Kayseri´de yaşayan 78 yaşındaki hayırsever Sait Yurttaş, çocukluğunda sürekli zaman geçirdiği değirmeni aslına uygun olarak onardı. Öğrencilerin de değirmene gelip eğitim amaçlı faydalanmasını istediğini söyleyen Sait Yurttaş, 2. Dünya Savaşı´nda değirmende askerlerin gelerek cepheye götürmek üzere buğday öğüttüğünü söyledi.
Yurttaş, "Çocukluk dönemimizde bu değirmen ile çok ilgilendim. Çocukluk yıllarımda buranın suyuyla, taşlarının dişlenmesiyle ve diğer noksanları ile ilgilendim. Annem ve babamla bu değirmende çok unlar öğüttük. Kendi unumuzu, komşuların ununu ve komşu illerin ununu buradan ürettik. Hatta 2. Dünya Savaşı´nda devlet tarlalardan kira alırdı. Askerlerden buraya gelip nöbet tutarak buğdayları una çevirir ve unları alarak ekmek yapmak için giderdi. O dönemden başlamak üzere 1960´lı yıllara kadar burada bu değirmenler döndü. Ne zaman akarsular azalıp içme suyuna dönüştürülünce burada bulunan 5 adet değirmen harap oldu ama biz burayı muhafaza ederek bu hale getirdik. Burayı bir depo ve odunluk olmaktan kurtararak ata yadigarını canlandırdık" dedi.
Hayırsever Sait Yurttaş ayrıca, "Burayı görmek, gezmek ve tarladan un ambarına kadar nasıl geldiğini göstermek için bu takım ve teçhizatı buralara koyduk. Genç nesillerimiz yedikleri ekmeğin nasıl geldiğini bilmiyorlar. Okullarımızın müdürleri ile görüşerek zaman zaman çocukların buraya gelerek burada tarladan gelen buğdayın nasıl bir işlemden geçerek ekmek olduğunu ders olarak vermelerini isteyeceğim" ifadelerini kullandı.