?ALZHEİMER KADINLARDA ERKEKLERE GÖRE 2 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR?

?ALZHEİMER KADINLARDA ERKEKLERE GÖRE 2 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR?

Nöroloji Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Özdemir Ersoy ?Alzheimer kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görülüyor. Bunun nedeni de kadınlardaki bir takım hormonal değişiklikler? dedi.


Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Özdemir Ersoy Alzheimer´ın demans grupları içinde en sık görülen hastalık olduğunu belirterek ?Alzheimer demans hastalığı grupları içinde en sık görülen hastalıktır. Yüzde 60 ile 75 arasında demans hastalığı varsa bunların yüzde 75´i Alzheimer hastalığı olarak görülüyor. Demans uyanık bir kişinin yüksek zihinsel kapasitesinde belirgin düşmeyle karakterize bir sendrom. Demans´ın kelime kökü Fransızcadan geliyor ve akıl dışına çıkma k anlamına geliyor? ifadesini kullandı.
Alzheimer´ın yaş veya genetik sebeplerle ortaya çıkabileceğini söyleyen Prof. Dr. Özsoy ?Alzheimer yaşla birlikte ortaya çıkan bir hastalık. Daha çok 65 yaşından sonra görülüyor. 65 yaşından sonra her 10 yılda bir görülme riski 2 katına çıkıyor. Bizim bu yaşla ilgili sebeplere yapabileceğimiz bir şey yok. Diğer bir nedeni de genetik bir hastalık olması. Bir takım kromozom çalışmaları yapılmış. Bu çalışmalarda Özellikle 21´inci kromozomda, 9´uncu kromozomda, 19´uncu kromozomda bir takım normal dışı fibler görüldü. Bu çalışmalar gösteriyor ki eğer bir kişi 75 yaşından sonra Alzheimer hastası olursa büyük bir olasılıkla bunun genetik geçişi mevcut. Genetik geçişlerin dışında kafa travmaları Alzheimer´a neden olmakta, endüstiriyel maddeler ve en büyük nedenlerden biri de alüminyumdur, sigaranın tüm hastalıklarda olduğu gibi Alzheimer´da da rolü vardır. Kişi eğer günde 1 paketten fazla sigara içiyorsa bu kişinin kendi yaş guruplarına oranla Alzheimer´a yakalanma olasılığı daha yüksek? şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Özsoy Alzheimer hastalığına yakalananların sayısının her yıl arttığını vurgulayarak ?Şuanda A.B.D´de yaklaşık 5 milyon civarında demanslı hasta var. Bu saya her yıl 300 bin kişi de ilave ediliyor. 1940 yılında A.B.D´de 10 milyon civarında, tüm dünyada 80 milyon civarında demanslı hasta vardı. Bu rakamın 2050 yılında 100 milyon olması bekleniyor. Türkiye´de de İstanbul Üniversitesinde böyle bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada görüldü ki ülkemizde yaklaşık 500 bin civarında demans hastası var. A.B.D´de yapılan araştırmalarda bu hastaların A.B.D bütçesine maliyetleri yıllık 700 milyon dolar. Bunların büyük bir kısmı bakım parası ve ilaç parası? ifadesini kullandı.
Alzheimer´ın kadınlarda görülme oranının erkeklerden fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Özsoy sözlerini şu şekilde sürdürdü:
?Alzheimer kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görülüyor. Bunun nedeni de kadınlarda ki bir takım hormonal değişiklikler. Alzheimer´ın 3 tipi vardır 1´inci evre hastalığın başlamasından itibaren geçen ilk 4 yıldır. 2´inci evre 4 ile 10 yıl, 3´üncü evre 10 yılın üzerinde oluyor. Zaten genellikle Alzheimer hastaları hastalığa yakalandıktan sonra 10 yıl içinde kaybediliyorlar. Pek çok ülkede Alzheimer´ın tedavisi için çalışmalar var, mevcut ilaçların etkisi hastalığı kesin tedavi edici değil. İlaçlar hastanın hastalığının ilerlemesini engelliyor. ?