KESOB tarafından Kadir Has Kongre Merkezi´nde düzenlenen Ahilik Haftası kutlama töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan KESOB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Övüç ahiliğin tanıtımını yaparak, ?Ahilik; birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, çalışmayı ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı, ahlaki değerleri ön plana çıkaran bir esnaf teşkilatlanmasının adıdır. Sevgi, kardeşlik ve karşılıklı dayanışma kuramları içerisinde yoğurulup, Türk Milleti´ne has bir kültür haline getirilmiştir? dedi.
Törende konuşan Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ahiliğin, günümüzde ticaret ahlakı diye tanımlanan insani değerleri dikkate alan ekonominin temellerini oluşturduğunu belirterek, ?Ahilik kelime olarak; kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamına gelmektedir. Ahilik; kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, ticaret ile ahlâkı buluşturan bir hayat düsturudur. Ahilik, dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Anadolu´da ticaret erbabının yaşattığı Ahilik, Dünyaya örnek olacak değerleri ve uygulama örneklerini içinde barındırmaktadır. Ahiliğin iktisadi hayata getirdiği kurallar, üretimden tüketime tüm aşamaları düzenleyen bir sistem oluşturmaktadır. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel hayatında önemli bir yer tutan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün ve bilginin en güzel örneklerini yüz yıllarca sergilemiştir. Bu anlayış; işçinin, üretenin, helal kazancın, dürüst yönetimin simgesi olmuştur. Bugün de Türkiye ekonomisinin temel taşı olan; tüccarlarımız, esnaf ve sanatkârlarımız, bu mirası devam ettirmekte ve gelecek nesillere aktarmaktadır. Kadınlar da Ahilik teşkilatı içinde aktif biçimde yer almış, kurdukları Baciyan-ı Rum teşkilatıyla, iktisadi hayatın aktörleri ve sosyal hayatın parçası olmuşlardır. Ahilik ruhuna uygun olarak çalışan tüccarlarımız, alın teri ile üretim yapan esnaf ve sanatkârlarımız ülke ekonomisine güç katmaktadır. Bu yola baş koyan başta Ahi Evran-ı Veli olmak üzere, tüm ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve şükranla anıyorum. Ahilik yolunda emeği geçen herkese, özellikle tüccarımıza, esnaf ve sanatkârlarımıza teşekkür ediyorum. Milletimizin ve insanlığın günümüzde karşı karşıya kaldığı meselelerinin başlıca çözüm yollarından biri olan Ahilik değerlerinin daha fazla tanınmasını sağlamanın da bizlere düşen görevdir? ifadelerini kullandı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise törende yaptığı konuşmada esnaflığın insan hayatındaki önemine değinerek, ?Esnaf ve esnaflık, benim hayatımda bitirdiğim en önemli okul. Adeta özel hayat üniversitesinin en önemli fakültesi gibi. Tüm becerilerimizi, bilgi birikimimizi esnaflıkta öğrendik. İnsan ilişkilerini, personel ilişkilerini, hesap, kitap, finans yönetimini biz esnaflıkta öğrendik. İş yönetimi, planlamayı esnaflıkta öğrendik. Öğrencilere sesleniyorum, nerede olursanız olun önce esnaf olun, esnaflığı öğrenmelisiniz. İşte o zaman hayatta çok başarılı oluyorsunuz? şeklinde konuştu.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün, ?Ahilik teşkilatı bir esnaf teşkilatı olmakla beraber toplum, iş, aile hayatında, toplum hayatında bile sosyal ilişkileri düzenleyen, insanlara iyi insan olmanın özelliklerini gösteren, ticarette satıcıların ve üreticilerden önce müşteriyi ve tüketiciyi düşünen bir sistemdir. 800 yıl önce bu topraklarda Ahi Evran´ın bu sistemi yerleştirdiği güzel bir teşkilatlanmadır? dedi.
Törene katılan ve Yılın Ahisi olarak seçilen AK Parti Kayseri Milletvekili ve Ekonomi eski Bakanı Mustafa Elitaş törende yaptığı konuşmada, ?Türk Milleti olarak birbirimizi çıktığımız yolda rakip değil, bir ekip düsturuyla hareket ettiğimiz taktirde hedefimize ulaşmamız için hiçbir engelin olmayacağını ifade etmek istiyorum. Ahiliğin en önemli tanımı, bin yıldır üzerinde durduğumuz esnaf, sanatkarlar odalarının, ticaret odalarının, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´nin, bütün sivil toplum örgütlerinin alışveriş yapan, para ile işi olan herkeste bulunması gereken şey dürüstlüktür, namustur, doğruluktur. Hile olmadan, hurda olmadan namusluca çalışıp karşımızdakilere güven vermek ve yaptığımız işi hakkıyla yapmak, bütün göz nurunuzu, emeğinizi dökmektir. El emeğinizin, alın teriniz ile birlikte akıl terinizi ilave edemediğiniz taktirde elinizde tornavida ile çalışırsınız. Ama dünya ile yarışabilmek için, terimize aklımızı kattığımız taktirde sonuç almış olabiliriz. Düne kadar ekonomi bakanıydım. İhracattan ve yatırımdan sorumlu bakandım. Bugüne kadar bizim yaptığımız ihracatın değerini ölçtüğümüzde kilo başına yaptığımız ihracatın değeri 3,5 dolar. Hepinizin cebinde cep telefonu var, o cep telefonları 110 ile 180 gram arasında değişiyor. 150 gramlık bir cep telefonunun 600 dolar olduğunu düşünürseniz cebinizde taşıdığınız pahanın akıl terinin hangi noktada olduğunu en iyi şekilde görmüş olduğunuzu düşünüyorum? diye konuştu.
?KURUMUMUZ BİZE NE GÖREV VERDİYSE HİÇBİR ZAMAN KAÇMADIK, HAYIR DEMEDİK?
Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan yeni kabinede yer almayan Elitaş kendilerine verilen görevden hiçbir zaman kaçmadıklarını dile getirerek, ?Uzun yıllar siyaset yaptım. 2002 yılından bu tarafa milletvekilliği görevini yürütüyorum. 2002 yılında Sanayi Komisyonu üyeliği, arkasından plan bütçe komisyonu üyeliği, 2007 yılından 2015 yılına kadar aralıksız AK Parti Grup Başkanvekilliği yaptım. Biz bugüne kadar aldığımız terbiye, bulunduğumuz coğrafya içerisindeki yaşadığımız ortamın verdiği terbiye çerçevesinde yürüttüğümüz siyaset kurumunun prensipleri doğrultusunda bize ne görev verildiyse hiçbir zaman kaçmadık, hayır demedik? ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Yılın Ahisi seçilen Elitaş, kaftan giyerek şed kuşandı. Tören sonunda Kayseri Ticaret Odası tarafından katılımcılara helva dağıtıldı.