Allah'ım sen aklımızı koru
Anadolu Sakatlar Derneği Genel Başkanı Osman Kılıç, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle gazetemize yaptığı özel açıklamada bu kadarda olmaz denilen ifadelerin altına imza attı.
Anadolu Sakatlar Derneği Genel Başkanı Osman Kılıç, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle gazetemize yaptığı özel açıklamadada bu kadarda olmaz denilen ifadelerin altına imza attı. Engelli vatandaşların, günah işlediği için Allah tarafından cezalandırıldığını söyleyen ve kendisi de bir engelli olan Osman Kılıç, “Engelli vatandaşların, ‘bu Allah’ın vergisi, ben bir hata yaptım bu cezayı çekiyorum’ demesi gerekiyor” dedi. Engelli vatandaşları rehabilite etmenin ise müftülüğün görevi olduğunu savundu.
“Cezai işlem uygulayacağız”
n Büyükşehir Belediyesi’nin de engelli ulaşımı ile ilgili bir projesinin olduğunu söyleyen Osman Kılıç, “Onlarda farkındalık oluşturmak için proje hazırladılar. Bu komisyon içerisinde bulunan bütün ilçe başkanlarımızla görüşüyoruz. Biz 6 aydır engellilerin ulaşım sorununu çözmek için projeler üretiyoruz. Yılbaşından sonra da ilçe başkanları ile imar daire başkanlarını bir araya getirip ulaşabilirlik konusunda, kamu girişlerini, sokak ve cadde yürüyüş alanlarını engellilere uyumlu hale getireceğiz” diye konuştu.
Belediye başkanlarının ilçelerinde engelliler için düzenlemeler yapmazlarsa cezai işlem uygulayacaklarını ifade eden Kılıç, “Valilik kanadından 2015’in 7. ayında biz cezai yaptırım uygulayacağız. Ulaşım konusunda iyileştirme yapmayan tüm kurumlara maddi para cezası keseceğiz. Bunun dışında bir de şehir içi ulaşımda da her mahalleye, her saat başında bir engelli aracı kaldırılsın diye uğraşıyoruz. Biz istiyoruz ki engellilerin ulaşımdaki sıkıntıları giderilsin” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de her 8 kişiden
1’i engelli”
Türkiye’de yaklaşık 12 milyon engelli vatandaşın bulunduğunu söyleyen Kılıç, “Bunun dışında engelli raporu almayıp da hayatını idame ettiren engelli vatandaş var. Aileleri de işin içine katarsak 24 milyona yakın engelli ve engelli yakını var. Yani Türkiye’de her 8 kişiden 1’i engelli” ifadelerinde bulundu.
“Devletten yardım alamıyoruz”
Kayseri Rehabilitasyon Eğitim Merkezi Projesi’ni yürüttüklerini ancak hiçbir yardım alamadıklarını ifade eden Osman Kılıç, “Bizim ulusal anlamda büyük bir projemiz var. Devletten çok yardım bekliyoruz ama devlet yardım etmiyor. Biz 500 kişilik rehabilitasyon merkezi, 200 kişilik de bakım evi, arkasından da bin konut yapıyoruz. Şu anda bu projenin yüzde otuzunu tamamladık, yüzde 70’i yapım aşamasında. Belediyeden, iş adamlarımızdan ve milletvekillerinden destek bekliyoruz. Ama bize yardım etmiyorlar. Ben bir önceki seçimde milletvekili adayı olmuştum ama kısmet değildi kazanamadım. Tek amacım bu projeyi tamamlamak için milletvekilliği vasfımı kullanıp yardım alabilmekti” dedi.
Kan donduran ifadeler
Anadolu Sakatlar Derneği Genel Başkanı Osman Kılıç, sansasyonel bir açıklama yaparak engellilerin Allah tarafından cezalandırıldığı için bu hale geldiğini söyledi. Engellilere psikolojik yardımın ise Müftülük tarafından verilmesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, “Engelli vatandaşların ben bu cezayı çekiyorum, buna alışmalıyım, bunda da vardır bir hayır diyerek hayatını idame ettirmesi geriyor” dedi. Osman Kılıç’ın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
“Diyelim ki bir kazada bir insanın kolu, bacağı, parmağı kayboldu. Bu insanı hayata kazandırmak lazım. Biz öncelikle sağlıklı insanları sağlıklı yaşatmak için çalışmalıyız. Kazalara önlem almalıyız. Ama ne yazık ki sağlıklı insanları sağlıksız yaşam hareketinde devam ettiriyoruz. Kazadan sonra bir yerini kaybeden insanın psikolojisi bozuluyor. Biz bu noktada devreye girmeliyiz. Bu Allah’ın vergisi, ben bir hata yaptım bu cezayı çekiyorum demesi gerekiyor. Bu noktada görev müftülüklere düşüyor. İnsanlar yaşarken hatalarını görürler. Bu hatalara karşılıkta Allah tarafından bazı cezalar verilir. Bir kere yaşarken bunu görmek lazım. Allah kulunu çok sever. Kulunun yaptığı hatalara bir aldırmaz, iki aldırmaz, üç aldırmaz. Derki “Ey kulum sen hala niye kendine gelmiyorsun.” Bu hadisi şerifte de var. İşte burada Müftülüğümüz devreye girecek. Bu insanı alacak, iyi niyetle arkadaşıyla anlaşmasını sağlayacak. Çünkü bu insanlar eksikliklerinden utanıyorlar. Bu insanın psikolojik yapısını düzenleyecek. Bu insanların, ben bu cezayı çekiyorum, buna alışmalıyım, bunda da vardır bir hayır diyerek hayatını idame ettirmesi geriyor.”
Haber: Dilek BOLAT