Tarih: 13.11.2014 10:15

ACI KAVUN SİNÜZİTİ İYİLEŞTİRMİYOR

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Türkay, sinüzit hastalığı için uygulanan bitkisel tedavi yöntemlerinin, hastalığı tedavi etmediğini, aksine kişide uzun süren alerjik reaksiyonlara neden olduğunu ifade etti. Özellikle acı kavunun etkileri ile ilgili uyarıda bulunan Op. Dr. Mehmet Türkay, “Hasta diyor ki, acı kavun çektim ve burnumdan bir kilo sinüs boşaldı. Ama sinüsün toplam çapı 20 milimetre. Acı kavun üst solunum yolu mukozamız karşılaştığında öyle bir tepkiye giriyor ki, mukozaya zarar veriyor ve mukoza inanılmaz şekilde boşalıyor. İnsanlar da boşalan sıvının sinüs olduğunu sanıyor. Bu boşalma insanları anlık rahatlatıyor ama mukozayı tahrip ediyor ve ileri derecede alerjilere neden oluyor.” diye konuştu.

 SİNÜZİT KADER DEĞİL

 Sinüzit hastalığının akut ve kronik olarak iki biçimde görüldüğünü belirten Op. Dr. Mehmet Türkay, hastalığın tamamen tedavi edilmeyeceği inanışının yanlış olduğunu vurguladı. Op. Dr. Mehmet Türkay, “Sinüzitlerin kronikleşmesinde, tedavinin yanlış ve eksik olmasının yanı sıra, hastadaki altta yatan nedenler de önemli. Altta yatan nedenler alerji, burun eğriliği ve burunda et olması gibi anatomik varyasyonlar olabilir. Eğer altta yatan neden doğru tespit edilirse hastalık tamamen tedavi edilir.” ifadelerini kullandı.

 TEDAVİDEN ÇOK KORUNMA ÖNEMLİ

 Günümüz modern tıbbında sinüzit tedavilerinin kolaylaştığına dikkat çeken Op. Dr. Mehmet Türkay, hastalıktan korunma yolları ile ilgili şu önerilerde bulundu:

 “Kişi kendini iyi hissettiği ve üşümediği kıyafetleri tercih etmelidir. Yarım saatten fazla dışarıda kalacaksak havayolunu ısıtıcı, atkı gibi kıyafetler giymek gerekir. Çok soğuk ve çok sıcak havalar sinüsün çalışma ritmini bozar. Eğer ki risk grubundaysak, yani kapalı ortamlarda çok bulunmak zorundaysak grip aşılarını yaptırmak ve hijyen kurallarına dikkat etmek lazımdır. Bunun yanı sıra alerji sorunumuz varsa çevresel etkenlere dikkat edilmelidir.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —