Özel Dünyam Hastanesi Diş Hekimi Zahide Genç, ağız kokularının, düzenli fırçalanmayan dişlerde biriken diş taşlarından dolayı oluştuğunu söyledi.
Diş Hekimi Zahide Genç, sadece sağlık değil sosyal bir problem olan ağız kokularının temel kaynağının, bakteri plağı adı verilen diş taşları ya da tartarlar olduğunu ifade etti. Zahide Genç, ?Bunlar genelde yemek artıklarının ağızda uzun süre kalması sonucunda, tükürükle birleşerek oluşan sert ve temizlenmesi zor yapılardır. Bunlar temizlenemediği için de zaman içerisinde önce diş etinden iltihaba ve iltihaba bağlı olarak da ağızda kokuya neden olur.? dedi.
Bazı hastalıkların habercisi olabilir
Diş taşlarının ya da bakteri plağının oluşmaması için yemek artıklarının dişte bırakılmaması ve yemeklerden sonra dişlerin uygun biçimde fırçalanması gerektiğini kaydeden Zahide Genç, bazı hastalıkların da ağız kokusuna neden olabileceğine dikkat çekti. Diş Hekimi Zahide Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Örneğin şeker hastalığı ya da kanser tedavisi alınması, çok yoğun sigara kullanan kişilerde de görülebilir. Böyle bir sistemik rahatsızlığın üzerine bir de diş tartar oluşunca tablo daha da ağırlaşıyor. Mutlaka düzenli fırçalamanın yanında uzman hekime de görünmek gerekiyor. Eğer yoğun bir ağız kokusu var ise, uzman hekimin yapacağı işlemlerden sonra hasta yine ağız bakımına dikkat etmelidir.?
Ağız çalkalama suları kesin çözüm değil
Diş Hekimi Zahide Genç, son olarak ağız çalkalama sularını hakkında bilgi verdi. Bunların yalnızca temizliğe destek sağlayacağının altını çizen Diş Hekimi Zahide Genç, ?Temizlenmeyen bir yüzeyde uygulanacak bir ağız çalkalama suyunun faydası olmayacaktır. Temiz bölgede tabi ki kullanılabilir. Bunların içinde bazı antiseptik ilaçlar olduğu için faydası olacaktır. Ancak, bunların temizleyici değil de destekleyici olduğunu bilmekte yarar var.? ifadelerini kullandı.