2. ULUSLARARASI KÜLTEPE TOPLANTISI BAŞLADI

28.07.2015 09:36:28

Sanayi ve ticaret kenti Kayseri´de, ticaretin 4 bin yıl öncesine dayandığını gösteren Kültepe Ören Yeri´nde 67 yıldır devam eden kazıların bilim dünyası ve halk ile paylaşılmasını amaçlayan 2. Uluslararası Kültepe Toplantısı başladı.




Vali Orhan Düzgün´ün Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü görevinde iken halen kazı başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu´na kazı izninin verildiği Kültepe kazılarına yönelik verilerin değerlendirileceği 2. Uluslararası Kültepe Toplantısı´nın açılışına Selçuklular döneminde yaptırılan dünyanın ilk tıp eğitimi ve sağlık hizmetlerinin verildiği Selçuklu Uygarlı Müzesi ev sahipliği yaptı. 5 gün sürecek toplantının açılışına Vali Düzgün´ün yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz, Erciyes Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hamza Çakır, Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Gürer, bürokratlar, arkeologlar ve çok sayıda davetli ile yerli ve yabancı 90 bilim insanı katıldı. Vali Düzgün, açılışta yaptığı konuşmada, aynı zamanda bir Selçuklu kenti olan, Roma´dan Bizans´a, Selçuklu´dan Osmanlı´ya pek çok eserin bulunduğu Kayseri´de yerli ve yabancı bilim insanlarını yine Kayseri için özel önem taşıyan Kültepe konusunda ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere 2006 yılından beri kazı ekibinin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Üniversitesi´ne toplantının düzenlenmesine öncülük ettikleri için teşekkür eden Vali Düzgün, ?Sadece Anadolu tarihine değil tüm Ortadoğu tarihine ışık tutan Kültepe´nin milattan önce 2 binli yıllarda Kaniş Krallığı´nın merkezi ve Anadolu´daki Asur Ticaret Kolonilerinin başşehri olduğunu anlattı. 1948 yılında merhum Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından başlatılan ve merhume Prof. Dr. Kutlu Emre ile devam eden, bugün de Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu tarafından sürdürülen kazı çalışmalarından elde edilen 23 bin 500 çivi yazılı tablet ve zarflardan Anadolu tarihinin Kültepe´de başladığını ve Anadolu insanının okuma yazmayı ilk kez Kültepe´de öğrendiğinin anlaşıldığını ifade eden Vali Düzgün, böylesine önemli bilgilerin açığa çıkmasını sağlayan bilim insanları Prof. Dr. Özgüç ile Prof. Dr. Emre´yi rahmetle anarak şöyle devam etti; ?Kültepe, UNESCO tarafından 2014 yılında Dünya Geçici Kültür Mirası´na dahil edildi. 2014 yılındaki Kültepe kazılarında gün ışığına çıkarılan ve çivi yazısıyla Asurca yazılan Kültepe tabletleri, UNESCO Dünya Belleği Programı´na önerildi. Gelin kaynanan ilişkilerinden ticari anlaşmalara kadar pek çok bilgiye ulaştığımız Anadolu´daki kadim uygarlıkların izlerinin yer aldığı bu tabletlerde, insanlık tarihini aydınlatacak önemli bilgiler, anlaşmalar ve yazışmalar bulunmaktadır. Bu yönüyle Kültepe tabletleri, bütün insanlığı ilgilendiren bir miras olarak önem taşımaktadır.?
Vali Düzgün, kültürel mirası paylaşma ve gelecek nesillere taşıma adına da önemli çalışmaları kararlılıkla sürdürdüklerini kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, şehirlerin yaşayan birer organizma olduğunu belirterek, belediye olarak kültür mirasına sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi. Kültepe´nin Anadolu tarihine ışık tuttuğunu ve bu nedenle özel bir öneme sahip olduğunu anlatan Çelik, toplantıya katılan bilim insanlarının Kültepe hakkında önemli mesajlar vereceğine inandığını dile getirdi. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise, Kültepe kazılarının bünyelerindeki bilim insanları tarafından 1948 yılından beri yürütüldüğünü, yurt genelinde yaptıkları onlarca kazı arasında Kültepe´nin farklı bir yeri bulunduğunu anlattı. Prof. Dr. İbiş, ?Anadolu´daki ilk krallıklardan birinin başkenti Kültepe´nin daha yüzde 10´unu keşfettik ve önemli bilgiler elde ettik. Kalan bölümleri içinde heyecanlıyız ve medeniyetler kenti Kayseri´de çalışmaya devam edeceğiz? dedi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz da, genel müdür iken birlikte çalıştıkları Orhan Düzgün´ün valilik yaptığı Kayseri´de, Uluslararası Kültepe Toplantısı´na katılmanın mutluluğunu yaşadığını anlatarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın kazı çalışmalarına verdiği desteğe ilişkin bilgiler verdi. Kültepe Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ve Fransız Akademisyen Prof. Dr. Cecile Michel´in de konuşma yaptığı toplantı sonunda Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş Kültepe kazılarına desteklerinden dolayı Vali Düzgün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik´e üniversite arması taşıyan teşekkür plaketi takdim etti. Vali Düzgün de, Kültepe´de çıkarılan ve asılları Kayseri Arkeoloji Müzesi´nde sergilenen eserlerin replikasını konuşmacılara hediye etti. 2. Uluslararası Kültepe Toplantısı´nın açılış günü, Vali Orhan Düzgün´ün katılımcılara verdiği akşam yemeği ile sona erdi.
5 gün sürecek toplantıya aralarında Fransa, Danimarka, İsveç, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya´nın da bulunduğu 90 bilim insanı katılıyor. 44 bildirinin yayınlanacağı toplantının kapanış bildirisi 30 Temmuz tarihinde yayınlanarak uluslararası bilim camiasının hizmetine sunulacak.