Tarih: 25.04.2017 09:03

BAHAR ALERJİK KONJONKTİVİTİ ALEVLENDİRİYOR!

Facebook Twitter Linked-in

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20´sini etkilediği düşünülen alerjiye bağlı hastalıklar vücudun farklı organlarını tutabiliyor. Çevreyle olan direkt teması nedeniyle de göz bu organların başında geliyor. Çok farklı türleri olan alerjik göz hastalıkları içinde en sık rastlananın alerjik konjonktivit olduğunu söyleyen  Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Öner, özellikle bahar aylarıyla birlikte alerjik konjonktivite bağlı sıkıntılar nedeniyle hastaneye başvuran hasta sayısında da artış yaşandığını söylüyor. Genellikle çocuklukta başlayan alerjik göz hastalıkları, nedeni tam olarak ortaya konamamış olsa da erkekleri daha fazla etkiliyor. Polen, küfler, maytlar, toz, hayvan tüyü, akarlar ve gıda gibi farklı alerjenlere maruz kalmaya bağlı olarak tetiklenebilen hastalık, hava kirliliği ve bazı kimyasallar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Bunun yanında makyaj malzemeleri, bazı damlalar, kontak lensler ve kontak lens solüsyonları da göz alerjileri için kaynak oluşturan maddeler arasında yer alıyor. Gözlerde iltihaplanmaya neden alerjenlerin etki süresi ve şiddeti kişiden kişiye değişebiliyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Öner, alerjik göz hastalıklarıyla birlikte, bu sorunu yaşayan kişilerin vücutlarının alerjenlere karşı hassas olması nedeniyle yüzde 75´inde astım, atopik egzama ve alerjik rinit gibi alerjenlere bağlı farklı hastalıklara da rastlanabildiğini işaret ediyor.

Gözlerde oluşan sorun yaşam kalitesini düşürüyor

Özelikle bahar aylarıyla birlikte artan mevsimsel alerjik konjonktivit, ilkbaharda ağaç polenleri, yazın güneş ışınları ve çim polenleri, yaz sonu ve sonbaharda ise ot polenlerine bağlı olarak gelişiyor. Her iki gözün de etkilendiği bu durumda hastada görülebilecek belirtiler konusunda Prof. Dr. Ayşe Öner şu bilgileri veriyor: ?Hastalar,  gözlerindeki yanma, batma, kaşıntı, kızarıklık, sulanmadan şikayet ediyor. Işığa karşı da hassasiyet meydana getiren bu durumda göz kapaklarında şişlik de görülebiliyor. Ancak görme etkilenmiyor. Aynı zamanda hastada, burun akıntısı ve tıkanıklık, hapşırma, kaşıntı gibi, alerjik rinit bulguları da görülebiliyor.?

 

 

Alerjenlere karşı gözlerinizi koruyun

Alerjik konjonktivit hastalarında tanı hekim tarafından yapılan biyomikrokobik muayene ile kolaylıkla konabiliyor, genellikle ek testlere ihtiyaç duyulmuyor. Hastalığın tedavisinde öncelikle etken olduğu bilinen alerjenlerden uzak durmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ayşe Öner, alınabilecek önlemlere ilişkin şu bilgileri veriyor: ?Rüzgarlı günlerde çimlerin biçilmemesi, hastaların alerji mevsiminin etkin olduğu dönemlerde çimlerin yanına gitmemesinde fayda var. Ayrıca, polenlerden ve güneş ışığından korunmak için güneş gözlüğü ve şapka kullanmak da korunma sağlıyor.?

Göz kuruluğunun da alerji bulgularının artmasına sebep olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ayşe Öner, aralıksız otomobil kullanan ya da uzun süre bilgisayar ekranına bakmak zorunda kalan kişilerin önlem almaları gerektiğine işaret ediyor. Prof. Dr. Ayşe Öner, hastaların dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor: ?Alerjenin yoğun olduğu ortamlarda uzun süre kalmamak, ayrıca hastalığın şiddetlenmesine neden olacağı için hiçbir şekilde göz ovuşturmamak gerekiyor. Göz kapağı üzerine soğuk kompresler uygulamak şişliği, kızarıklığı ve diğer şikayetleri gidermek için yarar sağlayacaktır.?

Kontrolsüz ilaç kullanmayın

Hastaların şikayetlerini gidermek amacıyla hekim kontrolü olmadan kesinlikle ilaç kullanmamaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ayşe Öner, ?İlaç tedavileri alerjinin tipine ve şiddetine göre hekiminiz tarafından belirlenmelidir. Kontrolsüz ilaç kullanımı alerjilere direnç oluşturacağı gibi yan etkilerin de ortaya çıkmasına neden olabileceği unutulmamalı? diye konuşuyor.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —