Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, restorasyonu devam eden tarihi Kayseri Kalesi´ndeki çalışmalar hakkında brifing verdi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan tarihi Kayseri Kalesi´nde ki restorasyon tüm hızıyla devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, basın mensuplarını kalede ağırlayarak, çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Çelik, "Şehirlerin önemli yapıları vardır. Kayseri Kalesi´nin özelliğinden bahsederken özellikle şehrin önemli bir yapısı olduğunun altını çizerek başlamak istiyorum. Şehrimiz adeta tarihi ve kültürel açıdan bir müze kent halindedir. Pek çok tarihi değere sahibiz. Bunların en gözde görülürü Kayseri Kalemizdir. Biz Kayseri´yi tarif ederken ?Cumhuriyet Meydanı´nda durun şöyle ekseniniz etrafında 360 derece dönün, geçmişe doğru 5 bin senenin izlerini bu meydanda görebilirsiniz´ diyoruz. Roma döneminden kalma mezardan tutun, Bizans döneminde yapılan bu kale ve Cumhuriyet döneminde yapılan eserleri meydanda görebileceğimiz adeta müze gibidir. Tabi bunların arasında en haşmetli olanı bu Kayseri Kalesi´dir. Kayseri kalemiz dış kale ve iç kale diye 2 bölümden oluşuyor. Kalenin kimler tarafından ne zaman yapıldığına dair aslında birçok bilgi var net olmamakla beraber milattan önce 3. Yüzyıla kadar gittiği söyleniyor. Hem Romalılar hem de Bizanslılar döneminde kalenin inşasıyla ilgili bilgiler elimizde var. Zamanla yıkımlar olmuş ve hasarlar oluşmuş. Bölüm bölüm yeniden inşa edilmiştir. Kaleler yüksek yerlere yapılır. Şuanda kalemizin dışarıya açılan 3 kapısı bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
"Yaşam alanı olarak kullanılacak"
Tarihi Kayseri Kalesi´nin restorasyonu tamamlandıktan sonra kullanışlı bir alan haline dönüşeceğini kaydeden Başkan Çelik, kalenin tarihi yapısını bozmamak için titizlikle çalışmaların devam edeceğini belirtti. Mustafa Çelik, "Bildiğiniz gibi daha önce Haseki başkan döneminde kalenin içiyle ilgili yapılan çok büyük bir proje vardı. İleriki günlerde bitecek ve açılışını yapacağız. Burası bir kültür merkezi olarak kullanılacak. Adeta yaşam alanı olarak kullanılacak. Dış alanlarında yer yer hasarlar oluşmuş bulunmakta. İçeride kullanım yaparken bir taraftan kalenin burcunun veya duvarının uçması istenmeyen sıkıntılara sebebiyet verebilecekti. Onun için arkadaşlarımızla hemen bir proje hazırladık. Aslın büyükşehir belediyesi olarak bizim birincil görevlerimiz arasında değil ama içeriye bu kadar para harcıyorsanız 20 trilyon daha harcayalım ve kalenin dış cephelerini de tamir edelim diye istedik. Kalenin tamamında restorasyon yapacağız. Biz burayı açınca çalışmalar devam edecek ama halkımızın kullandığı yer ile çalışma yapılan yeri izole edeceğiz. Tehlikeli kısımları kapatarak restorasyona devam edecek. Restorasyonda ana prensibimiz mevcut halini ve orijinalliğini bozmayacak şekilde en az müdahale ederek beden duvarlarının sağlamlaştırılmasıdır. Eksilen taşlar da tamamlanacak. Burçların iç kısımları da gözden geçirilecek. Bütün bu işleri yaparken teknik kadromuz ile yapıyoruz ama bizim bilgi ve becerimiz bu işin tamamını yapmaya yetmiyor. O yüzden bu işte otoriter olmuş kişilerinde yanımızda olması gerekiyordu. Bu konuda üniversitelerden ve diğer kurumlardan 5 kişilik bir bilim kurulu oluşturduk. Restorasyon yapılınca, buralarda sanat atölyeleri haline getirilecek. Burçlar yeniden yapılandırılacak ve kullanıma açılacak. Kalenin iç kısmının alt koridorunu müze haline getirdik. Müzenin inşaat işi bitti ve şimdi teşhir tanzim işi başladı. Bu bittiğinde burayı halkın kullanımına açmak istiyoruz" diye konuştu.
"Böyle bir projeyi hayata geçirmekten memnunuz"
Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu konsept içinde kale içi bir etkinlik alanı olarak da kullanılacak. Vatandaşlarımızın kaleye farklı bir bakış açısıyla görebileceği bir alan olacaktır. Buradaki camide restore edilecek ve kullanıma açılacak. Proje yaklaşık 4 yıl sürmesini planlıyoruz. Zor bir iş olduğunu biliyoruz. Tarihi bir eser olduğu için tek tek önem verilmesi gerekiyor. Bu restorasyonun yapımı 20 milyon TL´yi geçecek. Daha önceki projeyle beraber 40 milyon TL´yi bulacak ama helal olsun. Kayseri gibi bir yerde tarihi bir mekanı ortaya çıkarmak için bu paralar gözümüze gözükmüyor. Böyle bir projeyi hayata geçirmekten memnunuz."
Başkan Mustafa Çelik konuşmasının ardından kalede başlayacak olan onarım çalışmasının ilk harcını attı.