ulaşması, dünyada farklı ırk ve dinden olan insanlara karşı kısıtlayıcı uygulamaların yapılması, vicdanlarda çok derin yaralar açmakta ve dünya barışının önünde engel oluşturmaktadır. İsrail´in, Filistinlilere karşı uyguladığı zulüm ve insan hakkı ihlalleri, Arakan´da Müslüman topluma karşı uygulanan mezalim bunun örnekleridir. Komşularımızda yaşanan olumsuz gelişmelerin ortaya çıkardığı ve karşımızda duran en önemli sorun ise mülteci konumuna düşen milyonlarca insanın varlığıdır. Dünya üzerinde yaşanan bu olumsuz gelişmeler, hoşgörü anlayışımız gereği bizleri derinden üzmekte ve yaralamaktadır? diye konuştu.
Konuşmasında Türkiye´nin, Suriye´de yaşanan iç savaş hali ve siyasi istikrarsızlık sonucu yaşanan zulümden kaçan 2,5 milyon masum ve savunmasız insana sahip çıktığının altını çizen Hiçyılmaz, ?Türkiye´nin, Suriye´de güvenli bir tampon bölge oluşturulması ve mültecilerin kendi topraklarında barınabilmelerine yönelik girişimler aciliyet arz etmektedir. Tüm dünya milletleri, Suriye´de yaşanan iç savaş nedeniyle oluşan mülteci krizinin çözümü noktasında harekete geçmelidir. Yaşanan bu mülteci krizi noktasında Birleşmiş Milletler, ABD ve AB başta olmak üzere uluslararası topluma önemli görevler düşmektedir? ifadelerini kullandı.
Kadın çoluk çocuk demeden savaş ve zulümden kaçarak can güvenliği içinde bir lokma ekmek bulabilme çabası içinde olan insanların yardım eli beklediğini ifade eden Hiçyılmaz, ?Yaşam savaşı uğruna göç yollarında, denizlerde ölen yüzlerce mültecinin varlığı önümüzde dururken; duyarsız kalamayız, başımızı kuma gömemeyiz. Ülkemizin, Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yaptığı fedakârlıklar ortadadır. Türkiye, zor günlerinde bu insanlara karşı insanlık görevini yerine getirmektedir. Ne yazık ki uluslararası toplum, mülteci krizinin önemini cansız bedeni Bodrum sahiline vuran 3 yaşındaki Aylan bebek ile fark edebilmiştir. Dünya milletleri de, insanlık adına böyle bir görevin olduğunu hatırlaması ve geç kalınmış olsa bile başka Aylan bebeklerin ölmemesi için harekete geçilmesi gerektiğini fark etmelilerdir? şeklinde konuştu.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber ve Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Güçlü´nün de birer konuşma yaptığı forumda ?Mülteci Olmak ve Haklarım, Kimliğim? teması hakkında katılımcılar tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Etkinlik, beden müziği aktivitesinin gerçekleştirilmesi ile sona erdi.