6. GELİŞEN KENTLER ZİRVESİ

7.09.2014 10:59:40

Kayseri'de Gayrimenkul ve Garimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından 6'ıncısı düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi'ne Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

Bir otelde düzenlenen zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Zirve, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Zirvede konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kayseri’de bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi. Birlikten rahmet doğacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Kayseri’de olmaktan mutluluk duyuyorum. Birlikten rahmet doğar. Bir araya gelirsen rahmeti ve bereketi bulursun. Yoksa zahmeti bulursun. Daha önce Konya, Bursa ve Gaziantep’te yaptınız. Bu şehirlerin başarılarının arkasında o hükmü uyguladıkları vardır. Çocukluğumuzdan beri bu durumu biliriz. Bunların olmadığı zamanlar da oldu. Kayseri deyince hepsi bir yumruk hale geliyor. Başarı hikayesinin sebebi bu. Burada önümüzdeki dönemde 3 tane çok önemli konu konuşuluyor. Bunlardan bir tanesi, orta kesimin hızlı büyümesidir. Yaklaşık 150 milyon nüfus orta kesime geçiyor. Zenginleşmeye doğru bir eğim var. Bu da şehirleşmeyi ön plana çıkarıyor. Artık bütün dünyada ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Dünya nüfusunun yüzde 63’ü şehirlerde yaşıyor. Dünya ekonomisi artık şehirlerde olacak” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Türkiye’nin ciddi bir değişimde olduğunu belirterek, “Bu bir değişim işi. Bu değişim önemli öğelerinden birini yaşıyoruz. Kentleşme 1950 yıllarında kentlerde yaşayan nüfus yüzde 15’lerdeydi. Bugün bunun yüzde 75’ler kentlerde olduğunu görüyoruz. Bu ciddi bir değişimdir. Bu değişimin doğru yöneltilmesi sosyal ve siyasi açıdan son derece önemlidir. Ekonomi ile alakalı bu değişimin yönetilmesi lazım. Bunun için az, geri kalmış, gelişme halinde ve kalkınmaya dönük şehirlere olarak görülüyor. Sanayileşme ve kentleşme süreçlerinin ekonomik ve siyasi yönleri vardır. Bir ülkede yalnızca üretim değil, tüketim konusunda da değerler artıyorsa burada bir problem var demektir. Bu değişimin yönetilebilmesinin en önemli yanı üretime dönük sermaye hareketlerini karşılamak lazımdır” ifadelerini kullandı.
Kentleşmenin sadece mekanik haliyle yürümediğinin altını çizen Yıldız, “Bunun içerisindeki insani değerler ile bu değişim oluşuyor. Bu ülkenin idaresine konulan irade bütün bu kaygıların içerisinde olmamız lazım. Çevre ile alakalı konuların ön planda olması gereken bir idare olması gerekiyor” diye konuştu.
Zirvede bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de STK’lara seslendi. Güllüce, “Türkiye’de sayısı 30 bin civarında STK var. Çok büyük bir rakamdır. Bunların hepsi de bizimle iletişim kuran STK’lar. O zaman STK’ların böyle organizasyonları çok sayıda yapması ve bizlerin de bunlardan istifade etmesi lazım. Belediyeler için söylenen bir söz var. Doğumdan ölene kadar ilgilidir. Bakanlığımız için de bu geçerlidir çünkü ekolojik dengeyi şehirleri sonsuza kadar koruyan bir görevle görevlendirilmişsiniz. Kayseri Belediye Başkanımızı Türkiye’ye örnek gösteriyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum. Kayseri gibi şehir sayısını keşke 10 taneye çıkarabilsek. Gelişen şehirler sözü güzel, Kayserimiz, Konyamız, Gaziantepimiz için güzel. Nasıl olursa bu şehir gelişmiş olur, ne yapmak lazım ki o şehir gelişmiş şehir konumu kazanabilsin. Ekonomisi iyi olan mı, nüfusu çok olan mı, bina sayısı çok olan mı gelişmiş şehir oluyor? Şehirleşirken, gelişirken, büyürken buna sadece mühendis gözüyle baktığımızda o şehri geliştirmiş olur muyuz? Bana göre olmayız. Şehirler sadece mühendislik gözüyle yönetilmemelidir. O bakımdan önce insanı ele almak lazım ve biz yöneticilerin en fazla dikkat etmesi gereken, `Şehirde yaşayan asırlık değerleri nasıl koruyarak geliştirebilirim?` düşüncesi olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“DEPREMİN ACISINI BEN DE YAŞADIM”
Depremin acısını yaşadığını söyleyen Güllüce, “Ben depremi yaşadım, o günler hayatımın en acı günleriydi. Dünyanın en güzel alanında yaşıyoruz. Allah bize en güzel şeyleri vermiş. Yeni Türkiye’de nüfusun yüzde 20’sinin üzerindeki orta sınıf ve onun üzerindeki geliri yüksek sınıf ile birlikte ülke gelişiyor. Yeni Türkiye’de hem depremin her an başımıza dert olacağı hem bu yükselen ekonominin olmasıyla örtüşmüyor” şeklinde konuştu.
Belediye başkanlarına seslenen Güllüce, “Belediye başkanlarımız tek başına bir kentsel dönüşüm yapıyorlar. Kentsel dönüşüm, yeni bir anlayış. O yüzden belediye başkanlarımız da bazı yerlerde sorun yaşıyorlar. Belediye seçimlerinden kısa bir süre önce duraksamaya başladı çünkü belediye seçimlerinde aday olacak mıyım, seçilecek miyim diye bir aksama oldu ama şimdi hızlanmaya başladı. Bunun partisi olmaz. Hangi partide olursa olsun, belediye başkanlarımız bizimle muhatap olsun. Uygun bir yol haritası seçelim. Destek vermeye hazırız. Türkiye daha çabuk büyüsün diyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

 

GELİŞEN KENTLER ZİRVESİ BAŞLADI

Büyükşehir Belediyesi ve GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) işbirliği ile düzenlenen 6. Gelişen Kentler Zirvesi teknik gezi ile başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, şehirlerin kendi avantajlarını ön plana çıkararak gelişebileceklerini belirtti ve Kayseri`de bunu başardıklarına dikkat çekti.

   Türkiye`nin yıldız şehirlerinden Kayseri bu kez de Gelişen Kentler Zirvesi`ne ev sahipliği yapıyor. Büyükşehir Belediyesi ile GYODER tarafından düzenlenen zirve iki gün sürecek. Zirvenin ilk gününde Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi, Kapalı Çarşı, Cumhuriyet Meydanı, Selçuklu Müzesi, Anadolu Harikalar Diyarı ve Kentsel Dönüşüm Alanlarına teknik gezi düzenlendi. Teknik ve kültür gezisinin ilk durağı olan Erciyes`te, aralarında emlak sektörünün önemli isimlerinin yer aldığı GYODER üyelerine ve katılımcılara Erciyes Master Planı ile ilgili bir sunum yapıldı. Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Cıngı tarafından yapılan sunumun ardından söz alan Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar da kış turizmi ile kalkınma modelini anlattı ve Erciyes`in ne denli önemli bir turizm merkezi olduğuna vurgu yaptı.

     Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de katılımcılara Kayseri ve Erciyes hakkında bilgi verdi. Kayseri tarihini anlatan ve Kayseri`nin hayırseverlik yönünü vurgulayan Başkan Özhaseki daha sonra Kayseri`deki belediyecilik hakkında açıklamalarda bulundu. Erciyes`te yapılan yatırımlara da değinen Başkan Özhaseki, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak yatırımların yüzde 95`inin tamamlandığını söyledi. Özel sektör tarafından yapılan otellerin de bitmesiyle yılda 200 milyon avro civarında bir gelirin söz konusu olacağını vurgulayan Başkan Özhaseki, hizmet sektörünün Kayseri`de çok hızlı bir şekilde gelişip canlanacağını kaydetti. Başkan Özhaseki şöyle devam etti. "Şehirler kendi avantajlarını ön plana çıkarmak için artık yarışmak zorundalar. Bu yarışın içinde olmazlarsa küçülürler. Bunun için Erciyes gibi her bir alanda çalışma yapmaya gayret ettik. Turizm alanında da Erciyes bizim pilot projemiz." 

   Kayseri`nin konut sektörüne ilişkin de bilgi veren Başkan Özhaseki, "Benim belediye başkanlığına başladığım yıllarda Kayseri`de 139 bin konut vardı. Bugün 400 bine yakın konut var. Her yıl ortalama 10 bin civarında konuta ihtiyaç duyuluyor. Son yıllarda bu sayı daha da fazla artıyor" dedi. Başkan Özhaseki ayrıca Sahabiye başta olmak üzere Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projeleri hakkında da bilgiler verdi.

                                   KATILIMCILARDAN ERCİYES`E ÖVGÜ

   Basın toplantısının ardından katılımcılar Erciyes`i gezdiler. Toplantıya katılmak üzere İsviçre`den Kayseri`ye gelen Sosyal Bilimci Gülçin Kaya Erciyes`le ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Erciyes`in harika bir yer olduğunu vurgulayan Kaya, "Erciyes gerçekten altın bir hazine. Bu ülkeye verilmiş büyük bir şans. Ama şimdiye kadar içinde bulunanlar maalesef gözü kapalı bakmışlar. Fakat burada muazzam bir potansiyel var. Hem ovalar var, hem tepeler var. Burada 7`den 70`e herkes kayak yapabilir. Başkan Özhaseki çok girişimci biri. Hem ticaret kafası var, hem insancıl" diye konuştu.