ARAMA KURTARMA'DA KAYSERİ MODELİ OLACAK

ARAMA KURTARMA

- İl Sağlık Müdürlüğü'nün Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nın da desteği ile gerçekleştirdiği ‘Dağcılık ve Kayak Sporuna Bağlı Yaralanmalarda İlk ve Acil Yardım Konusunda Uluslararası İşbirliği` isimli proje çerçevesinde, çığ ve kayak kazalarında kazazedeler

Hafta sonu gerçekleştirilen eğitim semineri hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürlüğü Proje Birimi’nden Emel Güden, “6-7 ve 8 sŞubat tarihlerinde bir proje gerçekleştirildi. Daha önce gerçekleştirdiğimiz projenin devamında bunu yaptık. İlk gün eğitim, ikinci gün tatbikat, üçüncü gün de eğitim ve tatbikatın sonuçları üzerinde çalışma yaptık” dedi.
Avusturya’dan uzman ICAR/CİSA Dağ Arama Kurtarma Teknik Başkanı Gebhard Barbisch, ICAR-MEDKOM Tıbbi Direktörü Dr. Fidel Elsensohn, geldi. Erciyes’te daha kaliteli hizmet verebilmek amacıyla bu projeyi yaptık. Doğru sağlık hizmet verebilmek ve hizmetleri en iyi şekilde verebilmek için bu projeyi gerçekleştirdik. Alpler’den kendimize yurt dışı ortağı bulduk. 2014 yılında Avusturya’ya gittik ve eğitim aldık. Döner dönmez bir çalışma yaptık. Buraya gelen ekip de aldığımız eğitim sonrasındaki seviyeyi görmeye geldi. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ilk defa yurt dışından bir eğiticiyi destekleyerek bu projeye katkı sağladılar” diye konuştu.
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Yılmaz ise, “Projenin kapsamı İl Sağlık Müdürlüğü ile ORAN kalkınma ajansının verdiği destek ile dağcılık ve kayak kazalarında verilecek ilk yardımlarla alakalı bir projeydi. Bu proje 3 gün sürdü. AFAD, JAK, Kayseri AKUT, HADAK ve Niğde ile Nevşehir UMKE ekipleri katıldı. Bu tatbikatta kayak kazalarındaki ilk yardımlar ve çığ kazalarındaki ilk yardımlar, travmalar konusunda teknik eğitimler verildi” ifadesinde bulundu.
Dr. Yılmaz, “Erciyes Dağı’nda ortak bir çığ tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryo gereği 3 dağcının çığ altında kaldı ve onları kurtarmaya çalıştık. Birincisi arama köpeği ile, diğeri GSP vericisi ile bir diğeri de kazazede sondalama sistemi ile bulundu ve ilk yardımı yapıldı.
Tatbikattaki amaç ise diğer kurumlarla koordineli hareket etmek ve ortak bir faaliyet planı gerçekleştirmek için yapılmıştır. Son gün ise aldığımız eğitimlerde eksik noktalar ve geliştirilmesi gerekenler tartışıldı. Projeye destek veren Avusturya’dan gelen meslektaşlarımızın güzel önerileri ile sonlandırıldı. Meslektaşlarımızı yöresel yemeklerimiz ile güzel bir şekilde ağırladık ve Kayseri’den uğurladık.
Erciyes Dağı’ndaki yaptığımız bu projenin amacı diğer kurumlar ile ortak ve koordineli şekilde çalışmaktı. Bunda da büyük ölçüde başarılı olduk. Çığ açısından bakacak olursak Erciyes Dağı’nın bazı bölgeleri güvenli, Master planı gelişiyor. Pistlerin geniş olması ile kaybolmalar ve çığ altında kalmalar olabilir. Nasıl bir arama kurtarma işlemi yapılacağı, ne kadar hızlı ve sağlığına daha iyi müdahale edebilmek için bu projeyi gerçekleştirdik. Türkiye Örnek olması da bizim amacımızdı. Bir noktada Kayseri modeli çizmekti” diyerek yapılan eğitim ve tatbikat hakkında bilgiler verdi.