ŞAP HASTALIĞI 2020 YILINA KADAR BİTİRİLECEK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile Şap Hastalığının 2020 yılına kadar bitirilmesi için yapılması gereken hedefler açıklanmıştır.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile Şap Hastalığının 2020 yılına kadar bitirilmesi için yapılması gereken hedefler açıklanmıştır.Daha önceki yıllarda Trakya Bölgesinin Şap Hastalığı yönünden arilik kazanmış olup, Anadolu´nun tamamının da arilik kazanması ile Ülkemiz Şap hastalığı yönünden ari ülke statüsüne yükselmiş olacaktır.
Yayımlanan genelgede hayvan hareketlerinde yapılması gereken kurallar şöyle sıralanmıştır. anadolu´da İller arasında yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinde; hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacak, hayvanların sevk yapılacağı çıkış ve varış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır. Sevk edilecek büyükbaş hayvanlarda, son bir yılda iki kez şap aşısı ile aşılanmış olmalı ve ikinci yapılan şap aşısı son 6 ay içerisinde yapılmış olmalıdır. İlk defa aşılanmış sığır cinsi hayvanlar, rapel şap aşısı ile aşılama yapılması ve aşılanan hayvanlar rapel aşılamadan 21 gün sonra sevk edilecektir. Sığır cinsi hayvanların son aşılama tarihinden sonra 21 gün geçmesi koşulunu sağlayan hayvanların sevklerine izin verilecek, aşısız büyükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir.İl içi hayvan hareketlerinde; İşletmelere giren ve aşı geçmişi bilinmeyen büyükbaş hayvanların mutlak suretle şap aşısı ile aşılanacak ve bağışıklık düzeyini artırmak üzere rapel aşılama yapılacaktır.Doğrudan Kesimhaneye yapılacak olan Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Sevklerinde; Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır. Kesimhanelere, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar şap aşısı şartı aranmadan sevk edilecektir. Hayvanların sevk yapılacağı çıkış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır. 01.Ekim.2017 tarihinden itibaren başlayacak çalışmalar sonucunda; İlimiz Şap Hastalığından Korunmuş Bölge olarak Kabul Edilecek Kayıt altına alınmayan hayvanlar ile bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar göre sevk edilmeyen hayvanlar tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir.