BAŞKAN DEDİĞİN BÖYLE OLUR!
Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu´nu makamında ziyaret ettik. Halk ile hemhal olmuş, makam odasının kapısı her zaman açık, gelen her vatandaş kendi odasına girer gibi gayet rahat? ?Başkanım hep böyle misiniz? dedim, ?Gelen her vatandaşımızın derdin
Başkanım öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Kayseri PTT Başmüdürlüğü, PTT Genel Müdürlüğü Otomasyon Daire Başkanlığı ve Kayseri Aydınlar Ocağı Genel Sekreterliği gibi ülkemizin farklı illerinde ve farklı kurumlarında hizmetlerimiz oldu. Daha sonra Memur - Sen Konfederasyonuna bağlı ve Haberleşme Hizmet Kolunda faaliyet Gösteren Birlik Haber - Sen sendikası Kayseri Şubesini kurmak nasip oldu. Bünyan Belediye Başkanı olmadan önce ise Birlik Haber ? Sen Sendikası Genel Başkanlığı görevinde bulunduk. 30 Mart 2014´de yapılan seçimler ile vatandaşlarımızın desteği ve teveccühü ile hizmet makamına seçildik.
Buraya gelen her vatandaş ile birebir görüştüğünüzü gördüm, her zaman böyle misiniz?
Bizim yüreğimiz de kapımız da her zaman herkese açık. Her gün hemşerilerimizle bir araya gelir onlarla hemhal oluruz. Kısa süre öncesine kadar makam odasının kapısı dahi yoktu. Gelen her vatandaşımızın derdini dinler sorunlarını çözmeye çalışırız çözersek kendileriyle sevinir çözemesek kendileriyle kederleniriz. Bunun dışında mahalle ziyaretleri esnaf ziyaretleri ve çalışma yapılan bölgelerde kendileriyle buluşur sohbet eder isteklerini dinler görüş alışverişinde bulunuruz.
Başkan seçildikten sonra ne gibi çalışmalarınız oldu?
Bünyan Belediyesi olarak ilçemiz için 365 gün 24 saat prensibi ile çalışmaya ve Bünyan´da yaşayan her vatandaşımıza zamanında hizmet vermeye devam ediyoruz. Stratejik bir bakış açısıyla yatırım ve hizmetlerimizi planlıyor ve hızla hayata geçiriyoruz.
Hemşehrilerimizin teveccühü ve desteği ile hizmette 2. yılı geride bıraktık. Bu süreçte birçok başarılı projeyi hayata geçirdik, birçok ilke imza attık, ilçemizi birçok ilk ile buluşturduk ve daha güzel, daha modern, hızla büyüyen bir Bünyan için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürmeye devam ediyoruz. Geriye dönüp baktığımızda; her yaş için spor ve sağlıklı yaşam olanaklarını sağlamak; halkımızda sporu bir yaşam kültürü haline getirmek için çalışmalar yaptık. Sadece 2015 yılı içinde 4´ü spor kompleksi niteliğinde 7 parkı ilçemize kazanırdık. Bununla da kalmayarak mevcut parkalarımızı yeniden elden geçirerek, kamelyalar, oturma bankları, fitness grupları, oyun aletleri, aydınlatma sistemleri ve sentetik çim ile modernize ettik. Karakaya ve Elbaşı mahallelerimizde iki yeni mesire alanı düzenlemesi için çalışmaları başlattık. Modern ve çağın gereklerine uygun planlamalar yaparak doğalgaz alt yapı çalışmalarını başlattık, TOKİ konutları için başvuru sürecini tamamlayarak sözleşme aşamasına getirdik. Kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatarak, tarih mirasının ayağa kaldırılıp restore edilmesi için projeler ürettik. Tüm mahallerimizde 70´in üzerinde harabe yapıyı ortadan kaldırarak ilçemizi atıl görüntüsünden kurtardık.
Bünyan daha modern bir hale geldi diyebiliriz o zaman?
Değerli vatandaşlarımıza ilçe sınırları içinde çağdaş kent hizmetlerinin tamamının en iyi şekilde verilmesini sağlamak amacıyla; araç ve makine parkımızı genişleterek yine bu alanda ilkleri ilçemize kazandırdık. Daha çağdaş ve modern bir Bünyan için teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Artık insan gücüyle iş yapma dönemi sona ermiş, makine gücüyle hizmet üretme dönemi başlamıştır. Bu düşünceyle; daha önce ilçemize kazandırdığımız 4 yeni kamyona ilave olarak 1 ekskavatör, 2 kepçe, 1 yol süpürme aracı, 1 çöp kamyonu, 1 ilaçlama aracı, 2 ilaçlama makinesi ve vakumlu yol süpürme aracı yeni çöp konteyneri gibi modern temizlik gereçlerini filomuza dâhil ettik.
İmkânlarımızı en verimli şekilde kullanarak başarılı hizmetler üreten bir belediyeyiz. Bütün mahallerimize eşit hizmet yaklaşımıyla başlattığımız ve programlı bir şekilde sürdürdüğümüz hizmetler ile Bünyan´da değişim tamamen başlamış ve tüm hızıyla devam ediyor. Genişleyen hinterlandımız ile birlikte 44 mahallemizde yeni yolların açılması, mezarlıkların bakım ve onarımı, ibadethane ve eğitim kurumalarının çevre düzenlemesi ile eksiklerinin giderilmesi, misafirhane, düğün salonu, umumi tuvalet, imam evi gibi 16 farklı tesisin inşasının yanı sıra mahallelerimizin en büyük eksiği olan yol sorunu da yapılan 400 bin metrekareye yakın kilitli parke çalışmasıyla büyük ölçüde giderilmiştir. Meydanlarımızda yeni düzenleme ve aydınlatma projeleri uygulanmıştır. Bununla birlikte ilçe merkezimizde caddelerimizi sıcak asfalt ile kaplamaya devam ediyoruz. Mehmet Özcan Caddemiz tüm alt yapısı tamamlanarak asfaltlandı. İnşallah bu yıl bu çalışmaları daha da genişleteceğiz. Paydaşlarımızla yürütülen koordineli çalışma ve yaptığımız sıkı iş takibiyle ilçe genelinde alt yapı çalışmaları başlamış ilçe merkezimizde 12 bin metrelik asbestin değişeceği Bünyan içme suyu projesi başlamıştır.
Hemşerilerimize daha iyi, daha kaliteli hizmet üretmenin yollarını arıyoruz. Bu kapsamda çalışanlarımızın moral ve motivasyonunu yükselterek sunulan tatil imkânları ile ödüllendiriyor, verilen eğitim seminerleriyle verim ve kaliteyi yükseltiyoruz.
Az maliyet daha çok hizmet paralısıyla ürettiğimiz hizmet ve projeler ile ilçemizin yılardır hak eğdiği değeri bir türlü bulamayan değeri gilâburuyu Türkiye kamuoyuna tanıttık. Yapılan şişeleme ve üretilen çayıyla gilâburumuz artık bir marka değere kavuşturuldu. Kurulan cami temizlik ekibi ile cami ve kuran kurslarımız her daim temiz tutulması sağlandı. Geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimlerine katkı sağlamak ve motivasyonlarını artırmaya yönelik ücretsiz okuma kitapları ile çocuk sinema gösterimleri projesi hayata geçirildi. Onlara daha yeşil bir Bünyan bırakma adına 100 bine yakın fidan toprakla buluşturulup ilçe genelinde ücretsiz dağıtımı gerçekleştirildi.
Biz kenedimize bir hedef koyduk ve çalışma arkadaşlarımızla birlikte bu hedef doğrultusunda gece gündüz demeden çalıştık. Biz ilçemize, Cumhuriyet tarihinde yapılan hizmetlerin tamamından daha fazla hizmeti kazandırma hedefiyle yolumuza devam ederken kısa sürede geldiğimiz noktada Bünyan´ın imar yapısının sağlıklı bir şekilde gelişmesini yolunu açarak ilçemizi cazibe merkezi haline getirmeye başardık.
Doğalgaz çalışmalarının son durumu nedir?
Bildiğiniz üzere geçen yıl 2 mahallemizde alt yapı çalışmaları başlamıştı. Doğalgaza ilişkin alt yapı çalışmaları bu yıl da şehrimizin hemen girişinden başladı. Kazasız belasız bir sezonla İnşallah bu hizmetin Bünyan´ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Daha önce de kamuoyuyla paylaştığımız gibi İnşallah başlayan alt yapı çalışmaları şehir merkezinde üç - üç buçuk ay içerisinde tamamlanıp bitirilecek ve inşallah bir manilik olmaz ise bu yıl içerisinde Bünyanımızda ev ve iş yerlerimizde doğalgazı kullanmaya başlayacağız. Devam eden doğalgaz projesinde ana hat çalışmaları sona yaklaşırken 2 mahallede ev bağlantıları tamamlandı 1 mahallede ise hızla devam ediyor.
TOKİ çalışmalarınız vardı. Bu süreç nasıl ilerliyor?
Bünyan geçmişte göç alan bir kent iken, göç veren bir kent durumuna gelmiştir. Bu çerçevede meseleyi uzun vadede ele alıp önce göçü durdurmak daha sonra da tersine göçü hareketlendirmemiz lazım. Doğal gaz da başta olmak üzere tersine göçün projeleridir. Kentimiz gerçekten kadim bir ruha sahip. Bununla ilgili gelecek yıl çalışmasına başlayacağımız projelerimiz var ama bu yıl kentsel dönüşüm projesi ve TOKİ projemiz var. Kentsel Dönüşüm projesi daha yavaş yürüyen bir proje. Çünkü çok daha kapsamlı bir çalışma ve gayret gerektiriyor. Belli merkezleri tespit ettik ve TOKİ´den uzmanlar getirildi. Bu kentsel dönüşüm alanı olarak hemen belediyemizin altına Bayramlı Mahallesi olarak geçen bölgemizi belirledik. Yukarıdan aşağı doğru kentsel dönüşüm projesi çıkartıldı. Bununla ilgili çalıştığımız firmalarla da bir toplantı yaptık. Elimizdeki mevcut malzemeler ile bu işin sözleşme yapılabilecek aşamaya gelindiğine dair görüşmelerimizde oldu. Şu günlerde somut adımları da atıp, başta jeolojik etüt olmak üzere bir takım çalışmalar başlayacaktır. Malumunuz Bünyan´a ?T Tipi´ cezaevi yapılıyor ki burası 170 trilyon civarında bir yatırımdır. Burada yaptığımız araştırmalar neticesinde minimum 2500 kişinin çalışacağı ifade ediliyor. Bu Kampus cezaevinde 15 bin kişilik bir yerleşke planı çıkıyor. Bunun bizim geleceğe bir perspektif olması açısından bir projeksiyon çıkarmamız lazım. Malum Bünyan´da ekonomi daralmış. Bu çerçevede 480 adet lojman yapılıyor cezaevi çalışanları için. %70´i tamamlandı. 2017 yılında teslim tarihi gözüküyor ama firma çok hızlı çalışıyor, taahhüt ettiği tarihinden önce teslim etmeyi planlıyor. 480 ailenin dışında kalan kişiler için orada bir şeyler yapılması lazım. Eğer bununla ilgili çalışmayı biz yapmazsak, olacak olan tablo çalışanlar, İldem´den, Kayseri´den gelip gidecek ve ilçeye hiçbir katkıları olamayacak. Bunun önüne geçmek adına acilen bir toplu konut yapmak için çalışma başlattık. Toplu konutta malum TOKİ daha az maliyetle tamamlamak istediği için hazine arazilerine yapıyor. Hazine arazilerini tespit ettik. Bir tanesi ceza evinin hemen yanında diyebileceğimiz bir pozisyonda. TOKİ´nin şartnamesinde üzerine ait bir evi olmaması gerektiğini vardı ancak bizim yazışmalarımız neticesinde bu şartı ortadan kaldırdık. Başvurular alındı şuan bu proje ihale aşamasına hazırlanıyor. Konuyla ilgili daha kapsamlı açıklamayı ilerleyen günlerde sizlerin vasıtasıyla kamuoyu ile paylaşacağız.
Başkanım küçük bir belediyesiniz. Gelir kaynakları konusunda sıkıntı çektiğiniz dönemler oluyor mu?
Siz belediyeciliği İller Bankasından gelen aylık ödenekle ve mevcut emlak gelirlerinizle yapmaya çalışırsanız başarısız olursunuz. Burada proje üretimi, ortaklarınızla daha koordineli ve uyumlu çalışma ortaya çıkıyor. Büyükşehir Belediyemizin, Bünyan Belediyesi´ne katkısını önümüzde günlerde göreceğiz. Biz bu kaynakları bir araya getirdik. Proje yapıyoruz, Bakanlıkların kapısını çalıyoruz. Bakanlıklar, kimi projelerimizi tamamen, kimi projelerini kısmen destekliyor. Bazı projelerimizi de değişiklik yapılmasıyla desteklerini esirgemiyorlar. Sözün özü sadece İller Bankasından gelecek destekle belediyecilik yapmaya çalışırsanız maaşları bile ödeyemezsiniz. Bu nedenledir ki biz başkanlık öncesi bağlantılarımızı devreye sokup, ikili ilişkilerle ilçemize artı katma değer verme mücadelesi veriyoruz. Şükürler olsun ki niyetimiz halisane olduğu için Yüce Allah´da desteğini eksik etmiyor? Hangi konuyu öncelikleyip peşine düştüysek başarılı olduk?
Eskiden Bünyan deyince akla ilk halıcılık gelirdi. Şimdi gilâburu ile ilgili çalışmalarınız var. Bu konuyla ilgilide bilgi verebilir misiniz? Nasıl gelişti bu konu?
Bünyan hala halısıyla biliniyor çünkü bu konuda ilçemiz marka değere sahip bir üne sahip. Bunun yanı sıra Türkiye´de ender bulunan bir bitkinin, bir meyvenin Bünyan´ımızda yetiştiğini hepimiz biliyoruz. Bünyan Gilâburusunun tanıtımı adına atılan bir adım atarak şişeledik ve çayını yaptık. Bu çalışma oldukça olumlu tepkiler aldı. Yapılan bu çalışma sağlıklı yaşam anlamında ilçemizde yaygın tüketilen gilâburunun ulusal ve uluslararası kamuoyuna tanıtımı noktasında bir çalışmadır. Gayette başarılı olan bir çalışmadır inşallah bu çalışmayı geliştirerek devam edeceğiz.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Öncelikle sizlere ilçemize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyorum. Bünyan´da hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Alt ve üst yapıda atılan adımlar, hayata geçirilen proje ve yatırımlar ile ülkemizin 2023 vizyonunda yerimizi alacağız. Bu değişi ve dönüşüm esnasında yaşanan olumsuz durumları da hemşerililerimizle birlikte el ele alacağız. Zira sadece bu yıl 50 milyona yakın bir alt yapı çalışması yapılıyor. Büyük hizmetlerin getirdiği bazı aksaklıklar oluyor bu hususta vatandaşlarımızdan biraz daha sabır temenni ediyoruz. Geleceğin Bünyan´ını inşa ederek hemşerililerimizin desteğini hep hissettik kendilerine sizlerin vasıtasıyla bir kez daha teşekkür ediyorum. Teşekkür ederim?
Röportaj: Berna Utaş